Flaster koji topi mast

Flaster koji efikasno topi višak masnih naslaga gde god ga zalepite deluje kao “lek” iz naučno-fantastičnih filmova. Međutim, tako nešto zaista postoji i to zahvaljujući naučnicima.

Zdravlje 20.09.2017 | 15:27
Flaster koji topi mast
Flaster koji podseća na čičak traku na sebi ima mnoštvo mikroiglica koje ubrizgavaju nanočestice specijalnog leka u kožu.

Iako još nije testiran na ljudima, kod miševa smanjuje masne naslage za 20 odsto na tretiranim delovima tela.

Razvili su ga istraživači Univerziteta u Kolumbiji i Univerziteta u Severnoj Karolini, a jednog dana bi mogao da se bori protiv gojaznosti i dijabetesa.

Da bimo shvatili kako ovaj flaster radi, treba prvo da se upoznamo sa načinom na koji naše telo skladišti masne naslage. Sve se svodi na dva tipa masnih ćelija: bele i braon.

Braon masne naslage smatraju se “dobrim” masnoćama, jer su spremne za korišćenje svaki put kad je telu potrebna dodatna energija, a novorođenčad imaju najviše ovih masti, pošto im je potrebna za regulaciju telesne temperature.

Nažalost, odrasli nemaju mnogo ovih masnoća i dobijaju uglavnom bele masne naslage u raznim delovima tela, koje se ne razlažu tako lako.

Brojne studije su pokazale uspeh u pokretanju transformacije belih u braon masne naslage, ali je problem u tome što nisu pronađeni načini da se neki lek dovede tačno do onog područja tela kom je namenjen.

“U jednom trenutku bilo je nekoliko lekova koji podstiču transformaciju belih masnih naslaga u braon, ali su svi bili u tabletama ili injekcijama”, kaže član tima, patolog Li Ćijang sa Kolumbija univerziteta.

“To celo telo izlaže leku, što dovodi do raznih neželjenih efekata, poput bolova u stomaku, gojenja i fraktura kostiju. Naši flasteri sprečavaju razvoj tih komplikacija i lek dovode direktno u masno tkivo.”

To je moguće zbog mikroskopskih iglica, koje ubrizgavaju hemikalije za transformaciju belih u braon masne naslage svuda gde se skladište masnoće.

U svojoj studiji, istraživači su koristili dva različita leka – rosiglitazon i hemikaliju CL316243, koje su ranije dokazano dovodile do pojave braon masnih naslaga kod miševa.

Prvo, lekovi su smešteni u nanočestice, od kojih je svaka imala oko 250 nanometara u prečniku. One su zatim ubačene u flaster i čim mikroigle bezbolno prodru u kožu, nanočestice prodiru u tkivo i tu se rastvaraju.

“One su dizajnirane da drže lek i onda se postepeno razlažu, otpuštajući ga u okolno tkivo i na održiv način”, objašnjava jedan od istraživača Žen Gu.

U eksperimentu sa gojaznim miševima flasteri su nanošeni na svaka tri dana tokom ukupno četiri nedelje.

Lečeni miševi imali su po dva flastera s obe strane tela – jedan sa lekom i drugi sa praznim nanočesticama.

Rezultati su pokazali da je sa strane na kojoj je bio flaster sa lekom došlo do smanjenja masnih naslaga od 20 odsto. Takođe, snižen je i nivo glukoze u krvi, a ispostavilo se da od tretmana korist imaju čak i životinje koje nisu gojazne, budući da se poboljšala njihova potrošnja kiseonika.

Naravno, ne postoje dokazi da će flaster isto delovati na ljude, ali je ovo obećavajući korak ka razotkrivanju mehanizma koji kontroliše proizvodnju braon i bele masnoće.

Tim trenutno istražuje koje kombinacije lekova najbolje radi na ovom problemu.


B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar