Митрополија важна српском народу

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је да су Срби у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и у Сарајеву препуштени сами себи, те да је Српска православна црква /СПЦ/, посебно Митрополија дабробосанска једина права институција око које се могу окупљати.  Иванић је указао на важност Митрополије дабробосанске за Србе у цијелој БиХ.

Босна и Херцеговина 02.09.2017 | 14:00
Митрополија важна српском народу
"Сматрам да је на митрополиту дабробосанском Хризостому, чије устоличење сутра очекујемо, сада велика одговорност да буде стуб око кога ће се Срби, посебно на подручју ФБиХ, окупљати", рекао је Иванић Срни на Јахорини.

Он је оцијенио да ће владики Хризостому бити потребно пуно чврстине, знања, умијећа и упорности да врати црквену имовину и учини све да Богословија поново припадне СПЦ, јер је то њена имовина у срцу Сарајева.

Иванић је указао на важност Митрополије дабробосанске за Србе у цијелој БиХ, те навео да за то постоје два разлога.

Према његовим ријечима, први је што обухвата парохије и у Републици Српској и у Федерацији БиХ, а други је што обухвата Сарајево, гдје СПЦ има огромну имовину која јој није враћена и гдје је веома мали број Срба који живе у врло тешким условима.

Иванић је навео да су федералне и власти у Сарајеву много причале о враћању имовине СПЦ, али да ништа нису урадиле.

"На томе ћемо у наредним мјесцима и годинама тестирати њихову искреност. Мислим да је до сада било пуно празних ријечи, а никаквог дјела. Са тог становишта очекујем да ће се доласком новог митрополита дабробосанског Хризостома, те ствари полако почети кретати напријед", рекао је Иванић.

Он је потврдио да је ово и политичко питање, које разобличава дволичну политичку реторику ФБиХ и Сарајеву, те да о том питању, због тога, мора постојати чврстина и заједнички договор српских политичких представника из Републике Српске и у заједничким институцијама БиХ, али и у цркви.

"Само тако можемо вратити угрожено достојанство српског народа у ФБиХ", оцијенио је Иванић.

Он је истакао да је Црква једина институција, за разлику од политичара који буду и прођу, која функционише вијековима и наставиће да тако живи, те да она мора бити центар око којег ће се Срби окупљати, посебно у ФБиХ.

Новоизабрани митрополит дабробосански Хризостом сутра ће свечано бити устоличен у Храму Рођења Пресвете Богородице /Саборна црква/ у Сарајеву.

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Карадоз

02.09.2017 11:51

На какве теске услове мисли госп, кад казе да су тески за Србе у Сарајеву, нестасица воде, неко их туце, мале плате зато сто су Срби, постар им не доноси пензију јер су Срби. не могу да се возе у градком превозу...Доста висе лази..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.09.2017 15:01

И висе од лази. Лцемјерно незели подици ниво владавине на институције БИХ гдје има све могуцности за представљање и заступање свих срба. И јос да казем да никакве угрозености нема, сем сто медији и појединци дизу тензије за свакодневну политику а притом неписмени насједају.

Name

поy ха

02.09.2017 12:05

Браво Иванићу!Ал не остани по обичају само на доброј изјави!Већ позови Говедарицу и Додика и институције РС и све српске прдставнике у БиХ на јединство и дјеловање зајено са Митрополијом на убрзању повратка имовине!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

02.09.2017 12:37

Иваницу краљууууи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qуестион 1

02.09.2017 19:25

Питај га Исток како је Србима у Лондону? Мислим да то боље зна.

Name

Исток

02.09.2017 12:39

Иваницу краљууууи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митрополит

02.09.2017 12:40

Халоо јел Митрополитово да у Радон Плази прави славље народ овце сад крените па дајте прилог да се могу опустит уз цасу вина итд Мерцедеси да их возе ма дајте невидјен скандал ово се треба испитат потанко одакле паре за ове ствари исти су као Снсд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

филип

02.09.2017 16:24

Јој ма нек се Додик брине о Србима у РС... Јос мало па це се број Срба у оба ентитета изједнацити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гностик

02.09.2017 18:05

који су то сивинизми и фасизми за нас србе који нисмо православци. као ниси србин ако ниси православац па ако си србин онда је за тебе добра нека митрополија. нама треба економија и право не митрополије и светосавља из средњег вијека

ОДГОВОРИТЕ