SP, Irska - Srbija: Momci, svi zajedno, za Mundijal!

Pre nešto više od sedam godina Srbije je poslednji put bila učesnik velikog takmičenja.

Fudbal 05.09.2017 | 09:15
SP, Irska - Srbija: Momci, svi zajedno, za Mundijal!
Bilo je to 2010. u Južnoj Africi, kada smo predvođeni selektorom Radomirom Antićem igrali na Svetskom prvenstvu.

U međuvremenu smo se nagledali svega i svačega, nažalost – ne nečega što je novost u srpskom fudbalu.

Selektori su se menjali, neki od najboljih pojedinaca ili su prestali ili su odlučili da neko vreme ne igraju sa državni tim, dok smo istovremeno, kao što smo prečesto u prošlosti činili, gubili 'dobijene' bodove – ne uspevajući da pobedimo daleko slabije reprezentacije. 

Propustili smo još jedan Mundijal, ali i dva Evropska prvenstva, na kom smo poslednji put do završnog turnira stigli još davne 2000. godine. 

Sada, pod komandom Slavoljuba Muslina, Srbija zauzima prvo mesto u grupi D kvalifikacija za Svetsko prvenstvo naredne godine u Rusiji, ali da bi tu i ostala potrebno je da napravi još tri nimalo jednostavna koraka.

Prvi od njih možda je i najteži, a ujedno može biti i krucijalni na putu ka toliko željenom plasmanu na završni turnir nekog od dva najveća i najvažnija takmičenja.

Ipak, ono što razlikuje ovaj od nekih prethodnih ciklusa jeste činjenica da naš tim ima 'rep i glavu', da se tačno zna ko, gde i šta radi na terenu, dok se selektor od prvog dana trudi da svojim izabranicima pokaže i dokaže da pripadaju elitnom društvu najvažnije sporedne stvari na svetu. S druge strane, mesta za korekcije i napredak ima, ali sada svakako nije vreme da se u tome uopšte i razmišlja...

Nekoliko sjajnih partija dovelo nas je u situaciju u kojoj se sada nalazimo, a ovoga puta nismo dozvolili da nam neka 'velesila' pokvari računicu – selekcija Moldavije savladana je i po drugi put, ovoga puta u Beogradu, ali ono najvažnije te sledi – okršaj sa selekcijom Republike Irske pred 52.000 navijača na stadionu 'Aviva' u Dablinu.

"U slučaju da pobedimo bili bismo mnogo, mnogo bliži Svetskom prvenstvu. Lakše je reći nego uraditi jer nas čeka najteža utakmica u kvalifikacijama", rekao je selektor Srbije.

'Orlovi' imaju dva boda više od Iraca, tri runde pre kraja trke, a slede dueli sa Austrijom u Beču, odnosno sa Moldavijom u Beogradu, pa nije ni previše čudno što Nemanja Matić meč na Ostrvu vidi kao najvažniji u modernoj fudbalskoj istoriji naše zemlje:

"Igraćemo najvažniju utakmicu u kvalifikacijama, možda i u fudbalskoj istoriji Srbije. Mi smo mala zemlja i fudbal joj mnogo znači. Srećni smo što smo prvi i daćemo sve od sebe da ostianemo na tom mestu. Sanjam da prestavljam Srbiju na Svetskom prvenstvu", rekao je vezista Mančester Junajteda.

Selektor može da računa na sve igrače – Vladimir Stojković i Luka Milivojević odradili su suspenziju, Antonio Rukavina oporavio se od povrede, a očekuje se da Muslin za ovaj duel promeni formaciju i zaigra sa četiri igrača u zadnjoj liniji.

U prvom krugu bili smo bolji od Iraca, ali smo na kraju ipak morali da se zadovoljimo samo sa bodom (2:2).

Deluje da naši momci taj meč imaju u podsvesti, i da u Rusiju žele isključivo direktno, sa prvog mesta, a kada se na to doda trenutna forma, kao i nesporan, veliki kvalitet koji posedujemo – nema razloga da i mi ne verujemo u isto,

Pa, da svi zajedno devetog oktobra na krcatoj Marakani, kao sada već davno protiv Rumunije, proslavimo odlazak na nešto najposebnije što fudbal može da ponudi. Uostalom, tamo nam je i mesto...

Kvalifikacije – grupa D:

osmo kolo:
20.45 Austija – Gruzija
20.45 Moldavija – Vels
20.45 Irksa – Srbija

deveto kolo:
18.00 Gruzija – Vels
20.45 Austrija – Srbija
20.45 Irska – Moldavija

deseto kolo:
20.45 Moldavija – Austrija
20.45 Srbija – Gruzija
20.45 Vels – Irska

Tabela:
1. Srbija 4 3 0 16 7 15
2. Irska 3 4 0 9:5 13
3. Vels 2 5 0 10:5 11
4. Austrija 2 2 3 9:9 8
5. Gruzija 0 4 3 7:11 4
6. Moldavija 0 2 5 4:18 2

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar