Немиран сан и често буђење су симптоми опасног поремећаја

Хронични проблеми са спавањем повезани су с атријалном фибрилацијом, привременим, али опасним поремећајем срчаног ритма, показало је истраживање.

Здравље 04.09.2017 | 13:09
Немиран сан и често буђење су симптоми опасног поремећаја
Анализа коју су водили Грегори Маркус (универзитет у Калифорнији) и Метју Кристенсен (универзитет у Мичигену) разматрала је скоро 14 милиона случајева и показала да особе које пате од несанице, честог буђења и других проблема током спавања пате од поремећаја срчаног ритма.

Особе с атријалном фибрилацијом имају већи ризик од срчаног удара. Иако такво стање може бити посљедица старења, учесталост се повећава за 4 одсто сваке године, а разлози нису довољно објашњени.

Многе студије показују да апнеја, престанак дисања током сна, може довести до атријалне фибрилације и других здравствених тегоба.

Један од аутора студије Ричард Бекер рекао је да нису очекивали да ће доћи до открића да и особе које нису патиле од апнеје могу добити атријалну фибрилацију.

Резултати су показали да особе које су се често будиле имају 33 одсто већу шансу да оболе од атријалне фибрилације. Студија није објаснила зашто недостатак сна чак и с нормалним дисањем може штетити срцу, али аутори верују да је тај механизам повезан с одговором тела на стрес.

Бекер верује да би кардиолози требало да нагласе важност сна као што наглашавју важност дијете и вежбања за здравље.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар