Од октобра нова фаза дијалога

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је задовољан што је на његов позив на унутрашњи дијалог о Косову и Метохији велики број политичких и друштвених фактора износио своје ставове, те најавио да се од октобра креће у нову фазу дијалога.

Србија 12.09.2017 | 21:04
Од октобра нова фаза дијалога
Вучић је вечерас у обраћању грађанима Србије истакао да тај дијалог треба институционализовати, обавити веома широке консултације, те да су сви позвани да учестувју.

“Требало би да се тај дијалог одвија у више нивоа, кроз концентричне кругове, да буде одговоран, са јасним циљевима да укључи све релевантне актере. До сад смо у политици говорили само шта не желимо и наш одговор је био да нећемо да признамо независност. Готово нашу политику да нисмо ни имали”, рекао је Вучић.

Он је замолио Владу Србије да помогне у овом послу да формално организује састанке са представницима јавности, а да цивилни сектор треба да организује расправе у својим оквирима.

“Сматрам да је ово историјско питање за нас, кључно за будућност Србије”, рекао је Вучић.

Он је рекао да, према процјенама Београда између 110.000 и 120.000 Срба живи на Косову, а јужно од Ибра је један Србин према 30 или 40 Албанаца.

“Први пут да немамо драматичан пад броја Срба на Космету. Највише српске дјеце се рађа на Косову и Метохији, због муке која је натјерала наш народ”, навео је Вучић.

Он је рекао да је задовољан што посљедњих година није било ниједног погинулог у етничким сукобима на Космету, иако је било напада ножем. Вучић је оцијенио да Срби живјели нешто лакше на Космету и да их није мање него што је било прије три или четири године.

Вучић је подсјетио да је прије неколико мјесеци позвао цјелокупну јавност, политичке организације, Цркву да се почне говорити о Космету, јер је то суштина политичке садашњости и политичке будућности.

“У зависности од нашег односа према Космету имаћемо сигурнију или мање сигурну не само садашњост, него и будућност”, рекао је Вучић.

Извор: Срна

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

милош

12.09.2017 19:10

Ја мислим да че убрзо састанак у Бриселу Могерини .Брнабичка Харадинај Тачи и Вучић ал че то бити састанчина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вУÇКо

12.09.2017 20:03

Поготово кад Ана и Аца почну да се "боре" за србске интересе. Понекад помислим, боље да је Тачи Председник Србије. Барем би се више устручавао!

Name

Демагог

12.09.2017 19:15

Значи потребно је пронаћи начин да се призна Републик е Косовëс, а у исто вријеме не бити објешен за бијеле бубреге на сред Кнез Михајлове? Хај добро, нека "дијалог" почне...

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxx

12.09.2017 19:41

Пуст бре Косово дај да ми своје проблем ријесимо,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знакови крај пута

12.09.2017 20:55

Изгледа да више неће имати времена да се бави Србима западно од Дрине, притисли га проблеми на десној обали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лафинар

13.09.2017 04:49

То бозе он хоце и мозе да рјеси све проблеме свих Срба , а не мозе да рјеси проблеме срба са Косова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

13.09.2017 09:14

Само нека се нас мане.