УЕФА отвара истрагу о ПСЖ-у!

Европска "кућа фудбала" истражиће трансфере Бразилца и Француза.  Ово се чекало: УЕФА против ПСЖ-а! Да видимо шта сте то радили?! Креће чешљање пословних књига француског клуба, трајаће месецима. . .

Фудбал 02.09.2017 | 20:00
УЕФА отвара истрагу о ПСЖ-у!
Правило Финансијског фер-плеја изврнуто је руглу, па и спрдњи овог лета, потезима које је извео Пари Сен Жермен.

Пребогати Парижани, на челу са својим катарским власницима, купили су Нејмара од Барселоне за222 милиона евра, а потом су довели и Килијана Мбапеа из Монака, за 155 милиона.

Иако су у главном граду Француске те трансфере "пресвукли" у форму Нејмаровог "самооткупа" од Барселоне, а потом и "позајмицом" Мбапеа до следећег лета, када ће га званично откупити, УЕФА је испратила то кршење правила и очекивано - реаговала.

"Истражно тело Контролног органа за финансије клубова отворило је званичну истрагу о Пари Сен Жермену, као део актуелног мониторинга клубова који су праћени у склопу правила Финансијског фер плеја", поручено је из Ниона.

"Током наредних месеци, истражно тело ће се редовно састјати да би пажљиво размотрило сву документацију која се односи на овај случај. УЕФА посматра Финансијски фер плеј као кључни механизам, који има циљ да обезбеди финансијску одрживост европског клупског фудбала. УЕФА се неће поново оглашавати о овој теми док истрага траје", такође је саопштено.

Поред Нејмара и Мбапеа, ПСЖ је овог лета довео и Данија Алвеша као слободног играча иЈурија Берчичеа, левог бека Реал Сосиједада - за 16 милиона евра. 

Опустите се и попијте кафу.

Тим речима је Насер Ал Келаифи скресао новинарима на питања о новцу уложеном у долазак Бразилца Нејмара из Барселоне на промоцији најскупљег играча у историји фудбала. Не верујемо да је првом човеку Пари Сен Жермена до безбрижног кафенисања ове вечери, јер је на крају радне седмице УЕФА објавила да је отворила истрагу против француског клуба.

Како је наведено на сајту Европске куће фудбала, у наредним месецима Контролно тело које држи до поштовања трансфер политике биће задужено да испита да ли су Парижани у летњем прелазном року поштовали или су негде прекршили правила о финансијском фер-плеју.

„Истрага ће се фокусирати на евентуалну повреду прописа насталих у светлу наведених трансфер активности“, саопштила је УЕФА.

Под будним оком људи из Ниона ће се наћи четири посла закључена у периоду од јуна до краја августа. Прво, најскупљи трансфер у историји фудбала, који је изазвао тектонски поремећај на светском тржишту, а огледа се у 222.000.000 евра плећеној клаузули за прелазак Нејмара из Барселоне.

Парижани су под лупом и због тога што су последњег дана летње пијаце из Монака довелиКилијана Мбапеа. Званично на позајмицу до краја сезоне, с тим што ће у јуну имати право да откупе његов уговор вредан 180.000.000. Све како би се заобишао управо финансијски фер-плеј (ниједан клуб не сме да потроши више новца од зарађеног у једној фискалној години), јер се у пословним књигама овај посао приоказује тек у 2018. УЕФА ће проверити и како су одрађени преласци Данија Алвеса из Јувентуса (с тим што је бразилски десни бек најпре раскинуо уговор са италијанским прваком), као и трансфер левог бека СосиједадаЈурија Берчичеа вредан 16.000.000 евра.

Довољно разлога да УЕФА посумња.

Опет, ПСЖ је утицајан. Богат. Моћан. Да не употребимо неку другу констатацију. Тешко је поверовати да ће трпети неку тежу санкцију, мада... Ударила је УЕФА и на крупније зверке, патили су Реал, Барселона, Манчестер Сити, Атлетико Мадрид, па што не би и вицешампион Француске? На пример, да не може никог да доведе у наредном прелазном року.

Да ли би се због тога у Паризу, на пример, потресли или би и даље мирно пили кафицу?

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар