Od oktobra nova faza dijaloga

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zadovoljan što je na njegov poziv na unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji veliki broj političkih i društvenih faktora iznosio svoje stavove, te najavio da se od oktobra kreće u novu fazu dijaloga.

Srbija 12.09.2017 | 21:04
Od oktobra nova faza dijaloga
Vučić je večeras u obraćanju građanima Srbije istakao da taj dijalog treba institucionalizovati, obaviti veoma široke konsultacije, te da su svi pozvani da učestuvju.

“Trebalo bi da se taj dijalog odvija u više nivoa, kroz koncentrične krugove, da bude odgovoran, sa jasnim ciljevima da uključi sve relevantne aktere. Do sad smo u politici govorili samo šta ne želimo i naš odgovor je bio da nećemo da priznamo nezavisnost. Gotovo našu politiku da nismo ni imali”, rekao je Vučić.

On je zamolio Vladu Srbije da pomogne u ovom poslu da formalno organizuje sastanke sa predstavnicima javnosti, a da civilni sektor treba da organizuje rasprave u svojim okvirima.

“Smatram da je ovo istorijsko pitanje za nas, ključno za budućnost Srbije”, rekao je Vučić.

On je rekao da, prema procjenama Beograda između 110.000 i 120.000 Srba živi na Kosovu, a južno od Ibra je jedan Srbin prema 30 ili 40 Albanaca.

“Prvi put da nemamo dramatičan pad broja Srba na Kosmetu. Najviše srpske djece se rađa na Kosovu i Metohiji, zbog muke koja je natjerala naš narod”, naveo je Vučić.

On je rekao da je zadovoljan što posljednjih godina nije bilo nijednog poginulog u etničkim sukobima na Kosmetu, iako je bilo napada nožem. Vučić je ocijenio da Srbi živjeli nešto lakše na Kosmetu i da ih nije manje nego što je bilo prije tri ili četiri godine.

Vučić je podsjetio da je prije nekoliko mjeseci pozvao cjelokupnu javnost, političke organizacije, Crkvu da se počne govoriti o Kosmetu, jer je to suština političke sadašnjosti i političke budućnosti.

“U zavisnosti od našeg odnosa prema Kosmetu imaćemo sigurniju ili manje sigurnu ne samo sadašnjost, nego i budućnost”, rekao je Vučić.

Izvor: Srna

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

miloš

12.09.2017 21:10

Ja mislim da če ubrzo sastanak u Briselu Mogerini .Brnabička Haradinaj Tači i Vučić al če to biti sastančina.

ODGOVORITE
Name

vUÇKo

12.09.2017 22:03

Поготово кад Ана и Аца почну да се "боре" за србске интересе. Понекад помислим, боље да је Тачи Председник Србије. Барем би се више устручавао!

Name

Demagog

12.09.2017 21:15

Znači potrebno je pronaći način da se prizna Republik e Kosovës, a u isto vrijeme ne biti obješen za bijele bubrege na sred Knez Mihajlove? Haj dobro, neka "dijalog" počne...

ODGOVORITE
Name

xxxx

12.09.2017 21:41

Pust bre Kosovo daj da mi svoje problem rijesimo,

ODGOVORITE
Name

Znakovi kraj puta

12.09.2017 22:55

Izgleda da više neće imati vremena da se bavi Srbima zapadno od Drine, pritisli ga problemi na desnoj obali.

ODGOVORITE
Name

Lafinar

13.09.2017 06:49

To boze on hoce i moze da rjesi sve probleme svih Srba , a ne moze da rjesi probleme srba sa Kosova.

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

13.09.2017 11:14

Samo neka se nas mane.