Пељешки мост близу арбитраже

Уколико се не постигне договор између БиХ и Хрватске у вези с градњом пељешком мосту, његову судбину одредиће међународна арбитража. Ово сматра већина посланика Представничког дома БиХ, који истичу да је то задњи корак, али неизбјежан уколико не падне договор између двије земље.

Босна и Херцеговина 09.09.2017 | 07:43
Пељешки мост близу арбитраже
Момчило Новаковић, предсједавајући Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома БиХ и посланик НДП-а, каже за "Независне" да је арбитража посљедње рјешење, али да ће се у њу ући ако не буде договора.

"Кључан је договор двије земље, који подразумијева и рјешавање питања граница, а тиме и изградње моста. Најбоље би било да овај проблем рјешавају Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара, и Андреј Пленковић, премијер Хрватске", каже Новаковић.

За разлику од Новаковића, Дамир Бећировић, шеф Клуба ДФ-а, категоричан је да је једини пут арбитража. Сенад Шепић, посланик Независног блока, сматра да је арбитражни поступак посљедњи корак, те да том потезу морају претходити разговори на највишем нивоу БиХ и Хрватске.

СНСД-ов посланик Лазар Продановић мишљења је да БиХ не треба заоштравање кризе са сусједима, те да је потребно сјести, разговарати и рјешити питање граница са свим сусједима.

"Надам се да неће доћи до арбитражног спора. Треба препустити Савјету министара и Предсједништву БиХ да се баве овим питањем", казао је Продановић.

Шефик Џаферовић (СДА), замјеник предсједавајућег Представничког дома БиХ, сматра да је арбитража задња опција.

"Ми не желимо Хрватској одузимати право да гради на својој територији, али БиХ се мора омогућити неометан приступ отвореном мору. Хрватска нуди слободан приступ кроз своју територију, а то није исто", казао је Џаферовић.

Очекује да се утврди граница између БиХ и Хрватске, посебно она на мору, те сматра да је споразум Изетбеговић - Туђман из 1999. године приватљив за БиХ и да на најбољи начин одређује границе на мору, те да Хрватски сабор треба напокон да га ратификује.

С друге стране, Бећировић тврди да нема ништа од ратификовања тог споразума, те да је задњи воз за то прошао 2002. године, када је Хрватски сабор одбио то ратификовати, а ни БиХ никада то није учинила.

Посланици СББ-а су у петак упутили закључак Парламентарној скупштини БиХ да се размотри иницијатива да БиХ тражи од Хрватске да се испоштује и ратификује поменути споразум.

Посланик те странке Мирсад Исаковић тврди да би његова реализација ријешила све проблеме у вези с изградњом моста и да би БиХ омогућила неометан приступ отвореном мору. Бура у вези с изградњом моста подигла се и због различитих писама које званичници из БиХ упућују Хрватској и Европској комисији о томе.

Тако је Хрватској прво писао Адил Османовић (СДА), министар цивилних послова БиХ, да би одмах након тога на исту адресу писмо упутио и Јосип Грубеша (ХДЗ БиХ), министар правде БиХ.

Османовић је у писму истакао да је против, док је Грубеша навео да нема ништа против градње моста. Иза њих услиједила су нова писма, и то Шефика Џаферовића и Сафета Софтића (обојица из СДА), замјеника предсједавајућег оба дома парламента БиХ.

Они су писмо упутили у Брисел тачније Европској комисији, у којем наводе да се противе градњи моста и да очекују да БиХ и Хрватска рјеше питање границе на мору.

На сједници парламента у четвртак 24 посланика су потписала декларацију којом траже од Хрватске да обустави градњу пељешког моста.

У декларацији се позивају надлежни органи Хрватске, односно ЕУ, да без одгађања обуставе све радње чији циљ може бити умањење или потпуно укидање суверених права БиХ и да се хитно укључе у разговоре с БиХ ради постизања билатералних рјешења у погледу разграничења на мору.

Европска комисија је недавно одобрила Хрватској 357 милиона евра за градњу моста, а вриједност цијелог пројекта износи 426 милиона.

Пељешки мост, који ће повезати најјужнији дио земље с остатком државе, према документацији дуг је 2.404 метра, а наводно Хрватска је спремна и недавно је понудила да ширина пловног пута буде 200 метара.

Право на приступ отвореном мору Бакир Изетбеговић, члан Предсједништва БиХ, изразио је очекивање да ће институције ЕУ у што скоријем року приступити медијацији између БиХ и Хрватске, како би се питање пељешког моста ријешило договором, у интересу обје земље, али и саме ЕУ.

Он је Ларса Гунара Вигемарка, шефа Делегације ЕУ у БиХ, информисао да циљ БиХ није да спријечи Хрватску да изградњом пељешког моста споји своје територије, него да оствари право на приступ отвореном мору.

Извор: Независне новине

Коментари / 51

Оставите коментар
Name

силе

09.09.2017 05:55

Опет смо жртве бошњачких комплекса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре силе

09.09.2017 08:09

Бошњаци немају никакав комплекс, Бошњаци имају једину и једину домовину Босну и херцеговину, друга је ствар што ти БиХ не сматраш својом државом али немој одузимати за право већинском народу да се бори за права своје домовине. БиХ по међународним стандардима је поморска земља и као таква има право приступ отвореном мору и међународним водама. То ако тебе иритира је твој проблем, није проблем БиХ. Мост није споран, спорно је то што Хрватска неће да потпише споразум о граници на мору. БиХ ће то тражити и неће је у томе ништа зауставити.

Name

Ре.силе

09.09.2017 08:16

Ти имас комплекс од Дрзаве у којој зивис а то је БИХ

Name

Ре силе

09.09.2017 09:16

У праву си Силе..Види ко само диже прашину ???Дзаферовиц,само да се бави било чиме а не његовим злоцинима...Хрватска са своје територије на своју територију диже мост,шта је спорно,осим бави се СДА било чиме само не животним питањима и душа им вирити преко ограде код комшије..Нека наброје шта су урадили на својих 30%,на прсте једне руке а владају 30 година..Фујјјјј висе...

Name

@ силе

09.09.2017 09:22

Твој живот је комплекс и парадокс. Босна и Херцеговина има право на приступ међународним водама и то јој нико не може забранити. Мост, његова величина, пролаз испод моста, то је све ОК само још ратификација поморске границе.

Name

Игор ре ре Силе

09.09.2017 09:34

Па заокрузите себи тај фидзан око Сарајева, Тузле, Зенице, пола Мостара јер ни Бабини у Крајини неце са вама Алијиним стопама. Ето вам дрзава ко вам брани . Гласајте и одцијепите то гдје зивите и циме владате ста вам је за овим гдје је нас других 90 %.

Name

Ре

09.09.2017 09:39

БиХ је вјештачка насилна држава као Југославиа. Под протекторатом. Босна.је била само назив регије и једино слободна и права држава за вријеме Србина Твртка. Већински територијално власнички је српски народ а био би и нројчано да није било покоља у 2 св рату.

Name

са

09.09.2017 10:17

ВИДи само сто се Срби насладјују. Тразите подрску Босњака да се блокира градња нуклеарног отпада близу РС- а. ПАЗИТЕ ДА СЕ И ВАМА НЕ ОБИЈЕ ОД ГЛАВУ. МОГУ И БОСЊАЦИ ДА БЛОКИРАЈУ НЕСТО СТО ЈЕ НА СТЕТУ РС-А

Name

РЕ РЕ СИЛЕ

09.09.2017 10:39

Бих ће то тражити и неће је нико зауставити каже овај.Он је Бих,он сам одлучује о Бих,какав комплекс,па видите шта вам је било од ревизије пресуде у Хагу кад сте сами хтјели бити Бих.

Name

ВК Босанац

09.09.2017 12:00

Држава БиХ има право као поморска земља отворен приступ међународним водама, на томе ће истрајати и то ће добити. То коме смета нека се жали управи водовода.

Name

добар јутар

09.09.2017 06:27

Није мост споран, спорно је то што Ендехазија намјерно опструише право БиХ приступ отвореном мору и међународним водама, то јој по свим свјетским стандардима припада и од тога се никада неће одустати. Хрватска мора коначно ратифицирати границу на мору, мост је добар повод да то уради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

09.09.2017 06:34

Они су навикли на наклоност међународне заједнице али против Хрватске је неће имати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

09.09.2017 07:07

Неце Хрватској фалити наклоности ни против Словеније против које је изгубила арбитразу.Хрватска никада никоме није била добар комсија.Поријекло им води из Ирана а досли у Еуропу.

