Mitropolija važna srpskom narodu

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je da su Srbi u Federaciji BiH /FBiH/ i u Sarajevu prepušteni sami sebi, te da je Srpska pravoslavna crkva /SPC/, posebno Mitropolija dabrobosanska jedina prava institucija oko koje se mogu okupljati.  Ivanić je ukazao na važnost Mitropolije dabrobosanske za Srbe u cijeloj BiH.

Bosna i Hercegovina 02.09.2017 | 14:00
Mitropolija važna srpskom narodu
"Smatram da je na mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu, čije ustoličenje sutra očekujemo, sada velika odgovornost da bude stub oko koga će se Srbi, posebno na području FBiH, okupljati", rekao je Ivanić Srni na Jahorini.

On je ocijenio da će vladiki Hrizostomu biti potrebno puno čvrstine, znanja, umijeća i upornosti da vrati crkvenu imovinu i učini sve da Bogoslovija ponovo pripadne SPC, jer je to njena imovina u srcu Sarajeva.

Ivanić je ukazao na važnost Mitropolije dabrobosanske za Srbe u cijeloj BiH, te naveo da za to postoje dva razloga.

Prema njegovim riječima, prvi je što obuhvata parohije i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, a drugi je što obuhvata Sarajevo, gdje SPC ima ogromnu imovinu koja joj nije vraćena i gdje je veoma mali broj Srba koji žive u vrlo teškim uslovima.

Ivanić je naveo da su federalne i vlasti u Sarajevu mnogo pričale o vraćanju imovine SPC, ali da ništa nisu uradile.

"Na tome ćemo u narednim mjescima i godinama testirati njihovu iskrenost. Mislim da je do sada bilo puno praznih riječi, a nikakvog djela. Sa tog stanovišta očekujem da će se dolaskom novog mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, te stvari polako početi kretati naprijed", rekao je Ivanić.

On je potvrdio da je ovo i političko pitanje, koje razobličava dvoličnu političku retoriku FBiH i Sarajevu, te da o tom pitanju, zbog toga, mora postojati čvrstina i zajednički dogovor srpskih političkih predstavnika iz Republike Srpske i u zajedničkim institucijama BiH, ali i u crkvi.

"Samo tako možemo vratiti ugroženo dostojanstvo srpskog naroda u FBiH", ocijenio je Ivanić.

On je istakao da je Crkva jedina institucija, za razliku od političara koji budu i prođu, koja funkcioniše vijekovima i nastaviće da tako živi, te da ona mora biti centar oko kojeg će se Srbi okupljati, posebno u FBiH.

Novoizabrani mitropolit dabrobosanski Hrizostom sutra će svečano biti ustoličen u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice /Saborna crkva/ u Sarajevu.

(Srna)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Karadoz

02.09.2017 11:51

Na kakve teske uslove misli gosp, kad kaze da su teski za Srbe u Sarajevu, nestasica vode, neko ih tuce, male plate zato sto su Srbi, postar im ne donosi penziju jer su Srbi. ne mogu da se voze u gradkom prevozu...Dosta vise lazi..

ODGOVORITE
Name

Re

02.09.2017 15:01

I vise od lazi. Lcemjerno nezeli podici nivo vladavine na institucije BIH gdje ima sve mogucnosti za predstavljanje i zastupanje svih srba. I jos da kazem da nikakve ugrozenosti nema, sem sto mediji i pojedinci dizu tenzije za svakodnevnu politiku a pritom nepismeni nasjedaju.

Name

poy ha

02.09.2017 12:05

Bravo Ivaniću!Al ne ostani po običaju samo na dobroj izjavi!Već pozovi Govedaricu i Dodika i institucije RS i sve srpske prdstavnike u BiH na jedinstvo i djelovanje zajeno sa Mitropolijom na ubrzanju povratka imovine!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Istok

02.09.2017 12:37

Ivanicu kraljuuuui

ODGOVORITE
Name

Question 1

02.09.2017 19:25

Pitaj ga Istok kako je Srbima u Londonu? Mislim da to bolje zna.

Name

Istok

02.09.2017 12:39

Ivanicu kraljuuuui...

ODGOVORITE
Name

Mitropolit

02.09.2017 12:40

Haloo jel Mitropolitovo da u Radon Plazi pravi slavlje narod ovce sad krenite pa dajte prilog da se mogu opustit uz casu vina itd Mercedesi da ih voze ma dajte nevidjen skandal ovo se treba ispitat potanko odakle pare za ove stvari isti su kao Snsd.

ODGOVORITE
Name

filip

02.09.2017 16:24

Joj ma nek se Dodik brine o Srbima u RS... Jos malo pa ce se broj Srba u oba entiteta izjednaciti...

ODGOVORITE
Name

Gnostik

02.09.2017 18:05

koji su to sivinizmi i fasizmi za nas srbe koji nismo pravoslavci. kao nisi srbin ako nisi pravoslavac pa ako si srbin onda je za tebe dobra neka mitropolija. nama treba ekonomija i pravo ne mitropolije i svetosavlja iz srednjeg vijeka

ODGOVORITE