Najveća afera poslijeratne BiH

Dok se državni, policijski i pravosudni vrh bavio čovjekom koji je slagao, negdje iza medijskih kulisa nestali su, između ostalih, slučajevi Dodik, Čaušević. Čović. Grabovica, Nikšić, Orić, Sebija. Špirić, Lagumdžija, Tadić. . .

Bosna i Hercegovina 12.09.2017 | 19:03
Najveća afera poslijeratne BiH
Mektić, Jukić, Burzić, Tadić, Tegeltija, Mehmedagić, Mandić, Kvesić, Kordić, Stanić i zamjenik Đuro. SIPA, OBA, SIS, FUP, VSTV, KIO, MUP. I, naravno, Josip. Uglavnom, tresla se gora, rodio se Šimić. Lažov, ustanoviće pravosudni eksperti svih nivoa vlasti, nakon što su proveli petnaestodnevnu opsežnu istragu. Nije, dakle, ovo bila ni afera falsifikat, niti afera prisluškivanje. Ovo je afera – dimna zavjesa.  

Proguglajte, prerovite po svom sjećanju i pokušajte u postdejtonskoj prošlosti pronaći neki slučaj na kojem su bila angažovana dva tužilaštva, tri tužioca, dva suda, VSTV, Ministarstvo bezbjednosti, OBA, SIPA, FUP ... . Pokušajte se sjetiti neke afere u kojoj je bilo tridesetak aktera, zbog koje je održano pet presica, zbog koje su otvorene četiri istrage.

Pokušajte barem „u Internetu“, što bi rekla Ružica Jukić, pronaći ime nekog osumnjičenika za čije su se procesuiranje borile dvije pravosudne institucije. Naravno da ćete uzalud kopati. Josip Šimić je jedinstven slučaj. Lažov za kojeg se bore svi.  Omote spisa na kojima je pisalo Leutar, Čović, Bičakčić, Branković, Ugljen, Dodik, Lagumdžija  odbacivali su svi. Svi koji se sada bore za spis „Josip Šimić“ bez drugih. Jer drugi su u bjekstvu.

Petnaest dana su mrcvarili javnost svojim prepiskama, saopštenjima i presicama. Petnaest dana su se međusobno optuživali da su prvi prisluškivali druge, da su drugi lažovi za prve, a da su treći sve zakuhali. Petnaest dana je Josip Šimić bio krunski svjedok, pa je onda postao krunski lažov, za čije se laži, eto, opet otimaju svi. Šimićeve laži bitne su i Tužilaštvu BiH i Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo. Zašto?

Pa, zato što su ga ovi prvi instuirali da laže o ovim drugim, jer bi se ovi drugi mogli prijaviti da budu na mjestu ovih prvih. Uglavnom, svi su motivisani ličnim, a ne opštim razlozima. I oni državni i oni kantonalni. Stoga je Šimićeva laž krunski dokaz propasti bh pravosuđa. A evo zašto.  

Samo u BiH, u  roku od petnaest dana, obični lažljivac može postati kredibilni svjedok, pa onda opet lažljivac.  Samo u BiH državni ministar ujutro može biti osumnjičeni, a popodne žrtva lažnog prijavljivanja. Samo u BiH se druga osoba pravosuđa može neusaglasiti sama sa sobom. Petnaest dana, dakle, otišlo je u nepovrat. 

Petnaest dana su pravosudni, policijski, obavještajni i raznorazni unutrašnji i spoljni organi potrošili da se usaglase da je Josip Šimić samo lažov. I ništa ni više niti manje od toga. Sada, kada je njegovim lažima istekao rok trajanja, kada je upotrijebljen i zloupotrijebljen – Josip Šimić je još i napušten.

A dok se državni, policijski i pravosudni vrh bavio čovjekom koji je slagao, negdje iza medijskih kulisa nestao je slučaj referendum na kojem je pisalo Milorad Dodik i drugi. Negdje usput izgubio se Kemal Čaušević sa pripadajućih dvije milijarde maraka.

I brojni dokazi  pod omotom spisa na kojima je pisalo Dragan Čović i drugi ispali su prilikom transporta iz državnog tužilaštva u kantonalno, iz kantonalnog u državno, iz državnog u kantonalno, iz kantonalnog u federalno, iz federalnog u kantonalno, iz kantonalnog u zastaru.  Istopio se Keljmendijev sladoled Adolado, potrošila se i struja Elvedina Grabovice, a nenamjenski novac i stanove Nermina Nikšića odnijele su poplave.