Name

W

09.09.2017 07:36

ТО ЦЕ МИЛЕ ПОМОЦИ ЗАСТУПНИКУ СРБА ЧОВИЦУ, ЈЕР ЈЕ АУТО ПУТ Б.ЛУКА -ГРАДИСКА ЗАВРШИО У САВИ

Name

Бијељина

09.09.2017 07:25

Ја сам Србин и сматрам да се мора штитити интерес Босне и Херцеговине. Ипак је то наша кућа. Не може нам добро бити у кући ако је не чувамо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индијанац

09.09.2017 08:40

Ниси ти само Србин него и Босанац, исто као и ја. Ја можда нећу ни дочекати силне бродове у Неуму и некакву будућу транспортну луку, али то није разлог да наша дјеца и унуци такође не требају. Можда буду и шефови у истој, никад се не зна... Поздрав за Бијељину и најбоље паприке на планети!

Name

мостар

09.09.2017 09:24

Придрузујем се поздраву.

Name

@ Бијељина

09.09.2017 09:27

Па то је једино логичко рјешење, у Неуму ће можда за 20-30 година бити нека мала лука и БиХ има право на приступ отовреном мору без проласка кроз хрватке територијале воде, Поздрав за Бијељину, поздрав за Фабрику "сава" Бијељина и најбољи ђувеч са рижом :))

Name

Игор

09.09.2017 09:36

Ви сте будале кад мислите да вам унуци могу бити сретни у било каквој БиХ.

Name

Турбоскара

09.09.2017 07:26

Као И по обицају све це то странци ресити И бице како они казу.Ови наси политицари без странаца И видоког представника раде ста И како хоце зато су се И борили да оду.Далеко смо ми од демократије договора рјесења.Ми знамо само добро украсти.Зато це И ово јао И све друго рјесити странци јет ми смо боронгени у време демократије.Јос увјек синдром провоцирања И вредјања други национализма.Тако да це ово око моста мора рјесити странци директно или индиректно.Нисмо ми за то способни

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

09.09.2017 07:30

Само треба узети у обзир, да носац авиона Орузаних снага БиХ, мозе неометано да продје испод моста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ББ

09.09.2017 08:12

Ниси духовит, напротив. Хрватска МОРА усвојити споразум о граници на мору са БиХ, мост није проблем, мост је добар повод да се то ријеши.

Name

апан 71077

09.09.2017 08:23

Не знам димензије титаника али би требали да се равнају по њему.

Name

Ре

09.09.2017 08:24

Ма као и Србски воз који не мозе да продје преко границе...

Name

попара

09.09.2017 19:24

ББ Мора моци уци турска флота са наоурузањем.Ко це јој забранити....Хрватска...РС....

Name

ре Попара

10.09.2017 10:06

Најбрзе це вам доци орузје авионима.Тако је сада и у СиријиСта се бринете нецемо их гадати са с-300,него цемо их само обарати.

Name

Драгутин

09.09.2017 08:58

Бошњаци само губе време око тог моста,та ФБиХ ће се распасти и бошњаци ће остати изоловани у средњој Босни,све иде по Туђмановом плану и програму, добиће ту средњу Босну и ништа више од тога!!! Хрвати,БиХ-и никад неће дати излаз на море ни за наредних 100 година...Могу да воде процес пред међународном арбитражом колко хоће од тога нема ништа...У граду Неуму нема ниједног бошњачког полицајца нити се тамо вијори застава са љиљанима,према томе ни тај део мора у ФБиХ није бошњачки него хрватски!Хрвати су само искористили бошњаке у рату против Срба да би се боље одбранили и да не би они гинули,већ су гурнули наивне бошњаке,сада када је посао завршен у корист хрватске,бошњаци им више не требају,јер су хрвати тј.њихов преседник Туђман за њих већ давно предвидели и резервисали средњу Босну!!!Хрвати су у свим ратовима почевши од 1941-1945 и од 1991-1995 успешно користили бошњаке у рату против Срба,тј.Хрватима бошњаци дођу у свим ратовима као ТОАЛЕТ папир...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адил

09.09.2017 09:13

Драгутине овдје се слажем са тобом у потпуности.Нама је тешко да то признамо али ваљда ће мо једног дана доћи себи. Ускоро ће изаћи моја књига о односима у БиХ а у њој је све документовано како су нам кварили односе и ко је то увијек радио?

