СОА поново тврди: 10.000 терориста

Хрватска Безбједносно-обавјештајна агенција (СОА) објавила је јавни документ с подацима о свом дјеловању, истичући при томе да у сусједству Хрватске има више од 10. 000 сљедбеника селефизма, од којих неки подржавају тероризам.

Регион 14.09.2017 | 22:13
СОА поново тврди: 10.000 терориста
"Државе југоисточног сусједства суочене су с растом вјерског и националног екстремизма, при чему је посебно изражено јачање радикалног исламизма. Настављена је појава великосрпског екстремизма, а уз то, примјетни су покушаји да се Република Хрватска прикаже у негативном свјетлу у међународној заједници уз негирање и погрешно приказивање чињеница везаних за Домовински рат и његов одбрамбени и ослободилачки карактер", наводи се у дијелу извјештаја посвећеном безбједносном окружењу.

Ово је четврта година заредом да СОА објављује такав документ, а овогодишњи је написан на тридесетак страница.

У документу се наводи да су обиљежја држава југоисточног сусједства и даље "слабе институције, унутрашња политичка превирања, бројна неријешена етничка и национална питања, недовољан привредни раст, корупција и незапосленост".

Истиче се како је тај простор суочен са застојем у спровођењу реформи и прикључењу евроатланским интеграцијама, али и оцјењује да примање Црне Горе у НАТО ипак показује наставак евроатлантске перспективе за државе региона.

Иако је евроатлантски утицај и даље највећи, глобална ривалства, наводи се, пресликавају се и на овом подручју, а најочитији примјер је прошлогодишњи спријечени покушај државног удара у Црној Гори.

Што се тиче радикалног исламизма, СОА у извјештају наводи да он у Хрватској није наишао на већи одзив с обзиром на добар углед, положај и права муслиманске заједнице.

Број сљедбеника салафизма у Хрватској врло је мали и чини га неколико десетина особа, док их је у хрватском југоисточном сусједству више од 10.000, навела је СОА.

Упозорава се да постојање бројних радикалних исламиста у државама хрватског југоисточног сусједства повећава ризик од терористичке претње за цијелу југоисточну Европу. Иако терористички напад на хрватском тлу није вјероватан, његова могућност се не може искључити.

У државама хрватског југоисточног сусједства вјероватноћа напада је умјерена, а у државама западне Европе остаје висока. У извјештају се оцјењује и да је екстремизам у Хрватској и даље ограничен и без подршке јавности.

"С обзиром на малобројност и слабу организованост, потенцијал припадника екстремистичких група за изазивање насиља и инцидената већих размјера, као и у протеклом раздобљу, ограничен је, а њихове активности не представљају значајнију пријетњу националној сигурности", навела је СОА.

Додаје се да је настављена појава да екстремни појединци искоришћавају незадовољство дијела навијачких група стањем у хрватском спорту за изазивање инцидената и нереда током и ван спортских такмичења, као и да поједине навијачке групе српских фудбалских клубова истичу противхрватска, четничка и великосрпска обиљежја.

У малом дијелу популације млађих припадника српске националности примијећено је симпатисање великосрпске и четничке идеологије и симболике, посебно на друштвеним мрежама, додаје се у извјештају.

Што се тиче страног обавјештајног дјеловања, наводи се да је он појачан уласком Хрватске у ЕУ и НАТО, као и да се у склопу хибридног дјеловања у хрватски медијски и информативни простор настоје убацити лажне или искривљене вијести у којима се Хрватска, ЕУ и НАТО приказују у негативном свијетлу и жели се утицати на стабилност хрватских институција, регионалног окружења и евроатлантског и европског заједништва.

Током 2016. године детектовано је најмање седам покушаја кибернетичких напада на заштићене информационе и комуникацијске системе државних тијела Хрватске које су спонзорисале друге државе.

У фокусу рада и даље остају ратни злочини и нестале особе, а још се трага за 1.952 особе нестале током рата, наводи се, међу осталим у извјештају СОА.

Извор: Бета

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Зоки

14.09.2017 20:20

Нема веци терориста од Вас Хрвата,а то сте доказали у Олуји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека браце

14.09.2017 20:29

Нека браце Хрвата.

