Ogromne štete, a nadležni ćute

Koliko je protekla godina bila teška za naše poljoprivrednike i stočare, svjedoče ogromne štete na usjevima širom BiH, što zbog proljetnog mraza, što zbog ljetnih suša. Brojni stočari vjerovatno neće moći prehraniti stoku, poljoprivrednici odustaju od proizvodnje, a nadležni u tišini zaobilaze njihove zahtjeve.

Bosna i Hercegovina 04.09.2017 | 08:16
Ogromne štete, a nadležni ćute
Početkom avgusta poljoprivrednici iz oba entiteta su tražili od vlada proglašenje stanja elementarne nepogode kako bi povratili voćnjake i povrtnjake barem kroz nadoknadu štete, ali to se nije desilo. Čak su se i resorni ministri iz RS i FBiH složili kako su stečeni svi uslovi za proglašenje elementarne nepogode. Međutim, ni to nije bilo dovoljno.

Bez podrške nema proizvodnje

Poljoprivrednici u Republici Srpskoj procjenjuju kako bi štete na usjevima mogle biti između 70 i 100 miliona KM, ali Vlada RS odbila je proglasiti stanje elementarne nepogode.

"Nisu udovoljili onim poljoprivrednicima koji su pretrpjeli najveće štete. Potpisivanje koncesija su dobili svi oni koji su bliski vlastima i oni koji nisu pretrpjeli velike štete dobiće redovno svoje podsticaje. Pozdravljamo to što su odlučili isplatiti podsticaje za 2016. godinu. To je svakako njihova dužnost. Međutim, ne možemo biti zadovoljni ovakvim tretmanom", rekao je predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović.



Najveće štete u RS su pretrpjeli voćari u Potkozarju, u opštini Bosanska Gradiška. U pojedinim oblastima proizvođači jabuka suočavaju se sa štetom od 80 do 100 posto. Prinosi kukuruza, voća, povrća, industrijskog i krmnog bilja su manji za skoro 50 posto. Stočari na sjeveru BiH takođe ulaze u zimu bez dovoljno zaliha hrane.

"Ko ima novca i može nešto, a onaj ko nema i još je pretpio štetu, ne može ni ulagati dalje u proizvodnju. Mnogi će opet biti primorani uzimati nepovoljne kredite u bankama koje nemaju niže kamatne stope za poljoprivrednike. Zbog toga se mnogi prestaju baviti poljoprivredom.

Dosta voćara su već od prošle godine počeli davati neke parcele u zakupe ili su potpuno prekinuli proizvodnju. Sigurno nas to čeka i iduće godine. Nemamo više zagarantovano ni sigurno tržište, niti podršku vlasti. Bez dobre podrške države, nema ni dobre proizvodnje", zaključio je Dojčinović.

Izgorjele livade i kukuruz

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo govori kako vlastima nije u interesu opstanak poljoprivrede.

"Ovo je sramota šta se radi jer svi, pa i oni koji se ne bave poljoprivredom, mogu vidjeti kolike su štete. Stočari sad već troše hranu koju su spremili stoki za zimu jer su usjevi uništeni. Dok je stoka mogla hodati, pasla je travu, a sada su već izgorjele livade i kukuruz, tako da će na pola zime ostati bez hrane", kaže nam Bićo koji će iduće sedmice s predstavnicima općinskih i kantonalnih poljoprivrednih udruženja održati sastanak kako bi razmotrili šta će dalje raditi.

Kada je riječ o FBiH, sve grane poljoprivrede su nastradale. Više od 70 posto voća i povrća je uništeno, a najteže je poljoprivrednicima u Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Posavskom kantonu.

S druge strane, iz Vlade FBiH kažu kako ne mogu proglasiti stanje elementarne nepogode dok to ne urade barem dva kantona, što znači da se prvo moraju aktivirati opštine.

Ne nadaju se reakciji vlasti

Iako će i dalje ulagati sve napore kako bi spasili bh. poljoprivredu, proizvođači voća i povrća te stočari ne nadaju se reakciji vlasti.

Nakon proljetnog mraza i suša, još jednu zimu će dočekati nezadovoljni i umorni, a mnogi još nisu nadoknadili štete ni od prošle godine. Hoće li svoja prava ponovo tražiti izlaskom na ulice, ostaje da vidimo krajem ljeta.

Izvor: Klix

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Srb

04.09.2017 06:36

Zar nemate povjerenja u našeg predsjednika i našu vladu pored svih ovih godina mudrog vodjenja politike i naroda, zar ne vidite dokle su nas doveli...

ODGOVORITE
Name

košenje trave

04.09.2017 06:41

Po ovoj žegi ni korov nije mogao rasti tako da dva mjeseca nisam gorao kosilicu.

ODGOVORITE
Name

IZGUBLJENI KOMPAS

04.09.2017 06:48

KAKO DA VAS ISPLATE KAD NEMA PARA KASE SU ISPRAZNILI SSND. NA CELU SA DIKTATOROM COVJEKOM BEZ KKOJEG SE NEMOZE NISTA URADITI NAJ ODGOVORNIJI, SRPSKI SENADER. TOTALNI KOLAPS I BANKROT RS. U NORMALNIM SREDINAMA SE NE CEKAJU IZBORI.

ODGOVORITE
Name

Re ,

04.09.2017 07:11

gde je Kim" da ovu stoku neodgovornu povesa po brzom postupku,najsretniji bi bio.

Name

BogotaC

04.09.2017 06:59

A gdje ovi jadnici od ministara i ove prodane vlade smiju proglasiti elementarnu nepogodu, pa kad bi i proglasili strane osiguravajuce kuce bi ih smjenile u roku od 24h.

ODGOVORITE
Name

Turboskara

04.09.2017 07:19

Nasem predsedniku je cilj jaka srbska .On potpisuje deklaracije pravi referendume ankete pjeva po satorima itd.Ekonomije nema Pukla I privreda fabrike nerade preduzeca pod stecajem banke falirale ptosveta 15 skola samo ove god zatvoreno radja se 15.000 beba manje .omladina odlazi svakog dana dug drzave (entiteta) 6 milijardi.Masovna bezrabotnica otkazi zeljeznice propale misticni aerodromi ledina. Para u budjetu nema .kriminal korupcija .Eto to je Jaka I stabilna Rs. Bajizam I renesansa.

ODGOVORITE
Name

Indijanac

04.09.2017 07:35

Bitno je na dan izbora poraniti prije sabaha, nahraniti hajvan, obući bijelu košulju, staviti državne zube što su se svunoć kiselili u kofi i pravac glasanje za "svoga"! Dabogda vama sve pogorilo, lopovčine namazane!

ODGOVORITE
Name

Mile

04.09.2017 08:09

Situacija je veoma ozbiljna i izuzetno ce biti tesko poljoprivrednicima da prehrane maticna stada a kamoli da ubace tovove jer stvarno stanje na terenu govori da je mnogo gore nego sto se pise. Sad smo dosli do zida nema dalje. Treba sjesti i videti dali nam trbaju robne rezerve ili ne dvo sad se pokazalo koliko su neophodne .Zamislite da su ovi prazni silosi napunjeni u predhodne tri godine kada su zitarice solidno rodile i bila je niska cijena danas bi mogli intervenisat i ova susa se nebi toliko osjetila. Postigao bi se dvostruki efekat prvo prosle godine seljaci nisu morali lupati glavom o zid kome prodati zitarice znaci robne rezerve uskacu vrse otkup drugo ove godine nije rodilo robne rezerve uskacu isporucuju zitarice potrebne za tovove i tako se odrzava stabilnost proizvodnje a sa njom i stabilnost cijena .

ODGOVORITE