UEFA otvara istragu o PSŽ-u!

Evropska "kuća fudbala" istražiće transfere Brazilca i Francuza.  Ovo se čekalo: UEFA protiv PSŽ-a! Da vidimo šta ste to radili?! Kreće češljanje poslovnih knjiga francuskog kluba, trajaće mesecima. . .

Fudbal 02.09.2017 | 20:00
UEFA otvara istragu o PSŽ-u!
Pravilo Finansijskog fer-pleja izvrnuto je ruglu, pa i sprdnji ovog leta, potezima koje je izveo Pari Sen Žermen.

Prebogati Parižani, na čelu sa svojim katarskim vlasnicima, kupili su Nejmara od Barselone za222 miliona evra, a potom su doveli i Kilijana Mbapea iz Monaka, za 155 miliona.

Iako su u glavnom gradu Francuske te transfere "presvukli" u formu Nejmarovog "samootkupa" od Barselone, a potom i "pozajmicom" Mbapea do sledećeg leta, kada će ga zvanično otkupiti, UEFA je ispratila to kršenje pravila i očekivano - reagovala.

"Istražno telo Kontrolnog organa za finansije klubova otvorilo je zvaničnu istragu o Pari Sen Žermenu, kao deo aktuelnog monitoringa klubova koji su praćeni u sklopu pravila Finansijskog fer pleja", poručeno je iz Niona.

"Tokom narednih meseci, istražno telo će se redovno sastjati da bi pažljivo razmotrilo svu dokumentaciju koja se odnosi na ovaj slučaj. UEFA posmatra Finansijski fer plej kao ključni mehanizam, koji ima cilj da obezbedi finansijsku održivost evropskog klupskog fudbala. UEFA se neće ponovo oglašavati o ovoj temi dok istraga traje", takođe je saopšteno.

Pored Nejmara i Mbapea, PSŽ je ovog leta doveo i Danija Alveša kao slobodnog igrača iJurija Berčičea, levog beka Real Sosijedada - za 16 miliona evra. 

Opustite se i popijte kafu.

Tim rečima je Naser Al Kelaifi skresao novinarima na pitanja o novcu uloženom u dolazak Brazilca Nejmara iz Barselone na promociji najskupljeg igrača u istoriji fudbala. Ne verujemo da je prvom čoveku Pari Sen Žermena do bezbrižnog kafenisanja ove večeri, jer je na kraju radne sedmice UEFA objavila da je otvorila istragu protiv francuskog kluba.

Kako je navedeno na sajtu Evropske kuće fudbala, u narednim mesecima Kontrolno telo koje drži do poštovanja transfer politike biće zaduženo da ispita da li su Parižani u letnjem prelaznom roku poštovali ili su negde prekršili pravila o finansijskom fer-pleju.

„Istraga će se fokusirati na eventualnu povredu propisa nastalih u svetlu navedenih transfer aktivnosti“, saopštila je UEFA.

Pod budnim okom ljudi iz Niona će se naći četiri posla zaključena u periodu od juna do kraja avgusta. Prvo, najskuplji transfer u istoriji fudbala, koji je izazvao tektonski poremećaj na svetskom tržištu, a ogleda se u 222.000.000 evra plećenoj klauzuli za prelazak Nejmara iz Barselone.

Parižani su pod lupom i zbog toga što su poslednjeg dana letnje pijace iz Monaka doveliKilijana Mbapea. Zvanično na pozajmicu do kraja sezone, s tim što će u junu imati pravo da otkupe njegov ugovor vredan 180.000.000. Sve kako bi se zaobišao upravo finansijski fer-plej (nijedan klub ne sme da potroši više novca od zarađenog u jednoj fiskalnoj godini), jer se u poslovnim knjigama ovaj posao priokazuje tek u 2018. UEFA će proveriti i kako su odrađeni prelasci Danija Alvesa iz Juventusa (s tim što je brazilski desni bek najpre raskinuo ugovor sa italijanskim prvakom), kao i transfer levog beka SosijedadaJurija Berčičea vredan 16.000.000 evra.

Dovoljno razloga da UEFA posumnja.

Opet, PSŽ je uticajan. Bogat. Moćan. Da ne upotrebimo neku drugu konstataciju. Teško je poverovati da će trpeti neku težu sankciju, mada... Udarila je UEFA i na krupnije zverke, patili su Real, Barselona, Mančester Siti, Atletiko Madrid, pa što ne bi i vicešampion Francuske? Na primer, da ne može nikog da dovede u narednom prelaznom roku.

Da li bi se zbog toga u Parizu, na primer, potresli ili bi i dalje mirno pili kaficu?

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar