Највећа афера послијератне БиХ

Док се државни, полицијски и правосудни врх бавио човјеком који је слагао, негдје иза медијских кулиса нестали су, између осталих, случајеви Додик, Чаушевић. Човић. Грабовица, Никшић, Орић, Себија. Шпирић, Лагумџија, Тадић. . .

Босна и Херцеговина 12.09.2017 | 19:03
Највећа афера послијератне БиХ
Мектић, Јукић, Бурзић, Тадић, Тегелтија, Мехмедагић, Мандић, Квесић, Кордић, Станић и замјеник Ђуро. СИПА, ОБА, СИС, ФУП, ВСТВ, КИО, МУП. И, наравно, Јосип. Углавном, тресла се гора, родио се Шимић. Лажов, установиће правосудни експерти свих нивоа власти, након што су провели петнаестодневну опсежну истрагу. Није, дакле, ово била ни афера фалсификат, нити афера прислушкивање. Ово је афера – димна завјеса.  

Прогуглајте, преровите по свом сјећању и покушајте у постдејтонској прошлости пронаћи неки случај на којем су била ангажована два тужилаштва, три тужиоца, два суда, ВСТВ, Министарство безбједности, ОБА, СИПА, ФУП ... . Покушајте се сјетити неке афере у којој је било тридесетак актера, због које је одржано пет пресица, због које су отворене четири истраге.

Покушајте барем „у Интернету“, што би рекла Ружица Јукић, пронаћи име неког осумњиченика за чије су се процесуирање бориле двије правосудне институције. Наравно да ћете узалуд копати. Јосип Шимић је јединствен случај. Лажов за којег се боре сви.  Омоте списа на којима је писало Леутар, Човић, Бичакчић, Бранковић, Угљен, Додик, Лагумџија  одбацивали су сви. Сви који се сада боре за спис „Јосип Шимић“ без других. Јер други су у бјекству.

Петнаест дана су мрцварили јавност својим препискама, саопштењима и пресицама. Петнаест дана су се међусобно оптуживали да су први прислушкивали друге, да су други лажови за прве, а да су трећи све закухали. Петнаест дана је Јосип Шимић био крунски свједок, па је онда постао крунски лажов, за чије се лажи, ето, опет отимају сви. Шимићеве лажи битне су и Тужилаштву БиХ и Кантоналном тужилаштву Сарајево. Зашто?

Па, зато што су га ови први инстуирали да лаже о овим другим, јер би се ови други могли пријавити да буду на мјесту ових првих. Углавном, сви су мотивисани личним, а не општим разлозима. И они државни и они кантонални. Стога је Шимићева лаж крунски доказ пропасти бх правосуђа. А ево зашто.  

Само у БиХ, у  року од петнаест дана, обични лажљивац може постати кредибилни свједок, па онда опет лажљивац.  Само у БиХ државни министар ујутро може бити осумњичени, а поподне жртва лажног пријављивања. Само у БиХ се друга особа правосуђа може неусагласити сама са собом. Петнаест дана, дакле, отишло је у неповрат. 

Петнаест дана су правосудни, полицијски, обавјештајни и разноразни унутрашњи и спољни органи потрошили да се усагласе да је Јосип Шимић само лажов. И ништа ни више нити мање од тога. Сада, када је његовим лажима истекао рок трајања, када је употријебљен и злоупотријебљен – Јосип Шимић је још и напуштен.

А док се државни, полицијски и правосудни врх бавио човјеком који је слагао, негдје иза медијских кулиса нестао је случај референдум на којем је писало Милорад Додик и други. Негдје успут изгубио се Кемал Чаушевић са припадајућих двије милијарде марака.

И бројни докази  под омотом списа на којима је писало Драган Човић и други испали су приликом транспорта из државног тужилаштва у кантонално, из кантоналног у државно, из државног у кантонално, из кантоналног у федерално, из федералног у кантонално, из кантоналног у застару.  Истопио се Кељмендијев сладолед Адоладо, потрошила се и струја Елведина Грабовице, а ненамјенски новац и станове Нермина Никшића однијеле су поплаве.

И Себијини уговори са пријатељицама, и тендери Насера Орића, и Шпирићев шећер, и Лагумџијин рекет, и кладионице Гордане Тадић. Све је нестало. Све, осим Јосипа Шимића, четири грама грама марихуане које је пронашло Тужилашво БиХ, двије-три копиране читанке за шести разред и 150 килограма кријумчарене прасе. По хитном поступку.

Извор: Зурнал.инфо

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Лаки

12.09.2017 17:17

Треба бити коректан не могу сви у исти кош. Мектић, Сипа, оса не могу никако на страну политичара и тужилаштва. Показало се да је тужилаштво произвело највеци скандал од рата, за ово неко мора одговарати!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.09.2017 17:45

у овој дрзави ,нико неразумре рец одговорност "дивкји запад им није до колена ,багра бедна.

Name

Народи

12.09.2017 20:24

Наси су народи мафијаски.Да није тако ни рата не би било.Пусти теорије.

Name

Зеки Пресс

12.09.2017 17:29

Каква дрзава такво и тузиластво: промуцкај па пролиј. Хајмо Папци свих земаља да се удрузимо. Заједно да увецамо демократски капацитет..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

12.09.2017 17:49

Браво Журнал, све речено о овој држави, њеним ентитетима и њеним органим а и институцијама. А највише о народу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цар,

12.09.2017 17:52

господо,питам се :за кога ова силна полиција ради ,и против кога се бори" јадоге биједне за 50 км сте у стању да потаманите пола села ,јос уколило су какви старци ;толико боље, какви болесници сте кад би знали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

12.09.2017 18:01

па бице боље кад се откоци тај неправилан рад тузиластва, тј кад додју нови тузиоци и поцну радити свој посао . судство нас је закоцило на нивоу БиХ, нико од политицара се не боји закона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нако

12.09.2017 18:03

Јосипа Броза, правицемо ми од блата. Није нама ваљао Голи оток, данас кратак би био кинески зид. Видите ко води ову дрзаву, све вуцибатине, незналице, безобразни глупани, људи без карактера, без сколе али у сваком слуцају, фамилијарно повезани и криминалци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мм

12.09.2017 18:18

Многи су дигли вику на Мектица а он их полако средује. Сетите се само како је средио Салиховица па сад Тадицеву, па се бори против РТРС-ови лази ,цист и искрен цовек зато се не боји никога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаотично у РС !

12.09.2017 18:39

Упућујем све честитке Кантоналном тужилаштву Сарајево. Код нас у Републици Српској ниједно тужилаштво се не може поредити са овим. Све искрене честитке за досљедност и професионалност г.ђи Бурзић. Нажалост, Тужилаштво БиХ у које је већина грађана полагала наду у борби против корупције постало је само пуки заштитник тајкуна и корумпираних политичара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прави

12.09.2017 18:51

Овај новинар је урадио висе за народ него сво тузиластво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

12.09.2017 19:07

И тако мјесец по мјесе по 5.000 км у џеп сваки тужилац и љепота. А криминала и корупције свугдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паника

12.09.2017 19:16

Паника у савезу за промјене вријеме истице а Додик на слободи а на изборима не могу га побиједити а догодине у опозицију у РС и у БХ мммааассссалллааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

13.09.2017 05:58

Смуљано је пар милијарди...нема пара, некретнине прелазе у приватно власништво "елите", прање пара на велико...и? Домаћи трио политика-тајкуни-банке здушно ради на том процесу, странци су "забринути" и уживају у плодовима свега тога...ово је најсуровији облик пљачке, заштићен политички, судски, полицијски, медијски...јер све кадрове постављају управо пљачкаши овог народа и државе.

ОДГОВОРИТЕ