СП, Ирска - Србија: Момци, сви заједно, за Мундијал!

Пре нешто више од седам година Србије је последњи пут била учесник великог такмичења.

Фудбал 05.09.2017 | 09:15
СП, Ирска - Србија: Момци, сви заједно, за Мундијал!
Било је то 2010. у Јужној Африци, када смо предвођени селектором Радомиром Антићем играли на Светском првенству.

У међувремену смо се нагледали свега и свачега, нажалост – не нечега што је новост у српском фудбалу.

Селектори су се мењали, неки од најбољих појединаца или су престали или су одлучили да неко време не играју са државни тим, док смо истовремено, као што смо пречесто у прошлости чинили, губили 'добијене' бодове – не успевајући да победимо далеко слабије репрезентације. 

Пропустили смо још један Мундијал, али и два Европска првенства, на ком смо последњи пут до завршног турнира стигли још давне 2000. године. 

Сада, под командом Славољуба Муслина, Србија заузима прво место у групи Д квалификација за Светско првенство наредне године у Русији, али да би ту и остала потребно је да направи још три нимало једноставна корака.

Први од њих можда је и најтежи, а уједно може бити и круцијални на путу ка толико жељеном пласману на завршни турнир неког од два највећа и најважнија такмичења.

Ипак, оно што разликује овај од неких претходних циклуса јесте чињеница да наш тим има 'реп и главу', да се тачно зна ко, где и шта ради на терену, док се селектор од првог дана труди да својим изабраницима покаже и докаже да припадају елитном друштву најважније споредне ствари на свету. С друге стране, места за корекције и напредак има, али сада свакако није време да се у томе уопште и размишља...

Неколико сјајних партија довело нас је у ситуацију у којој се сада налазимо, а овога пута нисмо дозволили да нам нека 'велесила' поквари рачуницу – селекција Молдавије савладана је и по други пут, овога пута у Београду, али оно најважније те следи – окршај са селекцијом Републике Ирске пред 52.000 навијача на стадиону 'Авива' у Даблину.

"У случају да победимо били бисмо много, много ближи Светском првенству. Лакше је рећи него урадити јер нас чека најтежа утакмица у квалификацијама", рекао је селектор Србије.

'Орлови' имају два бода више од Ираца, три рунде пре краја трке, а следе дуели са Аустријом у Бечу, односно са Молдавијом у Београду, па није ни превише чудно што Немања Матић меч на Острву види као најважнији у модерној фудбалској историји наше земље:

"Играћемо најважнију утакмицу у квалификацијама, можда и у фудбалској историји Србије. Ми смо мала земља и фудбал јој много значи. Срећни смо што смо први и даћемо све од себе да остианемо на том месту. Сањам да престављам Србију на Светском првенству", рекао је везиста Манчестер Јунајтеда.

Селектор може да рачуна на све играче – Владимир Стојковић и Лука Миливојевић одрадили су суспензију, Антонио Рукавина опоравио се од повреде, а очекује се да Муслин за овај дуел промени формацију и заигра са четири играча у задњој линији.

У првом кругу били смо бољи од Ираца, али смо на крају ипак морали да се задовољимо само са бодом (2:2).

Делује да наши момци тај меч имају у подсвести, и да у Русију желе искључиво директно, са првог места, а када се на то дода тренутна форма, као и неспоран, велики квалитет који поседујемо – нема разлога да и ми не верујемо у исто,

Па, да сви заједно деветог октобра на крцатој Маракани, као сада већ давно против Румуније, прославимо одлазак на нешто најпосебније што фудбал може да понуди. Уосталом, тамо нам је и место...

Квалификације – група Д:

осмо коло:
20.45 Аустија – Грузија
20.45 Молдавија – Велс
20.45 Иркса – Србија

девето коло:
18.00 Грузија – Велс
20.45 Аустрија – Србија
20.45 Ирска – Молдавија

десето коло:
20.45 Молдавија – Аустрија
20.45 Србија – Грузија
20.45 Велс – Ирска

Табела:
1. Србија 4 3 0 16 7 15
2. Ирска 3 4 0 9:5 13
3. Велс 2 5 0 10:5 11
4. Аустрија 2 2 3 9:9 8
5. Грузија 0 4 3 7:11 4
6. Молдавија 0 2 5 4:18 2

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар