"Не заборави, вољена земљо"

Већина српских породица са троје и више погинулих, нарочито када је ријеч о цивилним ратним жртвама живи у лошим условима, рекао је у Бијељини предсједник Организације породица погинулих, заробљених и несталих бораца и цивила Републике Српске Недељко Митровић.

Република Српска 11.09.2017 | 17:29
"Не заборави, вољена земљо"
Не смијемо дозволити да њихове жртве буду прекривене заборавом, истакао је Митровић и најавио на данашњој сједници Предсједништва ове организације, да ће 15. септембра, на Дан несталих и погинулих њима у част бити промовисана монографија "Не заборави, вољена земљо".

Српске породице које имају жртве из редова бораца могу се ослонити на инвалиднине и пензије па колико толико солидно живе, али нажалост није тако и са цивилним жртвама. Многи од њих нису остварили никаква права, ако су и остварили они су симболични, не задовољавају њихове потребе. Има много мајки, очева који су остали сами и нема ко да им помогне", указао је Митровић.

Више од 1000 породица није успјело ријешити своје стамбено питање. Иако има помака у запошљавању дјеце погинулих и даље ова категорија законски има предност само на папиру.

Проблеми у тражењу несталих се из године у годину компликују. Поједине породице су на основу класичног препознавања преузимале тијело, без крвног узорка, тако да било каква ревизија обукције је додатни удар, указује Митровић.

"Како рећи породици да 20 година након сахране, треба ревизија и крвни узорак. Али и да кажеш оном који је дао крвни узорак да нема шансе да ће пронаћи сина, брата, јер је он сахрањен под туђим именом", каже Митровић.

Породице несталих огорчене су и на рад Института. 5591 лица је идентификовано за вријеме рада Института, од тога само 315 Срба. То је недопустив диспаритет, указају ове породице.

"Нисмо само незадовољни радом Института, већ и радом Суда и Тужилаштва јер да има процесуирања ратних злочина ми би данас у процесу истраге дошли до одређених гробних мјеста односно масовних гробница", Радојка Филиповић, предсједник Скупштине Организације породица погинулих, заробљених и нестали бораца и цивила Републике Српске.

Породице несталих из Републике Српске и даље трагају за 1672-оје својих најмилијих, чији траг затиру и политика и немар.

БН телевизија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

модричанин

11.09.2017 15:52

Борац сам ВРС. Има ли још ико од породица палих бораца да води ово удружење.Хоћеш ли Митровићу икад одступит ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

11.09.2017 17:04

Засто сте се болан тукли Засто

Name

СЕХОВАЦ ИЛИДЗАНСКИ БОРАЦ

11.09.2017 19:53

Како це се ријесити питање збрињавања кад краде како ста хоце и како стигне, срамита је да након 21 г.од рата људи немају кров над главом, ал битно је да Додик има и његови поданици који успјесно српски народ економским крахом исељавају из РС и раде на нестанку цитавог народа, омладина оде старци остају, умиру, благо нама , у рату се одбранили, у миру нестајемо, браво Додик Милораде, свака цаст. Митровиц би требао рацуне полагати за много ста, данас имамо стотине којекакви удрузења , тотално нејединство, расуло, зато и јесте тако, сви се боре да себи сто висе намакну, а они који требају помоц и који су заслузили, сипак, дјеца дезертера и мисева се увалила, све бенефиције, е мој Додику, да се опет зарати не би ти нико висе у ров усао, издали сте народ сви, не оцекујте висе ниста, наставите пљацкати и униставати све редом, на крају цемо сви отици заувијек одавде, без борбе и у миру губимо РС, с пуском у руци смо имали бар да једемо , сад ни то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.09.2017 21:45

Функције функције функције....сто висе па нек су и паралелне само да Србин је на функцији ..

Name

није тачно

11.09.2017 21:22

Задовољни запошљавањем дјеце палих бораца????? Запослена су само поједина дјеца,она која немају никога иза леђа она су и даље на бироу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

12.09.2017 10:14

Све док пензионисани југо официри воде политику у Борачкој организацији, а такође раде и примају добру плату и на тражењу несталих бораца ВРС резултата неће бити. О каквим људима се ради најбоље говори сљедећи податак: Командант Заштитног пука, пуковник Миломир Савчић одбио је да са пуком посједне положаје за одбрану Бравског поља, самоиницијативно отишао у Кључ, а потом се са пуком преселио у Сански Мост и Приједор. Недуго потом, постављен је на мјесто начелника Управе безбједности Генералштаба ВРС.

ОДГОВОРИТЕ