Kurdi glasali o nezavisnosti

Kurdi su u ponedjeljak u velikom broju glasovali na referendumu o nezavisnosti iračkog Kurdistana, zanemarujući pritisak Bagdada, prijetnje Turske i Irana i međunarodna upozorenja da bi taj potez mogao zapaliti još jedan sukob u ionako nemirnoj regiji.

Svijet 26.09.2017 | 08:40
Kurdi glasali o nezavisnosti
Odaziv među 5,2 miliona birača iznosio je 78 odsto, objavila je televizija Rudav sa sjedištem u Erbilu, te najavila da će povjerenstvo za održavanje referenduma objaviti konačne rezultete u roku tri dana.

Od birača je zatraženo da odgovore na pitanje: "Želite li da Kurdistanska regija i kurdistanski krajevi izvan regije postanu nezavisna država?", a očekuje se da će rezultati pokazati golemu većinu potvrdnih odgovora.

Referendum nije obvezujući, u prvom je redu namijenjen da potvrdi mandat vođi kurdske regionalne vlade Masoudu Barzaniju za vođenje pregovora o nezavisnosti te naftom bogate regije.

Za iračke Kurde, dio najveće etničke grupe koja je ostala bez države nakon što se Osmanlijsko carstvo srušilo prije jednog stoljeća, referendum je ponudio istorijsku priliku da se izjasne za nezavisnost uprkos intenzivnom međunarodnom pritisku.

"Vidjeli smo najgore stvari, vidjeli smo nepravde, ubojstva i blokade", rekao je Talat čekajući da glasuje u regionalnom glavnom gradu Erbilu, dok je grupa žena u šarenim kurdskim haljinama izašla iz škole pokazujući svoje prste obojane tintom, znakom da su obavile glasovanje.

U selu Sheikh Amir, blizu linije ratišta zapadno od Erbila, dugi redovi kurdskih boraca čekali su na glasanje u bivšoj školi. Većina je iz zgrade izlazila nasmijana, pokazujući prste zamrljane tintom.

U etnički mješovitom gradu Kirkuku Kurdi su pjevali i plesali dok su se odlazili na glasačka mjesta.

No, kurdski referendum izazvao je sasvim suprotno raspoloženje u ostatku Iraka i okolnim državama.

Irački premijer Haider al-Abadi na državnoj je televiziji kurdski referendum nazvao "neustavnim" i poručio da iračka vlada neće prihvatiti njegov  rezultat, kao ni međunarodna zajednica.

Turski predsjednik Redžep Erdogan najavio je skoro zatvaranje kopnene granice prema iračkom Kurdistanu i zaprijetio obustavom izvoza nafte preko Turske. 

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Bravo

26.09.2017 08:20

Ovo ce biti poticaj da i RS krene najboljim putem.

ODGOVORITE
Name

Re,

26.09.2017 12:03

E kada bi imali Dodika za prezidenta , i gace bi vam svukao , neka vam je sa srecom.

Name

Реално

28.09.2017 18:41

Све се може кад се хоће. Курди су доказали пасивним и распуштеним Србима, поред косовара и осталих. Услов за успјех било којег нац. пројекта је минимум координације између цркве,државе и народа, па тек онда подршке Србије и Русије.Сваки дан који Српска п+роведе у вјештачкој творевини бих је омча око главе српском народу.Кад се постигне пуна независност, тек се онда може кренути у причу економског опоравка и хапшења лопова из власти.Кућа се гради од темеља.