Фластер који топи маст

Фластер који ефикасно топи вишак масних наслага где год га залепите делује као “лек” из научно-фантастичних филмова. Међутим, тако нешто заиста постоји и то захваљујући научницима.

Здравље 20.09.2017 | 15:27
Фластер који топи маст
Фластер који подсећа на чичак траку на себи има мноштво микроиглица које убризгавају наночестице специјалног лека у кожу.

Иако још није тестиран на људима, код мишева смањује масне наслаге за 20 одсто на третираним деловима тела.

Развили су га истраживачи Универзитета у Колумбији и Универзитета у Северној Каролини, а једног дана би могао да се бори против гојазности и дијабетеса.

Да бимо схватили како овај фластер ради, треба прво да се упознамо са начином на који наше тело складишти масне наслаге. Све се своди на два типа масних ћелија: беле и браон.

Браон масне наслаге сматрају се “добрим” масноћама, јер су спремне за коришћење сваки пут кад је телу потребна додатна енергија, а новорођенчад имају највише ових масти, пошто им је потребна за регулацију телесне температуре.

Нажалост, одрасли немају много ових масноћа и добијају углавном беле масне наслаге у разним деловима тела, које се не разлажу тако лако.

Бројне студије су показале успех у покретању трансформације белих у браон масне наслаге, али је проблем у томе што нису пронађени начини да се неки лек доведе тачно до оног подручја тела ком је намењен.

“У једном тренутку било је неколико лекова који подстичу трансформацију белих масних наслага у браон, али су сви били у таблетама или ињекцијама”, каже члан тима, патолог Ли Ћијанг са Колумбија универзитета.

“То цело тело излаже леку, што доводи до разних нежељених ефеката, попут болова у стомаку, гојења и фрактура костију. Наши фластери спречавају развој тих компликација и лек доводе директно у масно ткиво.”

То је могуће због микроскопских иглица, које убризгавају хемикалије за трансформацију белих у браон масне наслаге свуда где се складиште масноће.

У својој студији, истраживачи су користили два различита лека – росиглитазон и хемикалију ЦЛ316243, које су раније доказано доводиле до појаве браон масних наслага код мишева.

Прво, лекови су смештени у наночестице, од којих је свака имала око 250 нанометара у пречнику. Оне су затим убачене у фластер и чим микроигле безболно продру у кожу, наночестице продиру у ткиво и ту се растварају.

“Оне су дизајниране да држе лек и онда се постепено разлажу, отпуштајући га у околно ткиво и на одржив начин”, објашњава један од истраживача Жен Гу.

У експерименту са гојазним мишевима фластери су наношени на свака три дана током укупно четири недеље.

Лечени мишеви имали су по два фластера с обе стране тела – један са леком и други са празним наночестицама.

Резултати су показали да је са стране на којој је био фластер са леком дошло до смањења масних наслага од 20 одсто. Такође, снижен је и ниво глукозе у крви, а испоставило се да од третмана корист имају чак и животиње које нису гојазне, будући да се побољшала њихова потрошња кисеоника.

Наравно, не постоје докази да ће фластер исто деловати на људе, али је ово обећавајући корак ка разоткривању механизма који контролише производњу браон и беле масноће.

Тим тренутно истражује које комбинације лекова најбоље ради на овом проблему.


Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар