Огромне штете, а надлежни ћуте

Колико је протекла година била тешка за наше пољопривреднике и сточаре, свједоче огромне штете на усјевима широм БиХ, што због прољетног мраза, што због љетних суша. Бројни сточари вјероватно неће моћи прехранити стоку, пољопривредници одустају од производње, а надлежни у тишини заобилазе њихове захтјеве.

Босна и Херцеговина 04.09.2017 | 08:16
Огромне штете, а надлежни ћуте
Почетком августа пољопривредници из оба ентитета су тражили од влада проглашење стања елементарне непогоде како би повратили воћњаке и повртњаке барем кроз надокнаду штете, али то се није десило. Чак су се и ресорни министри из РС и ФБиХ сложили како су стечени сви услови за проглашење елементарне непогоде. Међутим, ни то није било довољно.

Без подршке нема производње

Пољопривредници у Републици Српској процјењују како би штете на усјевима могле бити између 70 и 100 милиона КМ, али Влада РС одбила је прогласити стање елементарне непогоде.

"Нису удовољили оним пољопривредницима који су претрпјели највеће штете. Потписивање концесија су добили сви они који су блиски властима и они који нису претрпјели велике штете добиће редовно своје подстицаје. Поздрављамо то што су одлучили исплатити подстицаје за 2016. годину. То је свакако њихова дужност. Међутим, не можемо бити задовољни оваквим третманом", рекао је предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић.



Највеће штете у РС су претрпјели воћари у Поткозарју, у општини Босанска Градишка. У појединим областима произвођачи јабука суочавају се са штетом од 80 до 100 посто. Приноси кукуруза, воћа, поврћа, индустријског и крмног биља су мањи за скоро 50 посто. Сточари на сјеверу БиХ такође улазе у зиму без довољно залиха хране.

"Ко има новца и може нешто, а онај ко нема и још је претпио штету, не може ни улагати даље у производњу. Многи ће опет бити приморани узимати неповољне кредите у банкама које немају ниже каматне стопе за пољопривреднике. Због тога се многи престају бавити пољопривредом.

Доста воћара су већ од прошле године почели давати неке парцеле у закупе или су потпуно прекинули производњу. Сигурно нас то чека и идуће године. Немамо више загарантовано ни сигурно тржиште, нити подршку власти. Без добре подршке државе, нема ни добре производње", закључио је Дојчиновић.

Изгорјеле ливаде и кукуруз

Предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ Неџад Бићо говори како властима није у интересу опстанак пољопривреде.

"Ово је срамота шта се ради јер сви, па и они који се не баве пољопривредом, могу видјети колике су штете. Сточари сад већ троше храну коју су спремили стоки за зиму јер су усјеви уништени. Док је стока могла ходати, пасла је траву, а сада су већ изгорјеле ливаде и кукуруз, тако да ће на пола зиме остати без хране", каже нам Бићо који ће идуће седмице с представницима опћинских и кантоналних пољопривредних удружења одржати састанак како би размотрили шта ће даље радити.

Када је ријеч о ФБиХ, све гране пољопривреде су настрадале. Више од 70 посто воћа и поврћа је уништено, а најтеже је пољопривредницима у Тузланском, Унско-санском и Посавском кантону.

С друге стране, из Владе ФБиХ кажу како не могу прогласити стање елементарне непогоде док то не ураде барем два кантона, што значи да се прво морају активирати општине.

Не надају се реакцији власти

Иако ће и даље улагати све напоре како би спасили бх. пољопривреду, произвођачи воћа и поврћа те сточари не надају се реакцији власти.

Након прољетног мраза и суша, још једну зиму ће дочекати незадовољни и уморни, а многи још нису надокнадили штете ни од прошле године. Хоће ли своја права поново тражити изласком на улице, остаје да видимо крајем љета.

Извор: Клиx

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Срб

04.09.2017 06:36

Зар немате повјерења у нашег предсједника и нашу владу поред свих ових година мудрог водјења политике и народа, зар не видите докле су нас довели...

ОДГОВОРИТЕ
Name

кошење траве

04.09.2017 06:41

По овој жеги ни коров није могао расти тако да два мјесеца нисам горао косилицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЗГУБЉЕНИ КОМПАС

04.09.2017 06:48

КАКО ДА ВАС ИСПЛАТЕ КАД НЕМА ПАРА КАСЕ СУ ИСПРАЗНИЛИ ССНД. НА ЦЕЛУ СА ДИКТАТОРОМ ЦОВЈЕКОМ БЕЗ ККОЈЕГ СЕ НЕМОЗЕ НИСТА УРАДИТИ НАЈ ОДГОВОРНИЈИ, СРПСКИ СЕНАДЕР. ТОТАЛНИ КОЛАПС И БАНКРОТ РС. У НОРМАЛНИМ СРЕДИНАМА СЕ НЕ ЦЕКАЈУ ИЗБОРИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ,

04.09.2017 07:11

где је Ким" да ову стоку неодговорну повеса по брзом поступку,најсретнији би био.

Name

БоготаЦ

04.09.2017 06:59

А гдје ови јадници од министара и ове продане владе смију прогласити елементарну непогоду, па кад би и прогласили стране осигуравајуце куце би их смјениле у року од 24х.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

04.09.2017 07:19

Насем председнику је циљ јака србска .Он потписује декларације прави референдуме анкете пјева по саторима итд.Економије нема Пукла И привреда фабрике нераде предузеца под стецајем банке фалирале птосвета 15 скола само ове год затворено радја се 15.000 беба мање .омладина одлази сваког дана дуг дрзаве (ентитета) 6 милијарди.Масовна безработница откази зељезнице пропале мистицни аеродроми ледина. Пара у будјету нема .криминал корупција .Ето то је Јака И стабилна Рс. Бајизам И ренесанса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индијанац

04.09.2017 07:35

Битно је на дан избора поранити прије сабаха, нахранити хајван, обући бијелу кошуљу, ставити државне зубе што су се свуноћ киселили у кофи и правац гласање за "свога"! Дабогда вама све погорило, лоповчине намазане!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

04.09.2017 08:09

Ситуација је веома озбиљна и изузетно це бити теско пољопривредницима да прехране матицна стада а камоли да убаце товове јер стварно стање на терену говори да је много горе него сто се писе. Сад смо досли до зида нема даље. Треба сјести и видети дали нам трбају робне резерве или не дво сад се показало колико су неопходне .Замислите да су ови празни силоси напуњени у предходне три године када су зитарице солидно родиле и била је ниска цијена данас би могли интервенисат и ова суса се неби толико осјетила. Постигао би се двоструки ефекат прво просле године сељаци нису морали лупати главом о зид коме продати зитарице знаци робне резерве ускацу врсе откуп друго ове године није родило робне резерве ускацу испоруцују зитарице потребне за товове и тако се одрзава стабилност производње а са њом и стабилност цијена .

ОДГОВОРИТЕ