"Нећемо признати нуклеарни статус"

Русија не признаје Сјеверној Кореји статус нуклеарне силе, изјавио је руски предсједник Владимир Путин са састанку са јужнокорејским колегом Мун Џае Ином на маргинама Источног економског форума у Владивостоку.

Свијет 06.09.2017 | 11:25
"Нећемо признати нуклеарни статус"
"Потврдио сам господину Ину нашу принципијелну позицију: не признајемо нуклеарни статус Сјеверне Кореје. Ракетно-нуклеарни програм Пјонгјанга грубо крши резолуцију савјета безбедности УН, поткопава режим неширења нуклеарног оружја, ствара пријетњу по безбиједност на сјевероистоку Азије", изјавио је Путин.

Руски предсједник сматра да се не треба предавати емоцијама и притискати Пјонгјанг.

Он сматра да проблем Сјеверне Кореје не може бити рјешен само санкцијама и да треба показати хладнокрвност и избјегавати кораке који воде ка ескалацији напетости.

Према његовим ријечима, без политичко-дипломатских инструмената не може се покренути са мртве тачке у рјешавању тог проблема. Путин је позвао све партнере да се створи план за рјешавање ситуације око Сјеверне Кореје.

"Наше конкретно гледиште је изложено у руско-кинеском плану. Позивам све заинтересоване да пажљиво погледају ту иницијативу која, по нашем мишљењу, предлаже реалан пут за смањење напетости и фазно рјешавање кризе", навео је Путин.

Подсјетимо, Русија и Кина разрадиле су мапу пута за рјешавање проблема на Корејском полуострву (план о "двоструком замрзавању").

Конкретно, обе земље су предложиле да Сјеверна Кореја објави мораторијум на нуклеарна испитивања и ракетне пробе, уз услов да САД и Јужна Кореја обуставе војне вежбе у региону.

Русија је, као и прије, спремна да реализује тростране пројекте са Јужном и Сјеверном Корејом у вези са интеграцијом енергетске мреже, такође је казао руски предсједник.

Мун Џае Ин је са своје стране изјавио да је ситуација на Корејском полуострву компликована због провокација Сјеверене Кореје. Међутим, он и Путин су се договорили да треба ријешити сјевернокорејски проблем.

Сјеверна Кореја је у недјељу саопштила да је успјешно тестирала хидрогенску бомбу, намјењену за интерконтиненталну балистичку ракету.

У медијима се појавила информација да је снага нуклеарне експлозије износила до 100 килотона, док Јапан тврди да је јачина те бомбе била чак 160 килотона.

Извор: Спутњик

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ста има везе

06.09.2017 09:30

признавао или не, цовјек је има. ко смије нека стисне петљу да му је отме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

06.09.2017 09:42

Немој ником рећи да сам ти дао да пуцаш,биће још!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дм

06.09.2017 16:03

Ако неким случајем одустане од Атоског науржања сигурно ће бити нападнут. Чим провјере да је безопасан следи напад.

Name

осврт

06.09.2017 09:45

Овај Мун Џае као да је брат Марији Шерифовић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антибиотик

06.09.2017 09:46

Ја вјерујем јапанској процјени о снази експлозије. Они најбоље знају, све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

06.09.2017 09:53

А зашто бисте ви, нуклеарне силе, имале право да то будете, а Сјеверна Кореја нема. Поготово када они никада нису никога напали ни угрозили, а сигурно и неће! Имају људи пуно право да одаберу начин заштите своје територије и свога народа. Исто тако мислим и за Иран. Сви ви тзв. велики и не знате други начин комуникације са малим земљама и народима сем силе, али, ето, када наиђете на "тврд орах" онда покажете сву своју нељудскост и непринципијелност, посебно амерички зликовци и њихови назови политичари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

06.09.2017 12:21

Па ваљда зато што су им Кина и Русија дали атомску бомбу, тј. научили их како да је направе. Сад се по обичају овај патуљак отео контроли, па и сам Путин не зна како да га заустави.

Name

НИЈЕ РУСИЈА ДАЛА

08.09.2017 07:55

ПРОДАЛА ЈЕ УКРАИНА, ТЕК ТОЛИКО ДА СЕ ЗНА И ТО ЗА ОГРОМНЕ ПАРЕ.

Name

Путује Србине

06.09.2017 10:28

Хахаха цовјек има а путин казе да нема. Лазе самог себе као прави србин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

06.09.2017 10:35

Које лицемјерје. Па сто сви не уништите оружје и била ствар. Знаци ко има сада удри по другом и окупирај га. Сви сте исти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јапан Стари Мустерија

06.09.2017 16:23

како год Путин није рекао да је неко из Русије или Кине мало припомогао да се ова проба деси. Јер да није тога Американци би Сјеверну Кореју побрисали са мапе а онда би Америцке ракете и радари несметано били на руској истоцној граници. А то се не смије допустити, мада са Трампом оваквим какав је ни нуклеарни сукоб није искљуцен. Ал како год Сјеверна Кореја нема ракету која мозе да добаци до Америцког копна а да је не оборе,ал околне земље посебно Јапан који је стара мустерија су у великој опасности

ОДГОВОРИТЕ