"Nećemo priznati nuklearni status"

Rusija ne priznaje Sjevernoj Koreji status nuklearne sile, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin sa sastanku sa južnokorejskim kolegom Mun Džae Inom na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

Svijet 06.09.2017 | 11:25
"Nećemo priznati nuklearni status"
"Potvrdio sam gospodinu Inu našu principijelnu poziciju: ne priznajemo nuklearni status Sjeverne Koreje. Raketno-nuklearni program Pjongjanga grubo krši rezoluciju savjeta bezbednosti UN, potkopava režim neširenja nuklearnog oružja, stvara prijetnju po bezbijednost na sjeveroistoku Azije", izjavio je Putin.

Ruski predsjednik smatra da se ne treba predavati emocijama i pritiskati Pjongjang.

On smatra da problem Sjeverne Koreje ne može biti rješen samo sankcijama i da treba pokazati hladnokrvnost i izbjegavati korake koji vode ka eskalaciji napetosti.

Prema njegovim riječima, bez političko-diplomatskih instrumenata ne može se pokrenuti sa mrtve tačke u rješavanju tog problema. Putin je pozvao sve partnere da se stvori plan za rješavanje situacije oko Sjeverne Koreje.

"Naše konkretno gledište je izloženo u rusko-kineskom planu. Pozivam sve zainteresovane da pažljivo pogledaju tu inicijativu koja, po našem mišljenju, predlaže realan put za smanjenje napetosti i fazno rješavanje krize", naveo je Putin.

Podsjetimo, Rusija i Kina razradile su mapu puta za rješavanje problema na Korejskom poluostrvu (plan o "dvostrukom zamrzavanju").

Konkretno, obe zemlje su predložile da Sjeverna Koreja objavi moratorijum na nuklearna ispitivanja i raketne probe, uz uslov da SAD i Južna Koreja obustave vojne vežbe u regionu.

Rusija je, kao i prije, spremna da realizuje trostrane projekte sa Južnom i Sjevernom Korejom u vezi sa integracijom energetske mreže, takođe je kazao ruski predsjednik.

Mun Džae In je sa svoje strane izjavio da je situacija na Korejskom poluostrvu komplikovana zbog provokacija Sjeverene Koreje. Međutim, on i Putin su se dogovorili da treba riješiti sjevernokorejski problem.

Sjeverna Koreja je u nedjelju saopštila da je uspješno testirala hidrogensku bombu, namjenjenu za interkontinentalnu balističku raketu.

U medijima se pojavila informacija da je snaga nuklearne eksplozije iznosila do 100 kilotona, dok Japan tvrdi da je jačina te bombe bila čak 160 kilotona.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

sta ima veze

06.09.2017 09:30

priznavao ili ne, covjek je ima. ko smije neka stisne petlju da mu je otme...

ODGOVORITE
Name

055

06.09.2017 09:42

Nemoj nikom reći da sam ti dao da pucaš,biće još!!!

ODGOVORITE
Name

Dm

06.09.2017 16:03

Ako nekim slučajem odustane od Atoskog nauržanja sigurno će biti napadnut. Čim provjere da je bezopasan sledi napad.

Name

osvrt

06.09.2017 09:45

Ovaj Mun Džae kao da je brat Mariji Šerifović.

ODGOVORITE
Name

Antibiotik

06.09.2017 09:46

Ja vjerujem japanskoj procjeni o snazi eksplozije. Oni najbolje znaju, sve.

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip

06.09.2017 09:53

A zašto biste vi, nuklearne sile, imale pravo da to budete, a Sjeverna Koreja nema. Pogotovo kada oni nikada nisu nikoga napali ni ugrozili, a sigurno i neće! Imaju ljudi puno pravo da odaberu način zaštite svoje teritorije i svoga naroda. Isto tako mislim i za Iran. Svi vi tzv. veliki i ne znate drugi način komunikacije sa malim zemljama i narodima sem sile, ali, eto, kada naiđete na "tvrd orah" onda pokažete svu svoju neljudskost i neprincipijelnost, posebno američki zlikovci i njihovi nazovi političari.

ODGOVORITE
Name

Damir

06.09.2017 12:21

Pa valjda zato što su im Kina i Rusija dali atomsku bombu, tj. naučili ih kako da je naprave. Sad se po običaju ovaj patuljak oteo kontroli, pa i sam Putin ne zna kako da ga zaustavi.

Name

NIJE RUSIJA DALA

08.09.2017 07:55

PRODALA JE UKRAINA, TEK TOLIKO DA SE ZNA I TO ZA OGROMNE PARE.

Name

Putuje Srbine

06.09.2017 10:28

Hahaha covjek ima a putin kaze da nema. Laze samog sebe kao pravi srbin.

ODGOVORITE
Name

Aha

06.09.2017 10:35

Koje licemjerje. Pa sto svi ne uništite oružje i bila stvar. Znaci ko ima sada udri po drugom i okupiraj ga. Svi ste isti

ODGOVORITE
Name

Japan Stari Musterija

06.09.2017 16:23

kako god Putin nije rekao da je neko iz Rusije ili Kine malo pripomogao da se ova proba desi. Jer da nije toga Amerikanci bi Sjevernu Koreju pobrisali sa mape a onda bi Americke rakete i radari nesmetano bili na ruskoj istocnoj granici. A to se ne smije dopustiti, mada sa Trampom ovakvim kakav je ni nuklearni sukob nije iskljucen. Al kako god Sjeverna Koreja nema raketu koja moze da dobaci do Americkog kopna a da je ne obore,al okolne zemlje posebno Japan koji je stara musterija su u velikoj opasnosti

ODGOVORITE