"Нови играчи" за косовски дијалог

У дијалог Београда и Приштине до краја године могли би да се укључе нови "играчи" - из Њемачке и Америке, уколико би се са тиме сагласиле обје стране. Како се спекулише, разговоре са српским и албанским тимом убудуће би у име Европске уније оперативно могао да води један веома искусан њемачки политичар, док би Вашингтон послао "посматрача" овог процеса.

Србија 02.09.2017 | 21:35
"Нови играчи" за косовски дијалог
Висока представница Европске уније за спољну политику Федерика Могерини остала би главни медијатор дијалога.

Овакав сценарио наводно је припремљен да би се преговори убрзали јер од 2015. године није било конкретних помака ни за бриселским столом у примјени постигнутих договора.

Да ће се Америка "директно укључити" у дијалог, прексиноћ је изјавио Хашим Тачи, предсједник привремених институција у Приштини, послије разговора са предсједником Србије Александром Вучићем.

На питање постоје ли планови да се САД у наставку дијалога укључи у тај процес, из америчке амбасаде у Београду јуче су одговорили:

"САД у потпуности подржавају процес дијалога под вођством ЕУ за нормализацију односа између Косова и Србије и цијенимо континуирано руковођење по овом питању високе представнице Могерини. Све стране морају да унаприједе дијалог и да спроведу споразуме. Поштујемо вођство ЕУ у дијалогу."

Политички аналитичар Душан Јањић каже за "Вечерње новости" да Америка помно посматра дијалог све вријеме, а да сада у међународним круговима фигурира приједлог да се видљивије "активира" јер је процес очито запео.

"Вашингтон би вероватно послао специјалног изасланика за дијалог или за цео Западни Балкан који би давао сугестије, али не би био равноправан са представником ЕУ, који ће највероватније бити из Немачке и који ће да усмерава разговоре", каже Јањић.



Он додаје да се разговара и о томе да Београд и Приштина именују по једног политичког преговарача, јер ће нова фаза дијалога можда захтјевати и по два, три мјесеца интензивног рада, па због својих обавеза предсједници, као главни преговарачи, не би могли да буду стално присутни. Ако дође до договора, онда би у Брисел дошли Вучић и Тачи да га потврде пред Могеринијевом.

Говорећи о дијалогу, предсједник Вучић јуче је рекао да је Београд у стању да уради све што је договорено, док је о намерама Приштине да испуне споразуме изразио сумњу:

"Све и да хоће, а нисам сигуран у то, мислим да нису у стању."

Одговарајући кога ће Срби на Јосову да подрже при формирању власти у Приштини, Вучић је навео да је то тешко питање јер се све албанске политичке странке на Косову и Метохији залажу за једнострано проглашену независност, а послије и за одлучивање о уједињењу са Албанијом.

САД "гост" од почетка

Првој техничкој рунди разговора представника Београда и Приштине, у марту 2011. године у Бриселу, осим представника Европске уније Роберта Купера, присуствовала је трочлана делегација Вашингтона.

Њу је предводио Томас Кантримен, помоћник замјеника државног секретара за Европу и Евроазију.

Како је Кантримен тада објаснио, ЕУ је позвала Владу САД да као гост присуствује дијалогу.

Извор: Новости

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

СИЈУКС

02.09.2017 19:40

НЕ ТРЕБА ТОМЕ ПРИДАВАТИ ЗНАЦАЈ, У ПИТАЊУ ЈЕ "ОДЛАЗЕЦА АМЕРИЦКА АДМИНИСТРАЦИЈА"....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Матија Бећковић

02.09.2017 21:31

Ако Косово није наше, зашто од нас траже да им га дамо? Ако је њихово, зашто га отимају? А ако већ могу да га отму, не знам зашто се толико устручавају?

Name

Баке

02.09.2017 23:41

Узми терапију видис да ниси добар

Name

?!

03.09.2017 06:12

Дијслог?! Са ким дијалог?! КОСОВО ЈЕ СРБИЈА !!!! РЕПУБЛИКА СРПСКА КРАЈИНА ЈЕ СРБИЈА!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косовка У БН

03.09.2017 21:31

такооо јеееее

Name

и

03.09.2017 07:04

Шта сад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крцко

03.09.2017 07:52

Све сто је радено на Балкану од 90-тих до данас је германски пројект,а Амери су само изводаци радова.То потврдује и ова вијест.На крају Њемци испадоше фини и невини,а код Срба се створила мржња према Америци.Највеци браниоци Босне су Германи,а Амери би је дисолвирали преко ноци да не слусају Њемце у овом питању.

ОДГОВОРИТЕ