"Ne zaboravi, voljena zemljo"

Većina srpskih porodica sa troje i više poginulih, naročito kada je riječ o civilnim ratnim žrtvama živi u lošim uslovima, rekao je u Bijeljini predsjednik Organizacije porodica poginulih, zarobljenih i nestalih boraca i civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović.

Republika Srpska 11.09.2017 | 17:29
"Ne zaboravi, voljena zemljo"
Ne smijemo dozvoliti da njihove žrtve budu prekrivene zaboravom, istakao je Mitrović i najavio na današnjoj sjednici Predsjedništva ove organizacije, da će 15. septembra, na Dan nestalih i poginulih njima u čast biti promovisana monografija "Ne zaboravi, voljena zemljo".

Srpske porodice koje imaju žrtve iz redova boraca mogu se osloniti na invalidnine i penzije pa koliko toliko solidno žive, ali nažalost nije tako i sa civilnim žrtvama. Mnogi od njih nisu ostvarili nikakva prava, ako su i ostvarili oni su simbolični, ne zadovoljavaju njihove potrebe. Ima mnogo majki, očeva koji su ostali sami i nema ko da im pomogne", ukazao je Mitrović.

Više od 1000 porodica nije uspjelo riješiti svoje stambeno pitanje. Iako ima pomaka u zapošljavanju djece poginulih i dalje ova kategorija zakonski ima prednost samo na papiru.

Problemi u traženju nestalih se iz godine u godinu komplikuju. Pojedine porodice su na osnovu klasičnog prepoznavanja preuzimale tijelo, bez krvnog uzorka, tako da bilo kakva revizija obukcije je dodatni udar, ukazuje Mitrović.

"Kako reći porodici da 20 godina nakon sahrane, treba revizija i krvni uzorak. Ali i da kažeš onom koji je dao krvni uzorak da nema šanse da će pronaći sina, brata, jer je on sahranjen pod tuđim imenom", kaže Mitrović.

Porodice nestalih ogorčene su i na rad Instituta. 5591 lica je identifikovano za vrijeme rada Instituta, od toga samo 315 Srba. To je nedopustiv disparitet, ukazaju ove porodice.

"Nismo samo nezadovoljni radom Instituta, već i radom Suda i Tužilaštva jer da ima procesuiranja ratnih zločina mi bi danas u procesu istrage došli do određenih grobnih mjesta odnosno masovnih grobnica", Radojka Filipović, predsjednik Skupštine Organizacije porodica poginulih, zarobljenih i nestali boraca i civila Republike Srpske.

Porodice nestalih iz Republike Srpske i dalje tragaju za 1672-oje svojih najmilijih, čiji trag zatiru i politika i nemar.

BN televizija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

modričanin

11.09.2017 15:52

Borac sam VRS. Ima li još iko od porodica palih boraca da vodi ovo udruženje.Hoćeš li Mitroviću ikad odstupit ?

ODGOVORITE
Name

AR

11.09.2017 17:04

Zasto ste se bolan tukli Zasto

Name

SEHOVAC ILIDZANSKI BORAC

11.09.2017 19:53

Kako ce se rijesiti pitanje zbrinjavanja kad krade kako sta hoce i kako stigne, sramita je da nakon 21 g.od rata ljudi nemaju krov nad glavom, al bitno je da Dodik ima i njegovi podanici koji uspjesno srpski narod ekonomskim krahom iseljavaju iz RS i rade na nestanku citavog naroda, omladina ode starci ostaju, umiru, blago nama , u ratu se odbranili, u miru nestajemo, bravo Dodik Milorade, svaka cast. Mitrovic bi trebao racune polagati za mnogo sta, danas imamo stotine kojekakvi udruzenja , totalno nejedinstvo, rasulo, zato i jeste tako, svi se bore da sebi sto vise namaknu, a oni koji trebaju pomoc i koji su zasluzili, sipak, djeca dezertera i miseva se uvalila, sve beneficije, e moj Dodiku, da se opet zarati ne bi ti niko vise u rov usao, izdali ste narod svi, ne ocekujte vise nista, nastavite pljackati i unistavati sve redom, na kraju cemo svi otici zauvijek odavde, bez borbe i u miru gubimo RS, s puskom u ruci smo imali bar da jedemo , sad ni to.

ODGOVORITE
Name

Re

11.09.2017 21:45

Funkcije funkcije funkcije....sto vise pa nek su i paralelne samo da Srbin je na funkciji ..

Name

није тачно

11.09.2017 21:22

Задовољни запошљавањем дјеце палих бораца????? Запослена су само поједина дјеца,она која немају никога иза леђа она су и даље на бироу..

ODGOVORITE
Name

Istina

12.09.2017 10:14

Sve dok penzionisani jugo oficiri vode politiku u Boračkoj organizaciji, a takođe rade i primaju dobru platu i na traženju nestalih boraca VRS rezultata neće biti. O kakvim ljudima se radi najbolje govori sljedeći podatak: Komandant Zaštitnog puka, pukovnik Milomir Savčić odbio je da sa pukom posjedne položaje za odbranu Bravskog polja, samoinicijativno otišao u Ključ, a potom se sa pukom preselio u Sanski Most i Prijedor. Nedugo potom, postavljen je na mjesto načelnika Uprave bezbjednosti Generalštaba VRS.

ODGOVORITE