I Sebijini ugovori sa prijateljicama, i tenderi Nasera Orića, i Špirićev šećer, i Lagumdžijin reket, i kladionice Gordane Tadić. Sve je nestalo. Sve, osim Josipa Šimića, četiri grama grama marihuane koje je pronašlo Tužilašvo BiH, dvije-tri kopirane čitanke za šesti razred i 150 kilograma krijumčarene prase. Po hitnom postupku.

Izvor: Zurnal.info

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Laki

12.09.2017 17:17

Treba biti korektan ne mogu svi u isti koš. Mektić, Sipa, osa ne mogu nikako na stranu političara i tužilaštva. Pokazalo se da je tužilaštvo proizvelo najveci skandal od rata, za ovo neko mora odgovarati!!!!

ODGOVORITE
Name

Re

12.09.2017 17:45

u ovoj drzavi ,niko nerazumre rec odgovornost "divkji zapad im nije do kolena ,bagra bedna.

Name

Narodi

12.09.2017 20:24

Nasi su narodi mafijaski.Da nije tako ni rata ne bi bilo.Pusti teorije.

Name

Zeki Press

12.09.2017 17:29

Kakva drzava takvo i tuzilastvo: promuckaj pa prolij. Hajmo Papci svih zemalja da se udruzimo. Zajedno da uvecamo demokratski kapacitet..

ODGOVORITE
Name

Hm

12.09.2017 17:49

Bravo Žurnal, sve rečeno o ovoj državi, njenim entitetima i njenim organim a i institucijama. A najviše o narodu!

ODGOVORITE
Name

Car,

12.09.2017 17:52

gospodo,pitam se :za koga ova silna policija radi ,i protiv koga se bori" jadoge bijedne za 50 km ste u stanju da potamanite pola sela ,jos ukolilo su kakvi starci ;toliko bolje, kakvi bolesnici ste kad bi znali.

ODGOVORITE
Name

Bole

12.09.2017 18:01

pa bice bolje kad se otkoci taj nepravilan rad tuzilastva, tj kad dodju novi tuzioci i pocnu raditi svoj posao . sudstvo nas je zakocilo na nivou BiH, niko od politicara se ne boji zakona

ODGOVORITE
Name

Nako

12.09.2017 18:03

Josipa Broza, pravicemo mi od blata. Nije nama valjao Goli otok, danas kratak bi bio kineski zid. Vidite ko vodi ovu drzavu, sve vucibatine, neznalice, bezobrazni glupani, ljudi bez karaktera, bez skole ali u svakom slucaju, familijarno povezani i kriminalci

ODGOVORITE
Name

Mm

12.09.2017 18:18

Mnogi su digli viku na Mektica a on ih polako sreduje. Setite se samo kako je sredio Salihovica pa sad Tadicevu, pa se bori protiv RTRS-ovi lazi ,cist i iskren covek zato se ne boji nikoga.

ODGOVORITE
Name

Haotično u RS !

12.09.2017 18:39

Upućujem sve čestitke Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo. Kod nas u Republici Srpskoj nijedno tužilaštvo se ne može porediti sa ovim. Sve iskrene čestitke za dosljednost i profesionalnost g.đi Burzić. Nažalost, Tužilaštvo BiH u koje je većina građana polagala nadu u borbi protiv korupcije postalo je samo puki zaštitnik tajkuna i korumpiranih političara.

ODGOVORITE
Name

Pravi

12.09.2017 18:51

Ovaj novinar je uradio vise za narod nego svo tuzilastvo

ODGOVORITE
Name

Saša

12.09.2017 19:07

I tako mjesec po mjese po 5.000 km u džep svaki tužilac i ljepota. A kriminala i korupcije svugdje.

ODGOVORITE
Name

Panika

12.09.2017 19:16

Panika u savezu za promjene vrijeme istice a Dodik na slobodi a na izborima ne mogu ga pobijediti a dogodine u opoziciju u RS i u BH mmmaaassssalllaaa

ODGOVORITE
Name

Logika

13.09.2017 05:58

Smuljano je par milijardi...nema para, nekretnine prelaze u privatno vlasništvo "elite", pranje para na veliko...i? Domaći trio politika-tajkuni-banke zdušno radi na tom procesu, stranci su "zabrinuti" i uživaju u plodovima svega toga...ovo je najsuroviji oblik pljačke, zaštićen politički, sudski, policijski, medijski...jer sve kadrove postavljaju upravo pljačkaši ovog naroda i države.

ODGOVORITE