SP - Zvuči suludo, ali moguće je: Srbija u 2. šeširu?!

"Orlovi" su već napravili ogroman skok na FIFA rang listi, a pobedama nad Austrijom i Gruzijom doveli bi sebe u situaciju da priđu negde oko 20. pozicije pred žreb u Kremlju.

Fudbal 07.09.2017 | 23:15
SP - Zvuči suludo, ali moguće je: Srbija u 2. šeširu?!
Fudbalska reprezentacija Srbije, sa tek postavljenim selektorom Slavoljubom Muslinom, započela je 2015. godine kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Rusiji sa 56. pozicije na FIFA rang listi što je bilo dovoljno tek za "treći šešir" na žrebu za UEFA zonu.

U trenutku kada "orlovi" ne mogu da završe ispod drugog mesta u Grupi D, a pred sobom imaju još dve utakmice do kraja kvalifikacija - 6. oktobra u Beču sa Austrijom i 9. oktobra u Beogradu sa Gruzijom - moglo bi u nekom savršenom scenariju po nas da se dogodi da žreb za SP dočekamo negde oko 20. pozicije na svetu.

Septembarskim pobedama nad Moldavijom u Beogradu od 3:0 i Republikom Irskom u Dablinu 0:1, Muslinovi "orlovi" zaradili su 76 bodova i na "live" FIFA rang listi (koja će zvanično biti objavljena 16. oktobra, dan pre žreba za baraž mečeve za odlazak u Rusiju) skočili sa 42. na 32. poziciju.

Srbija je, za sada, napravila skok od deset mesta, ali ima još reprezentacija koje su značajno napredovale: Danska +20 (sada je 26. na svetu), Crna Gora +16 (36), Škotska +15 (43), Bugarska +14 (38)…

Ukoliko bi FIFA danas objavila poredak reprezentacija, Srbija bi imala 789 bodova, a iznad nje bili bi redom plasirani:

27. Turska 842
28. SAD 827
29. Holandija 818
30. Egipat 815
31. Tunis 809
32. Srbija 789

Međutim, s obzirom na to da su mečevi sa Austrijom i Gruzijom zakazani pre narednog objavljivanja rang liste FIFA, moguće je da bi reprezentacija Srbije sa šest osvojenih bodova napravila jedan od najvećih skokova od kada je uveden ovaj kontroverzni sistem koji je konstantno pod kritikama javnosti.

Iako su glavešine iz Ciriha najavile da će on biti korigovan za naredni ciklus kvalifikacija, ovaj koji je aktuelan "nudi" još 186 bodova za oktobarsku rang listu (121 za pobedu nad Austrijom i 65 nad Gruzijom), tako da je moguće izračunati koliko bi Srbija imala bodova u tom slučaju, ali ne i koja bi pozicija "čekala" naše fudbalere.

Prosto, previše utakmica i ishoda je u opticaju širom planete, a treba reći i da se bodovi računaju za period od četiri godine i da vremenom počinju da "gube na značaju", pa tako rezultati iz 2014. učestvuju samo sa 20 odsto vrednosti u konačnom zbiru bodova.

Nije loše reći i da će 17. oktobra našem timu biti "izbrisani" bodovi iz septembra i oktobra 2014, mada tu nema šta specijalno da bude izbrisano utoliko što smo odigrali nerešeno 1:1 sa Jermenijom u gostima i izgubili 0:3 službenim rezultatom od Albanije.

Grubom računicom, Srbija bi mogla da se nađe negde oko 20. pozicije na FIFA rang listi uoči žreba za baraž mečeve u kojima će se "orlovi" naći samo ako osvoje jedan od narednih šest bodova u opticaju, a Vels u isto vreme sakupi maksimalnih šest.

* FIFA je danas objavila da će rang lista biti merodavna za određivanje nosilaca za baraž mečeve osam drugoplasiranih timova iz devet grupa, koji će od 4. do 12. novembra dati poslednja četiri učesnika Mundijala iz UEFA zone. Ako bi aktuelni poredak ostao i na kraju kvalifikacija, Italija, Portugalija, Švedska i Island bili bi nosioci, a Slovačka, Severna Irska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora podređeni. Vels se ne bi plasirao kao najlošija drugoplasirana reprezentacija u devet grupa *

Realnija opcija je da će Muslin odvesti reprezentaciju sa prve pozicije na žreb 1. decembra u Kremlju, na kojem će se naći Rusija i 31 tim, a već sada znamo da su plasman obezbedili još Brazil, Iran, Japan, Meksiko, Belgija, Južna Koreja i Saudijska Arabija.

Između naredne rang liste, 17. oktobra, i žreba u Moskvi, 1. decembra, FIFA će objaviti još jedan - poslednji - poredak reprezentacija i to 23. novembra, kada budu zvanično završene kvalifikacije baraž mečevima u Evropi, kao i između reprezentacija iz Južne Amerike i Okeanije, odnosno Srednje i Severne Amerike i Azije.

Ostali, i koji su otišli na SP i koji nisu, imaće prilike da dva termina iskoriste za zakazivanje prijateljskih utakmica, tako da će biti zanimljivo videti šta će biti potezi FSS ukoliko (da ne kažemo "kada") Srbija obezbedi prvo mesto u grupi…

Posle svega napisanog jasno je da bi ovaj poredak mogao da izgleda bitno drugačije i 17. 10. i 23. 11, ali ono što je već sada poznato je da neće sve reprezentacije iznad Srbije izboriti učešće na Mundijalu.

Brazil je siguran učesnik, a u grupi u kojoj se nalaze Argentina, Čile, Kolumbija, Peru, Urugvaj, Ekvador i Paragvaj samo će tri ili četiri tima biti na žrebu u Kremlju.

U baraž iz Evrope, iz kojeg će od osam učesnika samo četiri proći dalje, najverovatnije će morati Portugalija, Italija, Slovačka, iz grupe u kojoj su Francuska, Švedska i Holandija dalje će jedan ili dva tima, iz grupe u kojoj su Hrvatska, Slovačka, Turska i Ukrajina (svi su iznad Srbije) dalje će takođe jedan ili dva tima…

Amerikancima se ne piše dobro i moraju da zapnu da ne budu eliminisani, lako bi moglo da se dogodi da Danska ne ode na Mundijal, a bolje je plasirana od Srbije, itd, itd.

Kada kvalifikacije počnete kao 52. na svetu, a dođete u situaciju da se nađete među 16 najboljih pred žreb za Svetsko prvenstvo morate da budete i zadovoljni i maksimalno motivisani i svesni prilike koja se ukazuje.

Zato, na pobedu u svakoj utakmici do kraja kvalifikacija!

Najbolji plasman naše reprezentacije od osamostaljenja Srbije jeste 19. pozicija koju su orlovi selektora Radomira Antića držali od aprila do oktobra 2009. godine. Najgori plasman je pomenuto 56. mesto, s kojim je Muslin započeo kvalifikacije za Rusiju 2018 (novembar - avgust 2015).

TABELE EVROPSKIH KVALIFIKACIJA I PAROVI DO KRAJA CIKLUSA

Grupa A

Tabela: Francuska 17, Švedska 16, Holandija 13, Bugarska 12, Luksemburg 5, Belorusija.

Parovi 9. kola: Švedska - Luksemburg, Belorusija - Holandija, Bugarska – Francuska.

Parovi 10. kola: Francuska - Belorusija, Luksemburg - Bugarska, Holandija – Švedska.

Grupa B

Tabela: Švajcarska 24, Portugalija 21, Mađarska 10, Farska Ostrva 8, Andora 4, Letonija 3.

Parovi 9. kola: F. Ostrva - Letonija, Andora - Portugalija, Švajcarska – Mađarska.

Parovi 10. kola: Mađarska - F. Ostrva, Letonija - Andora, Portugalija - Švajcarska.

Grupa C

Tabela: Nemačka 24, Severna Irska 19, Azerbejdžan 10, Češka 9, Norveška 7, San Marino 0.

Parovi 9. kola: Azerbejdžan - Češka, S. Irska - Nemačka, S. Marino – Norveška.

Parovi 10. kola: Češka - S. Marino, Nemačka - Azerbejdžan, Norveška - S. Irska.

Grupa D

Tabela: Srbija 18, Vels 14, Irska 13, Austrija 9, Gruzija 5, Moldavija 2.

Parovi 9. kola: Gruzija - Vels, Austrija - Srbija, R. Irska – Moldavija.

Parovi 10. kola: Moldavija - Austrija, Srbija - Gruzija, Vels - R. Irska.

Grupa E

Tabela: Poljska 19, Crna Gora 16, Danska 16, Rumunija 9, Jermenija 6, Kazahstan 2.

Parovi 9. kola: Jermenija - Poljska, Crna Gora - Danska, Rumunija – Kazahstan.

Parovi 10. kola: Danska - Rumunija, Kazahstan - Jermenija, Poljska - Crna Gora.

Grupa F

Tabela: Engleska 20, Slovačka 15, Slovenija 14, Škotska 14, Litvanija 5, Malta 0.

Parovi 9. kola: Engleska - Slovenija, Malta - Litvanija, Škotska – Slovačka.

Parovi 10. kola: Litvanija - Engleska, Slovačka - Malta, Slovenija - Škotska.

Grupa G

Tabela: Španija 22, Italija 19, Albanija 13, Izrael 9, Makedonija 7, Lihtenštajn 0.

Parovi 9. kola: Italija - Makedonija, Lihtenštajn - Izrael, Španija – Albanija.

Parovi 10. kola: Albanija - Italija, Izrael - Španija, Makedonija - Lihtenštajn.

Grupa H

Tabela: Belgija 22, Bosna i Hercegovina 14, Grčka 13, Kipar 10, Estonija 8, Gibraltar 0.

Parovi 9. kola: Gibraltar - Estonija, BiH - Belgija, Kipar – Grčka.

Parovi 10. kola: Belgija - Kipar, Estonija - BiH, Grčka - Gibraltar.

Grupa I

Tabela: Hrvatska 16, Island 16, Turska 14, Ukrajina 14, Finska 7, tzv. Kosovo 1.

Parovi 9. kola: Hrvatska - Finska, tzv. Kosovo - Ukrajina, Turska – Island.

Parovi 10. kola: Finska - Turska, Island - tzv. Kosovo, Ukrajina - Hrvatska.

Drugoplasirani

Tabela: Portugalija 15, Severna Irska 13, Italija 13, Island 13, Slovačka 12, Švedska 10, Crna Gora 10, BiH 8, Vels 8.

*napomena: najgori drugoplasirani tim neće izboriti učešće u baražu.

*napomena (2): ne računaju se rezultati protiv poslednjih u grupama.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar