Звезда - Прелазни рок: Никад већи профит - 8.500.000 евра!

Домаћи играчи су бинго! Касу највише напунила браћа Илић преласком у Манчестер Сити, Маракану напустило укупно 22 играча. . .

Фудбал 03.09.2017 | 23:30
Звезда - Прелазни рок: Никад већи профит - 8.500.000 евра!
Никад више долазака, никад више одлазака и на крају никад већи профит! Мало ко је очекивао ово од Црвене звезде у јуну месецу, али отворена рана на срцу девастираног тима дала је озбиљан резултат. Поред тога што је први пут после десет година обезбедио учешће у групној фази Лиге Европе, најтрофејнији српски клуб је летњи прелазни рок завршио у плусу од 8.500.000 евра.

Када се томе додају и награде од УЕФА (3,2 милиона евра) и приход од улазница за европске мечеве (близу милион), јасно је зашто је генерални директор клуба Звездан Терзићимао тај луксуз да у финишу пијаце одбије више него солидне понуде за Ричмонда Боаћија, Мичела Доналда и Гелора Кангу. Са њиховим потенцијалним трансферима црвено-бели би били близу "зелене гране", али први оперативац клуба желео је да задржи тим на позитивном европском курсу. Посебно што је Црвена звезда после много година финансијски продисала. Тачније, макар ће моћи да дише нормално неколико месеци.

Када један клуб за нешто више од два месеца напусте 22 играча (рачунајући позајмице, раскиде уговора, будуће продаје и крај каријере), а дође 14 нових, рећи ће неко да ту нема системског рада. Или још прецизније ни "С" од система. Али као ретко када (или као никада пре) Црвена звезда је одапела неколико стрела које су погодиле центар мете. Скоро сви домаћи играчи доведени у овом прелазном року наговестили су велики потенцијал, квалитет и оправдали улогу појачања. Наравно, као што се мртви броје на крају битке, тако ће се испод учинка ове генерације Црвене звезде црта подвлачити на крају године. Али виђено, пре свега у сударима са Спартом и Славијом, слути да је Црвена звезда ухватила бинго погодак када је реч о фудбалерима са српским пасошем.

То би  изгледало овако: Одличан учинак за сада имају Милан Борјан, Бранко Јовичић, Милан Родић, Филип Стојковић, Немања Радоњић, о Вујадину Савићу да не причамо... Да је уместо пречке погодио Партизанову мрежу перфектан би био и Александар Пешић, јер је до сада постигао шест голова у сезони... Од Крстичића се очекује да буде на том нивоу. Појединци су дошли као залог за дане будуће (Гојков, Зе Маркос, Баиновић)...

Не рачунајући плате, дакле када говоримо о новцу потрошеном за обештећења, Црвена звезда је пробила све лимите. Уз новац који је тренутни промашај Рикаридњо добио на руке (читај 300.000 евра), црвено-бели су избројали тачно 2.000.000 евра. Чисто поређења ради склапање шампионског тима лета 2015. године коштало је 800.000 евра. Тада је много играча дошло без обештећења, али сличан принцип су одговорни из Љутице Богдана поновили пре 12 месеци и жестоко се опекли.

"Када доведете играча без обештећења ретко када можете да очекујете екстра квалитет. Чим га неки клуб пушта за џабе значи да је негде проблем", рекао је недавно Звездан Терзић.

Дакле, на Маракани су одлучили да инвестирају. Само Александар Пешић плаћен је Тулузу 750.000 евра, Бранко Јовичић тек нешто мање. Било је у тим тренуцима великог  ризика, јер је озбиљан новац био у магли. Можда и веће коцкање него када су доласци, примера ради,Вујадина Савића и Филипа Стојковића у питању. Ретко ко је очекивао да ће некадашњи Звездини ђаци играти на оваквом нивоу...

Финансијску комоцију управи Црвене звезде омогућио је пакет Манчестер Ситија. Браћа из Ниша Лука (1999. годиште) и Иван Илић (2001. годиште) продати су Манчестер Ситију. Цена од 5.500.000 евра, готово у Грујићевој равни, на први поглед представља озбиљан трансфер. Само остаје отворено питање како би то изгледало да је Црвена звезда имала могућност да их стави у излог и још лепше упакује у статистику сениорског тима за две или три године. Посебно што за млађег Ивана готово сви фудбалски људи кажу да је реч о ванвременском потенцијалу.

Јануара 2016. године Црвена звезда је приходовала близу 10.000.000 евра. Тада је највише потегао Грујић преласком у Ливерпул (6.000.000 евра), али је сада та цифра оборена. Црвено-бели су овог лета имали четири милионска трансфера. И поред одлазакаРистића, Плавшића и голмана Манојловића делује да је тим много јачи него прошле сезоне (али као што смо рекли црта ће се подвлачити на крају године).

Звезда је успела добрано да "пролуфтира" свлачионицу, иако и сада има вишак на појединим местима. Дакле, много тога делује идилично уз једну ограду. Ваљда су на Маракани научили да један добар прелазни рок значи само један мали корак унапред. Међутим, само један лош прелазни ток значи неколико корака уназад. Лета 2015. године све било идилично, али је потом клуб скренуо у декаденцију и нерезонске потезе. Довољно упозорење да Митар Мркела, Звездан Терзић и тренер Владан Милојевић (и он делује као озбиљно појачање), већ од данас (1. септембар) почну да размишљају о зимским активностима. Јер у праскозорје Лиге шампиона нико више неће размишљати како се Терзићпонео "мамићевски", одлучивши да каже не врло богатим удварачима који су хтели да у њихову заједницу одведу Боаћија, Кангу и Доналда.

ДОШЛИ

Александар Пешић (Тулуз) - 750.000
Бранко Јовичић (Амкар) - 500.000
Милан Родић (Крила Совјетов) - 250.000
Марко Гобељић (Напредак) - 100.000
Рикаридњо (слободан играч) - 300.000 за потпис
Срђан Бабић (Реал Сосиједад) - позајмица
Немања Радоњић (Рома) - /
Милан Борјан (Лудогорец) - /
Филип Стојковић (Минхен 1860) - /
Дамјан Гојков (ОФК Београд) - /
Ненад Крстичић (Алавес) - /
Вујадин Савић (Шериф) - /
Зе Маркос (Атлетико Параненсе) - /
Филип Баиновић (Рад) - 100.000

ОТИШЛИ

Лука и Иван Илић (Манчестер Сити) - 5.500.000
Михајло Ристић (Краснодар) - 2.000.000
Срђан Плавшић (Спарта Праг) - 1.300.000
Филип Манојловић (Хетафе) - 1.200.000
Џон Руиз (Ал Фајсал) - 500.000
Вања Вучићевић (Борац) - позајмица
Марко Мијаиловић (Рад)  - /
Срђан Вујаклија (Ордабаши) - /
Милан Павков (Раднички Ниш) - позајмица
Владимир Јововић (Јаблонец) - слободан играч
Марко Петковић (Спартак Москва) - слободан играч
Милан Сенић (Шиофок) - позајмица
Вивеирос (Бежанија) - позајмица
Милош Стојановић (Синђелић) - позајмица
Калид Аучо (?) - слободан играч
Александар Луковић (крај каријере)
Петар Орландић (?) - слободан играч
Андрија Луковић (Вождовац) - позајмица
Стефан Илић (?) - слободан играч
Марко Полетановић (истекла позајмица) - Урал
Предраг Сикимић (Атиру) - слободан играч

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар