SOA ponovo tvrdi: 10.000 terorista

Hrvatska Bezbjednosno-obavještajna agencija (SOA) objavila je javni dokument s podacima o svom djelovanju, ističući pri tome da u susjedstvu Hrvatske ima više od 10. 000 sljedbenika selefizma, od kojih neki podržavaju terorizam.

Region 14.09.2017 | 22:13
SOA ponovo tvrdi: 10.000 terorista
"Države jugoistočnog susjedstva suočene su s rastom vjerskog i nacionalnog ekstremizma, pri čemu je posebno izraženo jačanje radikalnog islamizma. Nastavljena je pojava velikosrpskog ekstremizma, a uz to, primjetni su pokušaji da se Republika Hrvatska prikaže u negativnom svjetlu u međunarodnoj zajednici uz negiranje i pogrešno prikazivanje činjenica vezanih za Domovinski rat i njegov odbrambeni i oslobodilački karakter", navodi se u dijelu izvještaja posvećenom bezbjednosnom okruženju.

Ovo je četvrta godina zaredom da SOA objavljuje takav dokument, a ovogodišnji je napisan na tridesetak stranica.

U dokumentu se navodi da su obilježja država jugoistočnog susjedstva i dalje "slabe institucije, unutrašnja politička previranja, brojna neriješena etnička i nacionalna pitanja, nedovoljan privredni rast, korupcija i nezaposlenost".

Ističe se kako je taj prostor suočen sa zastojem u sprovođenju reformi i priključenju evroatlanskim integracijama, ali i ocjenjuje da primanje Crne Gore u NATO ipak pokazuje nastavak evroatlantske perspektive za države regiona.

Iako je evroatlantski uticaj i dalje najveći, globalna rivalstva, navodi se, preslikavaju se i na ovom području, a najočitiji primjer je prošlogodišnji spriječeni pokušaj državnog udara u Crnoj Gori.

Što se tiče radikalnog islamizma, SOA u izvještaju navodi da on u Hrvatskoj nije naišao na veći odziv s obzirom na dobar ugled, položaj i prava muslimanske zajednice.

Broj sljedbenika salafizma u Hrvatskoj vrlo je mali i čini ga nekoliko desetina osoba, dok ih je u hrvatskom jugoistočnom susjedstvu više od 10.000, navela je SOA.

Upozorava se da postojanje brojnih radikalnih islamista u državama hrvatskog jugoistočnog susjedstva povećava rizik od terorističke pretnje za cijelu jugoistočnu Evropu. Iako teroristički napad na hrvatskom tlu nije vjerovatan, njegova mogućnost se ne može isključiti.

U državama hrvatskog jugoistočnog susjedstva vjerovatnoća napada je umjerena, a u državama zapadne Evrope ostaje visoka. U izvještaju se ocjenjuje i da je ekstremizam u Hrvatskoj i dalje ograničen i bez podrške javnosti.

"S obzirom na malobrojnost i slabu organizovanost, potencijal pripadnika ekstremističkih grupa za izazivanje nasilja i incidenata većih razmjera, kao i u proteklom razdoblju, ograničen je, a njihove aktivnosti ne predstavljaju značajniju prijetnju nacionalnoj sigurnosti", navela je SOA.

Dodaje se da je nastavljena pojava da ekstremni pojedinci iskorišćavaju nezadovoljstvo dijela navijačkih grupa stanjem u hrvatskom sportu za izazivanje incidenata i nereda tokom i van sportskih takmičenja, kao i da pojedine navijačke grupe srpskih fudbalskih klubova ističu protivhrvatska, četnička i velikosrpska obilježja.

U malom dijelu populacije mlađih pripadnika srpske nacionalnosti primijećeno je simpatisanje velikosrpske i četničke ideologije i simbolike, posebno na društvenim mrežama, dodaje se u izvještaju.

Što se tiče stranog obavještajnog djelovanja, navodi se da je on pojačan ulaskom Hrvatske u EU i NATO, kao i da se u sklopu hibridnog djelovanja u hrvatski medijski i informativni prostor nastoje ubaciti lažne ili iskrivljene vijesti u kojima se Hrvatska, EU i NATO prikazuju u negativnom svijetlu i želi se uticati na stabilnost hrvatskih institucija, regionalnog okruženja i evroatlantskog i evropskog zajedništva.

Tokom 2016. godine detektovano je najmanje sedam pokušaja kibernetičkih napada na zaštićene informacione i komunikacijske sisteme državnih tijela Hrvatske koje su sponzorisale druge države.

U fokusu rada i dalje ostaju ratni zločini i nestale osobe, a još se traga za 1.952 osobe nestale tokom rata, navodi se, među ostalim u izvještaju SOA.

Izvor: Beta

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Zoki

14.09.2017 20:20

Nema veci terorista od Vas Hrvata,a to ste dokazali u Oluji.

ODGOVORITE
Name

Neka brace

14.09.2017 20:29

Neka brace Hrvata.

Name

Ugljevik

14.09.2017 20:22

Imamo i mi u susjedstvu 2 miliona ustaša nacista fašista i nisu potencijalni već su pravi dokazano kroz istoriju,Jasenovac,Jadovo Gradina Oluja.Mame vam ga ustaške spalio.

ODGOVORITE
Name

Laktaši za ugljevik

15.09.2017 07:20

Svaka čast za komentar, i uvijek nas oni napominju kao da imaju namjeru za neku novu oluju l neka im Bog plti svu zaslugu.

Name

mm

15.09.2017 14:26

Spali svojoj pa onda opet a üosle cemo svi.

Name

Re

14.09.2017 20:30

Covic podvaljuje srbima i muslimanima preko Hrvatske koi podlac ustastva a veceih terorista i nema od ustasa

ODGOVORITE
Name

tacno

14.09.2017 20:36

To su oni Krvati sto se vracaju sa ratista u Ukrajini, tamo su se inficirali tim salafizmom. Pravi teroristi

ODGOVORITE
Name

Prijedlog

14.09.2017 21:27

a da poalusate Losu i pregazite Sloveniju sad kad su svi otisli u Istambul na utakmicu. Dok oni gledaju finale vi umarsirajte u LJubljanu,a nas malo pustite na miru

ODGOVORITE
Name

Re

15.09.2017 08:14

Pa djesu oni nesto uspjeli sami.da I'm nije bilo amerike koja je zaustavila jna I koja I'm je odradila akciju oluja tj nisu dozvolili srbima da se brane gledali bi oni sad hrvasku preko televizije samo.

Name

Cesar

14.09.2017 22:12

sad kad cetnici Krenz,na ozre paokrenu preko drine.

ODGOVORITE
Name

Kurčenje

15.09.2017 04:42

Ali se ovi Hrvati kurče možda bi i ostale zemlje u okruženju trebale provesti hrvatski način demokratije tj pobij i protjeraj sve druge ko što su ustaše uradile pa onda ni mi nećemo imati etničkih problema.

ODGOVORITE
Name

Pravi Teroristi

15.09.2017 04:46

Ali, zbog mlađih naraštaja, a i onih nešto starijih koji su to možda zaboravili, izreći ćemo nekoliko rečenica o ovom njegovom epohalnom otkriću, pišu Vijesti.ba U toku projekcije filma u prepunom beogradskom kinu “Balkan” je 13. jula 1968. godine aktivirana eksplozivna naprava od čijeg dejstva je jedna osoba poginula, a više od 50 ranjeno. Eksplozivnu napravu je postavio i aktivirao Miljenko Hrkač, hrvatski terorista, porijeklom iz okoline Širokog Brijega. 07. aprila 1971. godine su trojica hrvatskih terorista Miro Barišić, Anđelko Brajković i Ante Stojanov, upali naoružani u ambasadu tadašnje Jugoslavije u Stokholmu, pucali u nenaoružanog ambasadora Vladimira Rolovića, a nakon toga ga, ranjenog, davili kaišem iz pantalona sve dok nije preminuo. U septembru 1972. godine je grupa hrvatskih terorista otela švedski avion koji je letio na relaciji Geteborg – Stokholm. Tražili su od švedske vlade da se iz zatvora pusti Miro Barišić koji je zbog pomenutog terorističkog napada na ambasadu SFRJ u Stokholmu bio osuđen na doživotni zatvor. Pritisnuta ovom ucjenom švedska vlada je oslobodila Barišića koji je pobjegao u Paragvaj i živio tamo do početka balkanskih ratova kada dolazi u Hrvatsku i priključuje se takozvanim zengama. Nepunih mjesec dana nakon toga je ubijen pod nikad razjašnjenim okolnostima. Pričalo se da iza njegovog ubistva stoji hrvatska obavještajna služba na čijem čelu je tada bio upravo Miro Tuđman. Navodno je Barišić bio upoznat sa mnogim aferama samog Tuđmana Juniora i službe na čijem je čelu bio, pa je morao biti “ućutkan”. U januaru 1972.godine je grupa hrvatskih terorista postavili eksplozivnu napravu u letjelicu aviokompanije “JAT” na relaciji Stokholm – Beograd. Eksplozivna naprava je detonirana na visini od 10.000 metara. Avion se, od detonacije, raspao i pao na zemlju. Osim stjuardese Vesne Vulović, koja je čudom preživjela, svi ostali su poginuli. U ljeto 1972. godine je grupa od 19 hrvatskih terorista upala u BiH kod Bugojna. U ljeto 1981. godine je grupa hrvatskih terorista otela avion kompanije “JAT” koji je letio na relaciji Beograd – Titograd. Ima toga još. Ali, vjerujemo da je i ovo da se pokaže koliko je Tuđmanova ranije pomenuta izjava besmislena. Jer dok su hrvatski teroristi žarili i palili Evropom, dakle 60-tih i 70-tih, nisu postojali čak ni termini muslimanski teroristi ili islamski terorizam, a kamoli teroristički akti koji bi se smatrali islamskim ili muslimanskim. Uostalom, u vrijeme njemačkih Crvenih brigada (Bader majnhof), sjevernoirske IRA-e ili španske ETA-e, današnji takozvani muslimanski teroristi nisu bili čak ni u planu svojih roditelja.

ODGOVORITE
Name

Stara kuka

15.09.2017 12:40

Vrlo dobro da se podsjetimo, ovo je sve tačno.

Name

Indijanac

15.09.2017 06:52

Treba ustašama *ebati mamicu za sva vremena. Opasno su se uznervozili, dolazi još jedna pravosnažna presuda za fašističko-teroristički uzp. Stoku samo ekonomski uništavati, neka im Lištica kupuje i pojede 2.4 milijarde maraka godišnje koje izvezu u BiH. Prije ću govno kupiti nego bilo šta iz NDH, pogan hinjska. Jedina nacija na planeti koja je podizala logore isključivo namijenjene mučenju i klanju DJECE!!!!! Fuuuuuj!!!

ODGOVORITE
Name

Прави Индијанац

15.09.2017 09:07

(1) Усташа је СРБСКА ријеч. Тако је, између осталог, Вук Караџић (дакле, давно прије Павелића) описивао србске устанике који су се дизали против Османлија. (2) Етнички Хрвати живе у Међумурју. Физички разликују јер су здепасти и имају ниска чела. (3) Сви остали становници тзв. "Балкана" су Срби. Са изузетком Арбанаса (Shqip(ë)tar/Албанац) које су Османлије довеле са Кавказа. Послије је Аустроугарска у периоду 1896-1908 створила албанску нацију и државу као анти-србску силу. Бугарска историчарка Теодора Толева је на ову тему одбранила докторску дисертацију на Универзитету у Барселони. (4) Срби римокатолици су, по директиви Ватикана 1900, постали Хрвати. И данас ако примиш римокатоличанство, аутоматски постајеш Хрват. Распитај се у римокатоличкој Цркви! (5) Сва злодјела које су "Хрвати" чинили над Србима су резултат индоктринације Ватикана који се бори против Срба до посљедњег "Хрвата". (6) Скоро сви (ако не и сви) главни кољачи у Јасеновцу су били бивши Срби: Јовановићи, Тадићи, Поповићи итд. (7) Иако свјестан да су у питању бивши Срби, ја данашњу Хрватску (али и Словенију) избјегавам на сваки начин: Не купујем њихове производе (купујем из Србске, Србије, ФБиХ), заобилазим је колико могу када морам да идем у западну Европу (идем преко Осијека, Мађарска, Аустрија...)... (8) Мала епизода о томе колико су Хврати бивши Срби: Ако одеш на Википедију на Хрватском и прочиташ чланак о Анти Старчевићи - "оцу нације", интелектуалном творцу србомржње која је произвела Јасеновац и Олују, човијек коме се данас масовно дижу споменици и по коме се називају улице по Хрватској - наћи ћеш да му је рођена мајка била србкиња православка и да се звала Милица. Али то није све! Од четверо мојих предака, моја бака са мајчине стране је Старчевић. Али, сви они су Срби! То ме је "заголицало" сам истраживао и дошао до податка у црквеним књигама да је моје предак дошао око 1810 године из (вјероватно) Херцеговине или (можда) Црне Горе. Онда сам тражио поријекло породице Анте Старћевића и сазнао (јуче!) да су његови преци прије некиг 300 година у процесу унијаћења прешли на римокатоличанство а да им је поријекло са тромеђе Далмације, Црне Горе и Херцеговине! Тиме је моја претпоставка добила на јачини да је Анте Сарчевић, врло врло вјероватно, мој даљи рођак. Цијеним да је то између десетог и петнаестог кољена.

Name

mm

15.09.2017 14:31

Samo se bavite drugima a davno je doslo vrjeme da se bavite sami sa sobom:Za dom Spremni:

Name

Mmmm

16.09.2017 10:58

koji jadni komentari od postenjacina jeste bijednici samo se nadam da nije cijeli srpski narod tako jadan jer ako je onda je veliko zlo posebno za srpski narod.