СП - Звучи сулудо, али могуће је: Србија у 2. шеширу?!

"Орлови" су већ направили огроман скок на ФИФА ранг листи, а победама над Аустријом и Грузијом довели би себе у ситуацију да приђу негде око 20. позиције пред жреб у Кремљу.

Фудбал 07.09.2017 | 23:15
СП - Звучи сулудо, али могуће је: Србија у 2. шеширу?!
Фудбалска репрезентација Србије, са тек постављеним селектором Славољубом Муслином, започела је 2015. године квалификације за Светско првенство у Русији са 56. позиције на ФИФА ранг листи што је било довољно тек за "трећи шешир" на жребу за УЕФА зону.

У тренутку када "орлови" не могу да заврше испод другог места у Групи Д, а пред собом имају још две утакмице до краја квалификација - 6. октобра у Бечу са Аустријом и 9. октобра у Београду са Грузијом - могло би у неком савршеном сценарију по нас да се догоди да жреб за СП дочекамо негде око 20. позиције на свету.

Септембарским победама над Молдавијом у Београду од 3:0 и Републиком Ирском у Даблину 0:1, Муслинови "орлови" зарадили су 76 бодова и на "ливе" ФИФА ранг листи (која ће званично бити објављена 16. октобра, дан пре жреба за бараж мечеве за одлазак у Русију) скочили са 42. на 32. позицију.

Србија је, за сада, направила скок од десет места, али има још репрезентација које су значајно напредовале: Данска +20 (сада је 26. на свету), Црна Гора +16 (36), Шкотска +15 (43), Бугарска +14 (38)…

Уколико би ФИФА данас објавила поредак репрезентација, Србија би имала 789 бодова, а изнад ње били би редом пласирани:

27. Турска 842
28. САД 827
29. Холандија 818
30. Египат 815
31. Тунис 809
32. Србија 789

Међутим, с обзиром на то да су мечеви са Аустријом и Грузијом заказани пре наредног објављивања ранг листе ФИФА, могуће је да би репрезентација Србије са шест освојених бодова направила један од највећих скокова од када је уведен овај контроверзни систем који је константно под критикама јавности.

Иако су главешине из Цириха најавиле да ће он бити коригован за наредни циклус квалификација, овај који је актуелан "нуди" још 186 бодова за октобарску ранг листу (121 за победу над Аустријом и 65 над Грузијом), тако да је могуће израчунати колико би Србија имала бодова у том случају, али не и која би позиција "чекала" наше фудбалере.

Просто, превише утакмица и исхода је у оптицају широм планете, а треба рећи и да се бодови рачунају за период од четири године и да временом почињу да "губе на значају", па тако резултати из 2014. учествују само са 20 одсто вредности у коначном збиру бодова.

Није лоше рећи и да ће 17. октобра нашем тиму бити "избрисани" бодови из септембра и октобра 2014, мада ту нема шта специјално да буде избрисано утолико што смо одиграли нерешено 1:1 са Јерменијом у гостима и изгубили 0:3 службеним резултатом од Албаније.

Грубом рачуницом, Србија би могла да се нађе негде око 20. позиције на ФИФА ранг листи уочи жреба за бараж мечеве у којима ће се "орлови" наћи само ако освоје један од наредних шест бодова у оптицају, а Велс у исто време сакупи максималних шест.

* ФИФА је данас објавила да ће ранг листа бити меродавна за одређивање носилаца за бараж мечеве осам другопласираних тимова из девет група, који ће од 4. до 12. новембра дати последња четири учесника Мундијала из УЕФА зоне. Ако би актуелни поредак остао и на крају квалификација, Италија, Португалија, Шведска и Исланд били би носиоци, а Словачка, Северна Ирска, Босна и Херцеговина и Црна Гора подређени. Велс се не би пласирао као најлошија другопласирана репрезентација у девет група *

Реалнија опција је да ће Муслин одвести репрезентацију са прве позиције на жреб 1. децембра у Кремљу, на којем ће се наћи Русија и 31 тим, а већ сада знамо да су пласман обезбедили још Бразил, Иран, Јапан, Мексико, Белгија, Јужна Кореја и Саудијска Арабија.

Између наредне ранг листе, 17. октобра, и жреба у Москви, 1. децембра, ФИФА ће објавити још један - последњи - поредак репрезентација и то 23. новембра, када буду званично завршене квалификације бараж мечевима у Европи, као и између репрезентација из Јужне Америке и Океаније, односно Средње и Северне Америке и Азије.

Остали, и који су отишли на СП и који нису, имаће прилике да два термина искористе за заказивање пријатељских утакмица, тако да ће бити занимљиво видети шта ће бити потези ФСС уколико (да не кажемо "када") Србија обезбеди прво место у групи…

После свега написаног јасно је да би овај поредак могао да изгледа битно другачије и 17. 10. и 23. 11, али оно што је већ сада познато је да неће све репрезентације изнад Србије изборити учешће на Мундијалу.

Бразил је сигуран учесник, а у групи у којој се налазе Аргентина, Чиле, Колумбија, Перу, Уругвај, Еквадор и Парагвај само ће три или четири тима бити на жребу у Кремљу.

У бараж из Европе, из којег ће од осам учесника само четири проћи даље, највероватније ће морати Португалија, Италија, Словачка, из групе у којој су Француска, Шведска и Холандија даље ће један или два тима, из групе у којој су Хрватска, Словачка, Турска и Украјина (сви су изнад Србије) даље ће такође један или два тима…

Американцима се не пише добро и морају да запну да не буду елиминисани, лако би могло да се догоди да Данска не оде на Мундијал, а боље је пласирана од Србије, итд, итд.

Када квалификације почнете као 52. на свету, а дођете у ситуацију да се нађете међу 16 најбољих пред жреб за Светско првенство морате да будете и задовољни и максимално мотивисани и свесни прилике која се указује.

Зато, на победу у свакој утакмици до краја квалификација!

Најбољи пласман наше репрезентације од осамостаљења Србије јесте 19. позиција коју су орлови селектора Радомира Антића држали од априла до октобра 2009. године. Најгори пласман је поменуто 56. место, с којим је Муслин започео квалификације за Русију 2018 (новембар - август 2015).

ТАБЕЛЕ ЕВРОПСКИХ КВАЛИФИКАЦИЈА И ПАРОВИ ДО КРАЈА ЦИКЛУСА

Група А

Табела: Француска 17, Шведска 16, Холандија 13, Бугарска 12, Луксембург 5, Белорусија.

Парови 9. кола: Шведска - Луксембург, Белорусија - Холандија, Бугарска – Француска.

Парови 10. кола: Француска - Белорусија, Луксембург - Бугарска, Холандија – Шведска.

Група Б

Табела: Швајцарска 24, Португалија 21, Мађарска 10, Фарска Острва 8, Андора 4, Летонија 3.

Парови 9. кола: Ф. Острва - Летонија, Андора - Португалија, Швајцарска – Мађарска.

Парови 10. кола: Мађарска - Ф. Острва, Летонија - Андора, Португалија - Швајцарска.

Група Ц

Табела: Немачка 24, Северна Ирска 19, Азербејџан 10, Чешка 9, Норвешка 7, Сан Марино 0.

Парови 9. кола: Азербејџан - Чешка, С. Ирска - Немачка, С. Марино – Норвешка.

Парови 10. кола: Чешка - С. Марино, Немачка - Азербејџан, Норвешка - С. Ирска.

Група Д

Табела: Србија 18, Велс 14, Ирска 13, Аустрија 9, Грузија 5, Молдавија 2.

Парови 9. кола: Грузија - Велс, Аустрија - Србија, Р. Ирска – Молдавија.

Парови 10. кола: Молдавија - Аустрија, Србија - Грузија, Велс - Р. Ирска.

Група Е

Табела: Пољска 19, Црна Гора 16, Данска 16, Румунија 9, Јерменија 6, Казахстан 2.

Парови 9. кола: Јерменија - Пољска, Црна Гора - Данска, Румунија – Казахстан.

Парови 10. кола: Данска - Румунија, Казахстан - Јерменија, Пољска - Црна Гора.

Група Ф

Табела: Енглеска 20, Словачка 15, Словенија 14, Шкотска 14, Литванија 5, Малта 0.

Парови 9. кола: Енглеска - Словенија, Малта - Литванија, Шкотска – Словачка.

Парови 10. кола: Литванија - Енглеска, Словачка - Малта, Словенија - Шкотска.

Група Г

Табела: Шпанија 22, Италија 19, Албанија 13, Израел 9, Македонија 7, Лихтенштајн 0.

Парови 9. кола: Италија - Македонија, Лихтенштајн - Израел, Шпанија – Албанија.

Парови 10. кола: Албанија - Италија, Израел - Шпанија, Македонија - Лихтенштајн.

Група Х

Табела: Белгија 22, Босна и Херцеговина 14, Грчка 13, Кипар 10, Естонија 8, Гибралтар 0.

Парови 9. кола: Гибралтар - Естонија, БиХ - Белгија, Кипар – Грчка.

Парови 10. кола: Белгија - Кипар, Естонија - БиХ, Грчка - Гибралтар.

Група И

Табела: Хрватска 16, Исланд 16, Турска 14, Украјина 14, Финска 7, тзв. Косово 1.

Парови 9. кола: Хрватска - Финска, тзв. Косово - Украјина, Турска – Исланд.

Парови 10. кола: Финска - Турска, Исланд - тзв. Косово, Украјина - Хрватска.

Другопласирани

Табела: Португалија 15, Северна Ирска 13, Италија 13, Исланд 13, Словачка 12, Шведска 10, Црна Гора 10, БиХ 8, Велс 8.

*напомена: најгори другопласирани тим неће изборити учешће у баражу.

*напомена (2): не рачунају се резултати против последњих у групама.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар