Podignut spomenik Čelebićanima

Na desnoj obali Drine u Studenskoj ulici, lokalitetu Crna stijena, u Foči otkriveno je i osvještano spomen-obilježje za 19 Srba iz Čelebića koje su austrougarski vojnici strijeljali 2. oktobra 1914. godine.

Republika Srpska 03.10.2017 | 20:02
Podignut spomenik Čelebićanima
Spomen-obilježje su podigli potomci strijeljanih domaćina, crkvena opština Čelebići i opština Foča.

Istoričar Milorad Ekmečić je zapisao da je prvo etničko čišćenje u Evropi učinjeno u fočanskoj mjesnoj zajednici Čelebići gdje su austrougarske vlasti strijeljale ili objesile 170 lica srpske nacionalnosti, u dobojskom logoru umorile 270, a u Aradu u Rumuniji 109 Srba iz ovih, Crnoj Gori, graničnih krajeva.

Danilo Bodiroga iz Čelebića je, kaže, potomak Milovana koji je strijeljan na mjestu gdje je sad podignuto spomen-obilježje.

„“Sa njim su ubijena i dvojica braće od stričeva Vujica i Simo. Došao sam iz Beograda gdje živim da na mjestu gdje su zvjerski pobijeni prislužim svijeću“, rekao je Bodiroga.

Ljubomir Todović je jedan od onih koji se godinama trudi da se konačno sazna puna istina o teroru austrougarskih vojnika nad srpskim življem u Čelebićima i oko njih.

„Ovdje na obali vojnici okupatora su ubili 19 domaćina iz Čelebića na Šukovcu 51 a ostali su stradali u logorima u Aradu i Doboju a najnovija istraživanja svjedoče da je nekoliko Čelebićana tada odvedeno i u Beč odakle se nikad nije vratilo“, rekao je Todović.

Poslije parastosa pobijenim Srbima rečeno je da su austrougari 1914.godine etničkim čišćenjem prostora od Srba stvarala tampon zonu prema Crnoj Gori odakle je preživjelo srpsko stanovništvo odvođeno iz ovih krajeva.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić je podsjetio da je trebalo da prođe više od stotinu godina pa da se ispravi jedna istorijska i ljudska nepravda.

„Među ubijenim Srbima najviše  ih je dobi od 18 do 30 godina. Spomenici njima nisu podizani i mi smo prvi put, prije tri godine, izgradili spomen-obilježje ljudima strijeljanim na kosi Šukovac“, rekao je Mašić.

On je istakao da je dug ove i budućih generacija da se sjećaju tih ljudi i da ovo bude mjesto na kome se zaboravu neće dozvoliti da čini ono što je godinama činio.

U periodu između dva svjetska rata u Čelebićima je podignutra spomen-crkva posvećena žrtvama tog kraja iz Prvog svjetskog rata.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Pendula

03.10.2017 18:45

Pokoj dusi stradalima ,Ali iskreno mislim da ih se ni rodbina vise ne sjeca !

ODGOVORITE
Name

Родбина

03.10.2017 20:48

Па управо чланови породице који држе до породице,традиције,унуци и праунуци су управо иницирали и поставили спомен обиљежје.

Name

Walter.

04.10.2017 14:19

Ovoje pred izborna kampanja . Sve najbolje o zrtvama nekaimje laka zemlja i pokojnu dusu . Gde su bili dosad politicari , ja kojesmo mi ovce za sisanje .

ODGOVORITE