Name

Угљевик

14.09.2017 20:22

Имамо и ми у сусједству 2 милиона усташа нациста фашиста и нису потенцијални већ су прави доказано кроз историју,Јасеновац,Јадово Градина Олуја.Маме вам га усташке спалио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакташи за угљевик

15.09.2017 07:20

Свака част за коментар, и увијек нас они напомињу као да имају намјеру за неку нову олују л нека им Бог плти сву заслугу.

Name

мм

15.09.2017 14:26

Спали својој па онда опет а üосле цемо сви.

Name

Ре

14.09.2017 20:30

Цовиц подваљује србима и муслиманима преко Хрватске кои подлац устаства а вецеих терориста и нема од устаса

ОДГОВОРИТЕ
Name

тацно

14.09.2017 20:36

То су они Крвати сто се врацају са ратиста у Украјини, тамо су се инфицирали тим салафизмом. Прави терористи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједлог

14.09.2017 21:27

а да поалусате Лосу и прегазите Словенију сад кад су сви отисли у Истамбул на утакмицу. Док они гледају финале ви умарсирајте у Љубљану,а нас мало пустите на миру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.09.2017 08:14

Па дјесу они несто успјели сами.да И'м није било америке која је зауставила јна И која И'м је одрадила акцију олуја тј нису дозволили србима да се бране гледали би они сад хрваску преко телевизије само.

Name

Цесар

14.09.2017 22:12

сад кад цетници Кренз,на озре паокрену преко дрине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Курчење

15.09.2017 04:42

Али се ови Хрвати курче можда би и остале земље у окружењу требале провести хрватски начин демократије тј побиј и протјерај све друге ко што су усташе урадиле па онда ни ми нећемо имати етничких проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прави Терористи

15.09.2017 04:46

Али, због млађих нараштаја, а и оних нешто старијих који су то можда заборавили, изрећи ћемо неколико реченица о овом његовом епохалном открићу, пишу Вијести.ба У току пројекције филма у препуном београдском кину “Балкан” је 13. јула 1968. године активирана експлозивна направа од чијег дејства је једна особа погинула, а више од 50 рањено. Експлозивну направу је поставио и активирао Миљенко Хркач, хрватски терориста, поријеклом из околине Широког Бријега. 07. априла 1971. године су тројица хрватских терориста Миро Баришић, Анђелко Брајковић и Анте Стојанов, упали наоружани у амбасаду тадашње Југославије у Стокхолму, пуцали у ненаоружаног амбасадора Владимира Роловића, а након тога га, рањеног, давили каишем из панталона све док није преминуо. У септембру 1972. године је група хрватских терориста отела шведски авион који је летио на релацији Гетеборг – Стокхолм. Тражили су од шведске владе да се из затвора пусти Миро Баришић који је због поменутог терористичког напада на амбасаду СФРЈ у Стокхолму био осуђен на доживотни затвор. Притиснута овом уцјеном шведска влада је ослободила Баришића који је побјегао у Парагвај и живио тамо до почетка балканских ратова када долази у Хрватску и прикључује се такозваним зенгама. Непуних мјесец дана након тога је убијен под никад разјашњеним околностима. Причало се да иза његовог убиства стоји хрватска обавјештајна служба на чијем челу је тада био управо Миро Туђман. Наводно је Баришић био упознат са многим аферама самог Туђмана Јуниора и службе на чијем је челу био, па је морао бити “ућуткан”. У јануару 1972.године је група хрватских терориста поставили експлозивну направу у летјелицу авиокомпаније “ЈАТ” на релацији Стокхолм – Београд. Експлозивна направа је детонирана на висини од 10.000 метара. Авион се, од детонације, распао и пао на земљу. Осим стјуардесе Весне Вуловић, која је чудом преживјела, сви остали су погинули. У љето 1972. године је група од 19 хрватских терориста упала у БиХ код Бугојна. У љето 1981. године је група хрватских терориста отела авион компаније “ЈАТ” који је летио на релацији Београд – Титоград. Има тога још. Али, вјерујемо да је и ово да се покаже колико је Туђманова раније поменута изјава бесмислена. Јер док су хрватски терористи жарили и палили Европом, дакле 60-тих и 70-тих, нису постојали чак ни термини муслимански терористи или исламски тероризам, а камоли терористички акти који би се сматрали исламским или муслиманским. Уосталом, у вријеме њемачких Црвених бригада (Бадер мајнхоф), сјеверноирске ИРА-е или шпанске ЕТА-е, данашњи такозвани муслимански терористи нису били чак ни у плану својих родитеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стара кука

15.09.2017 12:40

Врло добро да се подсјетимо, ово је све тачно.

