Јосипу Шимићу затвор од 30 дана

Општински суд Сарајево одредио је касно синоћ једномјесечни притвор Јосипу Шимићу који је осумњичен за кривична дјела кривотворење исправе и лажно представљање, потврђено је у Општинском суду у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 08.09.2017 | 16:45
Јосипу Шимићу затвор од 30 дана
Кантонално тужилаштво јуче је послијеподне предложило Општинском суду у Сарајеву одређивање једномјесечног притвора због опасности од утицаја на свједоке, прикривање доказа и опасности од понављања кривичног дјела.

Сипа је Јосипа Шимића ухапсила прије два дана на подручју Крешева по налогу Кантионалнохг Тужилаштва Сарајево због сумње да је кривотворио службене документе.

Како смо раније писали, Шимић је Тужилаштву БиХ недавно доставио документе, за које се основано сумња да су кривотворени, о наводним прислушкивањима в. д. главне државне тужитељке Гордане Тадић и потпредсједнице ВСТВ Ружице Јукић.

Према сазнањима Журнала, главни сарадници Јосипа Шимића, Борис Кордић и Јосип Квесић, побјегли су из БиХ. Припадници Сипе од четвртка ујутро трагају за њима, али их нису пронашли на адресама у Херцеговини.

Борис Кордић, према писању, Журнала, у сриједу је у поподневним сатима напустио БиХ и то свега сат времена након што је главна државна тужитељка Гордана Тадић послала наредбу Сипи којом је тражила обустављање свих активности у вези са случајем Шимић, а Јосип Квесић територију БиХ напустио је три дана након што је Јосип Шимић Тужилаштву БиХ доставио фалсификоване акте Сипе.

Иначе, од тренутка хапшења Јосипа Шимића влада потпуна збрка међу правосудним и полицијским агенцијама. Након што је Тужилаштво Кантона Сарајево издало наредбу за хапшење Јосипа Шимића због сумње да је кривотворио службене акте СИПА-е, реаговало је Тужилаштво БиХ које је тражило изузимање списа са кантоналног нивоа. По њима је Јосип Шимић свједок, а не осумњичени и треба имати пуну заштиту државе.

Међутим, након што је Шимић током првог испитивања у Сипи у својству осумњиченог открио да је наводне транскрипте разговора добио од особа које су се представили као инспектори Сипе у Тужилаштву БиХ завладала је додатна паника. Стога је главна државна тужитељка у сриједу поподне, послала наредбу Сипи да хитно обустави све радње према Јосипу Шимићу. Међутим, прије него је наредба достављена, Шимић је као “инспекторе Сипе” идентификовао бивше службенике Службе са послове са странцима – Бориса Кордића и Јосипа Квесића.

Њима двојици већ се суди на Суду БиХ због корупције и злоупотребе положаја и овлаштења, али они, према сазнањима полиције и исказу Јосипа Шимића, блиско сарађују са замјеником министра безбједности БиХ – Мијом Крешићем.

Иначе, замјеник министра Крешић први је рођак главне државне тужитељке Гордане Тадић, а Журнал га означао као главног креатора цијеле афере.

Крешић, иначе, предсједава одбором за безбједност ХНС-а, а своје послове, према расположивим информацијаама, углавном координира са Дариом Крезићем, савјетником са безбједност хрватског члана Предсједништва БиХ Драгана Човића.

(Агенције)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ћорка

08.09.2017 14:49

У бувару, у бувару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИЈУКС

09.09.2017 06:30

ТО НИЈЕ ДОВОЉНО. ПРВА ОСОБА ТУЗИЛАСТВА БИХ ЈАВНО САОПСТАВА "МОНТИРАНО ИЛИ ПОДМЕТНУТО" КРИВИЦНО ДЈЕЛО ПРВИМ ЉУДИМА МИН. СИГУРНОСТИ И СИПЕ. ЗА ТО СЕ КРИВИЦНО ОДГОВАРА.

Name

попара

08.09.2017 15:00

Дусмани,Хрвати,уз подрску Хрватске само роваре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

08.09.2017 15:03

Цовицев кадар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индијанац

08.09.2017 15:09

Аууууу, бога ми их начепи господин Мектић, слиједи кукњава из Лиштице и Бакинца. Очекује се и изјава помајке крватских г-узника из Хага о нових 250.000 терориста у БиХ. Ако успију да задрже случај код Далиде Бурзић, на*ебали су сви, али тешко. Чека се одлука министра правде ФБиХ Мате Јозића (ХДЗ-НДХ) о пребацивању случаја на Тужилаштво БиХ. Са срећом... Ако ништа, може се случај обновити и послије избора када курватима поново изаберемо Комшића, а Србима Јована Дивјака за преЦедника

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

08.09.2017 15:36

@ Индијанац Молим вас не провоцирајте јер има их спремних и са "друге стране ентитетске границе" прихватити ваше неслане шале, мало сте овај пут претјерали! Поздрав из Тузле!

Name

Индијанац

08.09.2017 16:53

Какве неслане шале, ко се уопште шали? Чињеница је да су Бошњаци мијењали власт/своје "представнике" у Федерацији више пута него ико, нису затупљени и не боје се казнити политичаре. То исто важи за Србе, Хрвате и "остале" у федералном блентитету. Док се исто не може рећи за напреднији/113% блентитет и Западну Херцеговину. У РС-у се ротирају једни те исти лопови (лажни четници на батерије од 6В и 12В), у Херцеговини суверено владају НДХ насљедници. Најнормалнији и најцивилозованији становници БиХ су насељен од Мостара до Орашја у Федералном блентитету, то је неоспорна чињеница. У РС-у су углавном око Добоја и ткз Источног Сарајева који без проблема раде у Федерацији и нико их ружно и не погледа (јер немају крваве руке), остало је боже сачувај...

Name

Тутбоскара За Индијанца

09.09.2017 05:56

Свака цаст за ово апсолутно потписујем.

Name

ИНФО

08.09.2017 15:12

Ево знамо све ко је цији сарадник,родјак помоцник,а мене интересује зна ли ико цији је Зурнал па све зна боље од министра безбједности и јавног тузиооца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре инфо

08.09.2017 16:19

Озна све дозна.

Name

Реал-ан

08.09.2017 15:21

Није затвор него притвор! У затвор се иде кад је осудјен,а у притвор док је јос под истрагом. Ја новинарсва и ублеха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.09.2017 15:35

Лаксе је у творза него у притвору. Мјесец дана притвора је ко 4 затвора.