Josipu Šimiću zatvor od 30 dana

Opštinski sud Sarajevo odredio je kasno sinoć jednomjesečni pritvor Josipu Šimiću koji je osumnjičen za krivična djela krivotvorenje isprave i lažno predstavljanje, potvrđeno je u Opštinskom sudu u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 08.09.2017 | 16:45
Josipu Šimiću zatvor od 30 dana
Kantonalno tužilaštvo juče je poslijepodne predložilo Opštinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, prikrivanje dokaza i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Sipa je Josipa Šimića uhapsila prije dva dana na području Kreševa po nalogu Kantionalnohg Tužilaštva Sarajevo zbog sumnje da je krivotvorio službene dokumente.

Kako smo ranije pisali, Šimić je Tužilaštvu BiH nedavno dostavio dokumente, za koje se osnovano sumnja da su krivotvoreni, o navodnim prisluškivanjima v. d. glavne državne tužiteljke Gordane Tadić i potpredsjednice VSTV Ružice Jukić.

Prema saznanjima Žurnala, glavni saradnici Josipa Šimića, Boris Kordić i Josip Kvesić, pobjegli su iz BiH. Pripadnici Sipe od četvrtka ujutro tragaju za njima, ali ih nisu pronašli na adresama u Hercegovini.

Boris Kordić, prema pisanju, Žurnala, u srijedu je u popodnevnim satima napustio BiH i to svega sat vremena nakon što je glavna državna tužiteljka Gordana Tadić poslala naredbu Sipi kojom je tražila obustavljanje svih aktivnosti u vezi sa slučajem Šimić, a Josip Kvesić teritoriju BiH napustio je tri dana nakon što je Josip Šimić Tužilaštvu BiH dostavio falsifikovane akte Sipe.

Inače, od trenutka hapšenja Josipa Šimića vlada potpuna zbrka među pravosudnim i policijskim agencijama. Nakon što je Tužilaštvo Kantona Sarajevo izdalo naredbu za hapšenje Josipa Šimića zbog sumnje da je krivotvorio službene akte SIPA-e, reagovalo je Tužilaštvo BiH koje je tražilo izuzimanje spisa sa kantonalnog nivoa. Po njima je Josip Šimić svjedok, a ne osumnjičeni i treba imati punu zaštitu države.

Međutim, nakon što je Šimić tokom prvog ispitivanja u Sipi u svojstvu osumnjičenog otkrio da je navodne transkripte razgovora dobio od osoba koje su se predstavili kao inspektori Sipe u Tužilaštvu BiH zavladala je dodatna panika. Stoga je glavna državna tužiteljka u srijedu popodne, poslala naredbu Sipi da hitno obustavi sve radnje prema Josipu Šimiću. Međutim, prije nego je naredba dostavljena, Šimić je kao “inspektore Sipe” identifikovao bivše službenike Službe sa poslove sa strancima – Borisa Kordića i Josipa Kvesića.

Njima dvojici već se sudi na Sudu BiH zbog korupcije i zloupotrebe položaja i ovlaštenja, ali oni, prema saznanjima policije i iskazu Josipa Šimića, blisko sarađuju sa zamjenikom ministra bezbjednosti BiH – Mijom Krešićem.

Inače, zamjenik ministra Krešić prvi je rođak glavne državne tužiteljke Gordane Tadić, a Žurnal ga označao kao glavnog kreatora cijele afere.

Krešić, inače, predsjedava odborom za bezbjednost HNS-a, a svoje poslove, prema raspoloživim informacijaama, uglavnom koordinira sa Dariom Krezićem, savjetnikom sa bezbjednost hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

(Agencije)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Ćorka

08.09.2017 14:49

U buvaru, u buvaru.

ODGOVORITE
Name

SIJUKS

09.09.2017 06:30

TO NIJE DOVOLJNO. PRVA OSOBA TUZILASTVA BIH JAVNO SAOPSTAVA "MONTIRANO ILI PODMETNUTO" KRIVICNO DJELO PRVIM LJUDIMA MIN. SIGURNOSTI I SIPE. ZA TO SE KRIVICNO ODGOVARA.

Name

popara

08.09.2017 15:00

Dusmani,Hrvati,uz podrsku Hrvatske samo rovare.

ODGOVORITE
Name

General

08.09.2017 15:03

Covicev kadar.

ODGOVORITE
Name

Indijanac

08.09.2017 15:09

Auuuuu, boga mi ih načepi gospodin Mektić, slijedi kuknjava iz Lištice i Bakinca. Očekuje se i izjava pomajke krvatskih g-uznika iz Haga o novih 250.000 terorista u BiH. Ako uspiju da zadrže slučaj kod Dalide Burzić, na*ebali su svi, ali teško. Čeka se odluka ministra pravde FBiH Mate Jozića (HDZ-NDH) o prebacivanju slučaja na Tužilaštvo BiH. Sa srećom... Ako ništa, može se slučaj obnoviti i poslije izbora kada kurvatima ponovo izaberemo Komšića, a Srbima Jovana Divjaka za preCednika

ODGOVORITE
Name

075

08.09.2017 15:36

@ Indijanac Molim vas ne provocirajte jer ima ih spremnih i sa "druge strane entitetske granice" prihvatiti vaše neslane šale, malo ste ovaj put pretjerali! Pozdrav iz Tuzle!

Name

Indijanac

08.09.2017 16:53

Kakve neslane šale, ko se uopšte šali? Činjenica je da su Bošnjaci mijenjali vlast/svoje "predstavnike" u Federaciji više puta nego iko, nisu zatupljeni i ne boje se kazniti političare. To isto važi za Srbe, Hrvate i "ostale" u federalnom blentitetu. Dok se isto ne može reći za napredniji/113% blentitet i Zapadnu Hercegovinu. U RS-u se rotiraju jedni te isti lopovi (lažni četnici na baterije od 6V i 12V), u Hercegovini suvereno vladaju NDH nasljednici. Najnormalniji i najcivilozovaniji stanovnici BiH su naseljen od Mostara do Orašja u Federalnom blentitetu, to je neosporna činjenica. U RS-u su uglavnom oko Doboja i tkz Istočnog Sarajeva koji bez problema rade u Federaciji i niko ih ružno i ne pogleda (jer nemaju krvave ruke), ostalo je bože sačuvaj...

Name

Tutboskara Za Indijanca

09.09.2017 05:56

Svaka cast za ovo apsolutno potpisujem.

Name

INFO

08.09.2017 15:12

Evo znamo sve ko je ciji saradnik,rodjak pomocnik,a mene interesuje zna li iko ciji je Zurnal pa sve zna bolje od ministra bezbjednosti i javnog tuziooca.

ODGOVORITE
Name

Re info

08.09.2017 16:19

Ozna sve dozna.

Name

Real-an

08.09.2017 15:21

Nije zatvor nego pritvor! U zatvor se ide kad je osudjen,a u pritvor dok je jos pod istragom. Ja novinarsva i ubleha.

ODGOVORITE
Name

Re

08.09.2017 15:35

Lakse je u tvorza nego u pritvoru. Mjesec dana pritvora je ko 4 zatvora.