Name

Поздерац

09.09.2017 09:13

Ниси далеко од истине али........

Name

Паyо

09.09.2017 09:17

У праву си, то ти је иста прича као и срби из србије и босански срби...

Name

Мирсада Х. Високо

09.09.2017 09:32

Е Драгутине овдје сте написали једну горку али истиниту појаву и бас вам хвала.Босњацка руководства опет понављају историјску грешку и нема нам спаса.Мој рахметли дједо био је војник у Краљевини и његове приче и запажања памтим и данас а и видим да ништа нисмо научили из хисторије муслимана у БиХ.

Name

Зулфикар

09.09.2017 09:39

Хрвати су рак рана а у БиХ,све су ратове нахускали и све свадје изазвали из својих интереса.Види и сад они са Додиком сурују да се неби Срби и Муслимани мирили.То раде већ сто година а минорни у БиХ.

Name

ре

09.09.2017 12:14

Дувај И гуслај драго мој!

Name

Ре

09.09.2017 12:40

или мислис или знас

Name

РС

09.09.2017 09:21

Овде су у праву босњацки политичари и Срби морају да их подрже. Ради се о будућности и несмије се гледати краткорочно . Додик и његова квазипатротска свита гледају само да краткорочно задрзе власт,а шта ће бити са генерацијама после бас их брига.Босна и Херцеговина је и моја држава и не може се то игнорисати ма колико волио Републику Српску.Битка за интересе БиХ мора бити битка свих који у њој живе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре РС

09.09.2017 12:06

Приписивати БиХ само Бошњацима је сулуда идеја, Неум је град у БиХ. Која је његова корист, рецимо отвори се лука у Неуму, хоће ли нека фирма из Бањалуке транспортовати своју робу до луке Бар и тиме себи набити огромне трошкове или ће ићи у Неум и без икакве посебне процедуре извозити своју робу..?

Name

Мрва

10.09.2017 07:53

Причате о некаквим лукама, бродовима и носачима авиона а Неум са остатком БиХ нема везу пристојним путем, већ мора преко Хрватске! Оно преко Свитаве је средњевјековни друм. Ко је за то крив? Хрвати, Срби? Будим реални људи у Неуму се уопште не осјећају као БиХ грађани. Шта се ми онда толико ждеремо за мост? У случају да поново закуха нећемо моћи ни присмрдити ни Неуму ни мору уопште.

Name

Црни Груја

09.09.2017 09:24

Оставити довољан пролаз испод моста да Руска флота може упловити у Неум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фед

09.09.2017 10:12

Није ми само јасно какве користи имас од Русије осим сто нас израбљују цифра 600 милиона км само рафинерија

ОДГОВОРИТЕ
Name

патриот

09.09.2017 10:23

СТО НЕ ГРАДЕ КОПНЕНИМ ПУТЕМ ПРЕКО БиХ - БЛИЗЕ ЈЕ ЛАКСЕ - ЈЕФТИНИЈЕ ; СВЕЈЕДНО ЦЕ МО И МИ (БиХ)"брзо"У ЕУ - НЕЦЕ БИТИ ГРАНИЦЕ ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуро

09.09.2017 10:46

Све ближе арбитражи? Мало морген,за арбитражу треба пристанак обије стране нпр. Словенија и Хрватска, Словенија жељела по сваку цијену избјећи примјену Суда а Хрватска пристала да би што прије ушла у ЕУ. У овом случају РХ је свеједно или Суд или арбитража и неће пристати на арбитражу с оваквим понашањем СДА него нек БиХ боље речено СДА тужи и тражи своја назови права пред Судом у Хамбургу а ту има шансе као и Словенија која је била свјесна да на Суду губи. Пролаз до отвореног мора је право али не на штету друге стране тј. пролаз кроз воде РХ до мора а не зајебавање тип ми желимо ово или оно јер ћемо градирти већи носач авиона од цијелог свемира...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Дуро

09.09.2017 12:11

Слушај квислинг, панглу си ти за ту материју. Арбитража између Хрватске и Словеније је донешена а истој се сада Хрватска противи, ипак одлука арбитражног суда је задња и кроатиа може пјеват борбене. БиХ ће имати приступ отвореном мору, размишљање једног просјечног квислинга или сепаратисте у покушају је ирелевантно.

Name

Дуро

09.09.2017 13:56

Немам ништа против да БиХ има приступ отвореном мору, али за арбитражу је потребно двоје док за тужбу Суду може и једна страна али не политичка партија. Види се да не разликујете неке појмове па не чуди етикетирање типа квислинг и слично шта у бити у БиХ није ништа ново...

Name

Пун мјесец

09.09.2017 11:08

БиХ је против тог моста. Ту се нема шта арбитрирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

09.09.2017 19:29

Лако се мозе да неки бродиц удари у стуб тог моста,ко у оном филму "Мост".

Name

Има рјешење

10.09.2017 06:17

Или ангажовати виле нагоркиње ако којим случајем почну ту непотребну и скупу градњу..

Name

Шпекулација

09.09.2017 11:16

Да нисте развалили Југославију не би вам требао тај мост.Само ту сте штетовали милијарде а о укупну штету је немогуће сагледати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

09.09.2017 15:09

Срби су изгубили све излазе према мору. И сад им је вокри сто се БиХ бори за своје право? Комисија да Бог да ти цркла крава . П.С. Брини те се ви како да РС дочека зору . Сљедећи мјесец још 50 мил задужења ако се неко смилује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

09.09.2017 16:34

БиХ има приступ медјународним водама и то јој нико не забрањује. Ако мост испуњава стандарде односно ако није сметња нормалном одвијању поморског саобрацаја измедју БиХ и медјународних вода, онда не видим ста је спорно осим ако СДА поново не покусава да радикализује стање у БиХ, јер само у тим условима могу да функционису. Да би се покренула ревизија потребна је сагласност Предсједниства БиХ, гдје хрватски цлан (мозда и србски) мозе то питање увек блокирати. То сто Бакир зиви у 1992. и мисли да мозе мимо институција да дјелује, најбоље се види како је просао са пропалим покусајем ревизије тузбе против Србије. Боље им је да сједну са људима и договоре се, јер би ови хрвати доле у Неуму могли јос да им забране и табане у мору да поквасе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хасиб

10.09.2017 21:49

има вас 12посто у босни и херцеговини атако се сепурите али једно запамти даје неум у босни и херцеговини и никви хрвати никад неце одлуцивати стаје интерес једне дрзаве атоје право на отворено море босна је поморска земља итоје њено добро уњој зиве срби хрвати и босњаци исваки народ мозе користити то њено добро према томе ако некад дрзава одлуци да гради луку у неуму тоце се иурадити јер се одлуцује у прламенту једне дрзаве свидјело се то теби или мени то нецес ти одлуцивати ани блокирати просласу времена када сте босњаке користили за своје циљеве и звали и цвјецем а забијали ноз у леда сада то не пролази има паметни људи и у босњака срба и хрвата који це наци заједницко ресење астосе тице носаца авиона за босанску војску нејма је ни хрватска без обзира ста има тоје све стоје остало из бивсе дрзаве нису ниста ново саградили аза босну и херцеговину има кода брине има доста босњака срба и хрвата који немисле као сто ви мислите зивис у дрзави босни и херцеговини а радис против своје дрзаве упитај се гдјеје ту логика и здрав разум ставам је дала та хрватска да мрзис своју земљу без обзира икако ви мислите морас знати дацес инаредни песто година да зивите у босни и херцеговини тоје реалност.

Name

Цаки

10.09.2017 08:21

Проблем за Босну,овдје, је сто она по овоме питању никада не мозе изаци са јединственим и усагласеним ставом,да каземо то казе Босна.И како се мозе говорити о арбитрази?Исти слуцај као и са Ревизијом. БиХ Хрвати неце никада дати глас.Срби су отприлике незаинтересованиа ,а мени је добро и са мостом и без моста.

ОДГОВОРИТЕ