Name

Индијанац

15.09.2017 06:52

Треба усташама *ебати мамицу за сва времена. Опасно су се узнервозили, долази још једна правоснажна пресуда за фашистичко-терористички узп. Стоку само економски уништавати, нека им Лиштица купује и поједе 2.4 милијарде марака годишње које извезу у БиХ. Прије ћу говно купити него било шта из НДХ, поган хињска. Једина нација на планети која је подизала логоре искључиво намијењене мучењу и клању ДЈЕЦЕ!!!!! Фуууууј!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прави Индијанац

15.09.2017 09:07

(1) Усташа је СРБСКА ријеч. Тако је, између осталог, Вук Караџић (дакле, давно прије Павелића) описивао србске устанике који су се дизали против Османлија. (2) Етнички Хрвати живе у Међумурју. Физички разликују јер су здепасти и имају ниска чела. (3) Сви остали становници тзв. "Балкана" су Срби. Са изузетком Арбанаса (Схqип(ë)тар/Албанац) које су Османлије довеле са Кавказа. Послије је Аустроугарска у периоду 1896-1908 створила албанску нацију и државу као анти-србску силу. Бугарска историчарка Теодора Толева је на ову тему одбранила докторску дисертацију на Универзитету у Барселони. (4) Срби римокатолици су, по директиви Ватикана 1900, постали Хрвати. И данас ако примиш римокатоличанство, аутоматски постајеш Хрват. Распитај се у римокатоличкој Цркви! (5) Сва злодјела које су "Хрвати" чинили над Србима су резултат индоктринације Ватикана који се бори против Срба до посљедњег "Хрвата". (6) Скоро сви (ако не и сви) главни кољачи у Јасеновцу су били бивши Срби: Јовановићи, Тадићи, Поповићи итд. (7) Иако свјестан да су у питању бивши Срби, ја данашњу Хрватску (али и Словенију) избјегавам на сваки начин: Не купујем њихове производе (купујем из Србске, Србије, ФБиХ), заобилазим је колико могу када морам да идем у западну Европу (идем преко Осијека, Мађарска, Аустрија...)... (8) Мала епизода о томе колико су Хврати бивши Срби: Ако одеш на Википедију на Хрватском и прочиташ чланак о Анти Старчевићи - "оцу нације", интелектуалном творцу србомржње која је произвела Јасеновац и Олују, човијек коме се данас масовно дижу споменици и по коме се називају улице по Хрватској - наћи ћеш да му је рођена мајка била србкиња православка и да се звала Милица. Али то није све! Од четверо мојих предака, моја бака са мајчине стране је Старчевић. Али, сви они су Срби! То ме је "заголицало" сам истраживао и дошао до податка у црквеним књигама да је моје предак дошао око 1810 године из (вјероватно) Херцеговине или (можда) Црне Горе. Онда сам тражио поријекло породице Анте Старћевића и сазнао (јуче!) да су његови преци прије некиг 300 година у процесу унијаћења прешли на римокатоличанство а да им је поријекло са тромеђе Далмације, Црне Горе и Херцеговине! Тиме је моја претпоставка добила на јачини да је Анте Сарчевић, врло врло вјероватно, мој даљи рођак. Цијеним да је то између десетог и петнаестог кољена.

Name

мм

15.09.2017 14:31

Само се бавите другима а давно је досло врјеме да се бавите сами са собом:За дом Спремни:

Name

Мммм

16.09.2017 10:58

који јадни коментари од постењацина јесте биједници само се надам да није цијели српски народ тако јадан јер ако је онда је велико зло посебно за српски народ.