"Novi igrači" za kosovski dijalog

U dijalog Beograda i Prištine do kraja godine mogli bi da se uključe novi "igrači" - iz Njemačke i Amerike, ukoliko bi se sa time saglasile obje strane. Kako se spekuliše, razgovore sa srpskim i albanskim timom ubuduće bi u ime Evropske unije operativno mogao da vodi jedan veoma iskusan njemački političar, dok bi Vašington poslao "posmatrača" ovog procesa.

Srbija 02.09.2017 | 21:35
"Novi igrači" za kosovski dijalog
Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Federika Mogerini ostala bi glavni medijator dijaloga.

Ovakav scenario navodno je pripremljen da bi se pregovori ubrzali jer od 2015. godine nije bilo konkretnih pomaka ni za briselskim stolom u primjeni postignutih dogovora.

Da će se Amerika "direktno uključiti" u dijalog, preksinoć je izjavio Hašim Tači, predsjednik privremenih institucija u Prištini, poslije razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na pitanje postoje li planovi da se SAD u nastavku dijaloga uključi u taj proces, iz američke ambasade u Beogradu juče su odgovorili:

"SAD u potpunosti podržavaju proces dijaloga pod vođstvom EU za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije i cijenimo kontinuirano rukovođenje po ovom pitanju visoke predstavnice Mogerini. Sve strane moraju da unaprijede dijalog i da sprovedu sporazume. Poštujemo vođstvo EU u dijalogu."

Politički analitičar Dušan Janjić kaže za "Večernje novosti" da Amerika pomno posmatra dijalog sve vrijeme, a da sada u međunarodnim krugovima figurira prijedlog da se vidljivije "aktivira" jer je proces očito zapeo.

"Vašington bi verovatno poslao specijalnog izaslanika za dijalog ili za ceo Zapadni Balkan koji bi davao sugestije, ali ne bi bio ravnopravan sa predstavnikom EU, koji će najverovatnije biti iz Nemačke i koji će da usmerava razgovore", kaže Janjić.



On dodaje da se razgovara i o tome da Beograd i Priština imenuju po jednog političkog pregovarača, jer će nova faza dijaloga možda zahtjevati i po dva, tri mjeseca intenzivnog rada, pa zbog svojih obaveza predsjednici, kao glavni pregovarači, ne bi mogli da budu stalno prisutni. Ako dođe do dogovora, onda bi u Brisel došli Vučić i Tači da ga potvrde pred Mogerinijevom.

Govoreći o dijalogu, predsjednik Vučić juče je rekao da je Beograd u stanju da uradi sve što je dogovoreno, dok je o namerama Prištine da ispune sporazume izrazio sumnju:

"Sve i da hoće, a nisam siguran u to, mislim da nisu u stanju."

Odgovarajući koga će Srbi na Josovu da podrže pri formiranju vlasti u Prištini, Vučić je naveo da je to teško pitanje jer se sve albanske političke stranke na Kosovu i Metohiji zalažu za jednostrano proglašenu nezavisnost, a poslije i za odlučivanje o ujedinjenju sa Albanijom.

SAD "gost" od početka

Prvoj tehničkoj rundi razgovora predstavnika Beograda i Prištine, u martu 2011. godine u Briselu, osim predstavnika Evropske unije Roberta Kupera, prisustvovala je tročlana delegacija Vašingtona.

Nju je predvodio Tomas Kantrimen, pomoćnik zamjenika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Kako je Kantrimen tada objasnio, EU je pozvala Vladu SAD da kao gost prisustvuje dijalogu.

Izvor: Novosti

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

SIJUKS

02.09.2017 19:40

NE TREBA TOME PRIDAVATI ZNACAJ, U PITANJU JE "ODLAZECA AMERICKA ADMINISTRACIJA"....

ODGOVORITE
Name

Матија Бећковић

02.09.2017 21:31

Ако Косово није наше, зашто од нас траже да им га дамо? Ако је њихово, зашто га отимају? А ако већ могу да га отму, не знам зашто се толико устручавају?

Name

Bake

02.09.2017 23:41

Uzmi terapiju vidis da nisi dobar

Name

?!

03.09.2017 06:12

Dijslog?! Sa kim dijalog?! KOSOVO JE SRBIJA !!!! REPUBLIKA SRPSKA KRAJINA JE SRBIJA!!

ODGOVORITE
Name

Kosovka U BN

03.09.2017 21:31

takooo jeeeee

Name

i

03.09.2017 07:04

Šta sad

ODGOVORITE
Name

Krcko

03.09.2017 07:52

Sve sto je radeno na Balkanu od 90-tih do danas je germanski projekt,a Ameri su samo izvodaci radova.To potvrduje i ova vijest.Na kraju Njemci ispadoše fini i nevini,a kod Srba se stvorila mržnja prema Americi.Najveci branioci Bosne su Germani,a Ameri bi je disolvirali preko noci da ne slusaju Njemce u ovom pitanju.

ODGOVORITE