Курди гласали о независности

Курди су у понедјељак у великом броју гласовали на референдуму о независности ирачког Курдистана, занемарујући притисак Багдада, пријетње Турске и Ирана и међународна упозорења да би тај потез могао запалити још један сукоб у ионако немирној регији.

Свијет 26.09.2017 | 08:40
Курди гласали о независности
Одазив међу 5,2 милиона бирача износио је 78 одсто, објавила је телевизија Рудав са сједиштем у Ербилу, те најавила да ће повјеренство за одржавање референдума објавити коначне резултете у року три дана.

Од бирача је затражено да одговоре на питање: "Желите ли да Курдистанска регија и курдистански крајеви изван регије постану независна држава?", а очекује се да ће резултати показати голему већину потврдних одговора.

Референдум није обвезујући, у првом је реду намијењен да потврди мандат вођи курдске регионалне владе Масоуду Барзанију за вођење преговора о независности те нафтом богате регије.

За ирачке Курде, дио највеће етничке групе која је остала без државе након што се Османлијско царство срушило прије једног стољећа, референдум је понудио историјску прилику да се изјасне за независност упркос интензивном међународном притиску.

"Видјели смо најгоре ствари, видјели смо неправде, убојства и блокаде", рекао је Талат чекајући да гласује у регионалном главном граду Ербилу, док је група жена у шареним курдским хаљинама изашла из школе показујући своје прсте обојане тинтом, знаком да су обавиле гласовање.

У селу Схеикх Амир, близу линије ратишта западно од Ербила, дуги редови курдских бораца чекали су на гласање у бившој школи. Већина је из зграде излазила насмијана, показујући прсте замрљане тинтом.

У етнички мјешовитом граду Киркуку Курди су пјевали и плесали док су се одлазили на гласачка мјеста.

Но, курдски референдум изазвао је сасвим супротно расположење у остатку Ирака и околним државама.

Ирачки премијер Хаидер ал-Абади на државној је телевизији курдски референдум назвао "неуставним" и поручио да ирачка влада неће прихватити његов  резултат, као ни међународна заједница.

Турски предсједник Реџеп Ердоган најавио је скоро затварање копнене границе према ирачком Курдистану и запријетио обуставом извоза нафте преко Турске. 

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Браво

26.09.2017 08:20

Ово це бити потицај да и РС крене најбољим путем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,

26.09.2017 12:03

Е када би имали Додика за президента , и гаце би вам свукао , нека вам је са срецом.

Name

Реално

28.09.2017 18:41

Све се може кад се хоће. Курди су доказали пасивним и распуштеним Србима, поред косовара и осталих. Услов за успјех било којег нац. пројекта је минимум координације између цркве,државе и народа, па тек онда подршке Србије и Русије.Сваки дан који Српска п+роведе у вјештачкој творевини бих је омча око главе српском народу.Кад се постигне пуна независност, тек се онда може кренути у причу економског опоравка и хапшења лопова из власти.Кућа се гради од темеља.