Дуго гледање телевизије може озбиљно да угрози здравље

Студија спроведена на узорку од 8. 900 одраслих особа у Аустралији открила је да сваки додатни сат маратонског гледања филмова, серија или телевизијског програма, за 12 процената повећава ризик од смрти узроковане упалним процесима.

Здравље 21.09.2017 | 09:37
Дуго гледање телевизије може озбиљно да угрози здравље
Студија, објављена у часопису "Медицине & Сциенце ин Спортс анд Еxерцисе", почела је да се спроводи још 1999. године, мерењем навика гледања телевизије учесника истраживња.

Након 12 година, њих 909 је умрло, од чега су узрок смрти њих 130 биле упале, под којима се подразумева широк спектар обољења попут Алцхајмерове болести, астме, дијабетеса и бубрежних болести.

Они који испред ТВ екрана проводе два до четири сата дневно, имали су 54 одсто виши ризик од смрти узроковане упалним процесима.

"Највише времена у гледању телевизије проводили су старији људи, углавном нижег степена образовања, који имају ниже приходе и врло вероватно су бивши пушачи, често имају дијабетес и хипертензију и лошије опште здравствено стање. Они који гледају телевизију сатима углавном су се и лоше хранили", изјавила је докторка Меган Грејс, један од аутора истраживња.

Научници су открили и да повезаност вишесатног гледања телевизије и кардиоваскуларних болести постоји независно од тога пушења или високог крвног притиска.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар