Nemiran san i često buđenje su simptomi opasnog poremećaja

Hronični problemi sa spavanjem povezani su s atrijalnom fibrilacijom, privremenim, ali opasnim poremećajem srčanog ritma, pokazalo je istraživanje.

Zdravlje 04.09.2017 | 13:09
Nemiran san i često buđenje su simptomi opasnog poremećaja
Analiza koju su vodili Gregori Markus (univerzitet u Kaliforniji) i Metju Kristensen (univerzitet u Mičigenu) razmatrala je skoro 14 miliona slučajeva i pokazala da osobe koje pate od nesanice, čestog buđenja i drugih problema tokom spavanja pate od poremećaja srčanog ritma.

Osobe s atrijalnom fibrilacijom imaju veći rizik od srčanog udara. Iako takvo stanje može biti posljedica starenja, učestalost se povećava za 4 odsto svake godine, a razlozi nisu dovoljno objašnjeni.

Mnoge studije pokazuju da apneja, prestanak disanja tokom sna, može dovesti do atrijalne fibrilacije i drugih zdravstvenih tegoba.

Jedan od autora studije Ričard Beker rekao je da nisu očekivali da će doći do otkrića da i osobe koje nisu patile od apneje mogu dobiti atrijalnu fibrilaciju.

Rezultati su pokazali da osobe koje su se često budile imaju 33 odsto veću šansu da obole od atrijalne fibrilacije. Studija nije objasnila zašto nedostatak sna čak i s normalnim disanjem može štetiti srcu, ali autori veruju da je taj mehanizam povezan s odgovorom tela na stres.

Beker veruje da bi kardiolozi trebalo da naglase važnost sna kao što naglašavju važnost dijete i vežbanja za zdravlje.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar