Zvezda - Prelazni rok: Nikad veći profit - 8.500.000 evra!

Domaći igrači su bingo! Kasu najviše napunila braća Ilić prelaskom u Mančester Siti, Marakanu napustilo ukupno 22 igrača. . .

Fudbal 03.09.2017 | 23:30
Zvezda - Prelazni rok: Nikad veći profit - 8.500.000 evra!
Nikad više dolazaka, nikad više odlazaka i na kraju nikad veći profit! Malo ko je očekivao ovo od Crvene zvezde u junu mesecu, ali otvorena rana na srcu devastiranog tima dala je ozbiljan rezultat. Pored toga što je prvi put posle deset godina obezbedio učešće u grupnoj fazi Lige Evrope, najtrofejniji srpski klub je letnji prelazni rok završio u plusu od 8.500.000 evra.

Kada se tome dodaju i nagrade od UEFA (3,2 miliona evra) i prihod od ulaznica za evropske mečeve (blizu milion), jasno je zašto je generalni direktor kluba Zvezdan Terzićimao taj luksuz da u finišu pijace odbije više nego solidne ponude za Ričmonda Boaćija, Mičela Donalda i Gelora Kangu. Sa njihovim potencijalnim transferima crveno-beli bi bili blizu "zelene grane", ali prvi operativac kluba želeo je da zadrži tim na pozitivnom evropskom kursu. Posebno što je Crvena zvezda posle mnogo godina finansijski prodisala. Tačnije, makar će moći da diše normalno nekoliko meseci.

Kada jedan klub za nešto više od dva meseca napuste 22 igrača (računajući pozajmice, raskide ugovora, buduće prodaje i kraj karijere), a dođe 14 novih, reći će neko da tu nema sistemskog rada. Ili još preciznije ni "S" od sistema. Ali kao retko kada (ili kao nikada pre) Crvena zvezda je odapela nekoliko strela koje su pogodile centar mete. Skoro svi domaći igrači dovedeni u ovom prelaznom roku nagovestili su veliki potencijal, kvalitet i opravdali ulogu pojačanja. Naravno, kao što se mrtvi broje na kraju bitke, tako će se ispod učinka ove generacije Crvene zvezde crta podvlačiti na kraju godine. Ali viđeno, pre svega u sudarima sa Spartom i Slavijom, sluti da je Crvena zvezda uhvatila bingo pogodak kada je reč o fudbalerima sa srpskim pasošem.

To bi  izgledalo ovako: Odličan učinak za sada imaju Milan Borjan, Branko Jovičić, Milan Rodić, Filip Stojković, Nemanja Radonjić, o Vujadinu Saviću da ne pričamo... Da je umesto prečke pogodio Partizanovu mrežu perfektan bi bio i Aleksandar Pešić, jer je do sada postigao šest golova u sezoni... Od Krstičića se očekuje da bude na tom nivou. Pojedinci su došli kao zalog za dane buduće (Gojkov, Ze Markos, Bainović)...

Ne računajući plate, dakle kada govorimo o novcu potrošenom za obeštećenja, Crvena zvezda je probila sve limite. Uz novac koji je trenutni promašaj Rikaridnjo dobio na ruke (čitaj 300.000 evra), crveno-beli su izbrojali tačno 2.000.000 evra. Čisto poređenja radi sklapanje šampionskog tima leta 2015. godine koštalo je 800.000 evra. Tada je mnogo igrača došlo bez obeštećenja, ali sličan princip su odgovorni iz Ljutice Bogdana ponovili pre 12 meseci i žestoko se opekli.

"Kada dovedete igrača bez obeštećenja retko kada možete da očekujete ekstra kvalitet. Čim ga neki klub pušta za džabe znači da je negde problem", rekao je nedavno Zvezdan Terzić.

Dakle, na Marakani su odlučili da investiraju. Samo Aleksandar Pešić plaćen je Tuluzu 750.000 evra, Branko Jovičić tek nešto manje. Bilo je u tim trenucima velikog  rizika, jer je ozbiljan novac bio u magli. Možda i veće kockanje nego kada su dolasci, primera radi,Vujadina Savića i Filipa Stojkovića u pitanju. Retko ko je očekivao da će nekadašnji Zvezdini đaci igrati na ovakvom nivou...

Finansijsku komociju upravi Crvene zvezde omogućio je paket Mančester Sitija. Braća iz Niša Luka (1999. godište) i Ivan Ilić (2001. godište) prodati su Mančester Sitiju. Cena od 5.500.000 evra, gotovo u Grujićevoj ravni, na prvi pogled predstavlja ozbiljan transfer. Samo ostaje otvoreno pitanje kako bi to izgledalo da je Crvena zvezda imala mogućnost da ih stavi u izlog i još lepše upakuje u statistiku seniorskog tima za dve ili tri godine. Posebno što za mlađeg Ivana gotovo svi fudbalski ljudi kažu da je reč o vanvremenskom potencijalu.

Januara 2016. godine Crvena zvezda je prihodovala blizu 10.000.000 evra. Tada je najviše potegao Grujić prelaskom u Liverpul (6.000.000 evra), ali je sada ta cifra oborena. Crveno-beli su ovog leta imali četiri milionska transfera. I pored odlazakaRistića, Plavšića i golmana Manojlovića deluje da je tim mnogo jači nego prošle sezone (ali kao što smo rekli crta će se podvlačiti na kraju godine).

Zvezda je uspela dobrano da "proluftira" svlačionicu, iako i sada ima višak na pojedinim mestima. Dakle, mnogo toga deluje idilično uz jednu ogradu. Valjda su na Marakani naučili da jedan dobar prelazni rok znači samo jedan mali korak unapred. Međutim, samo jedan loš prelazni tok znači nekoliko koraka unazad. Leta 2015. godine sve bilo idilično, ali je potom klub skrenuo u dekadenciju i nerezonske poteze. Dovoljno upozorenje da Mitar Mrkela, Zvezdan Terzić i trener Vladan Milojević (i on deluje kao ozbiljno pojačanje), već od danas (1. septembar) počnu da razmišljaju o zimskim aktivnostima. Jer u praskozorje Lige šampiona niko više neće razmišljati kako se Terzićponeo "mamićevski", odlučivši da kaže ne vrlo bogatim udvaračima koji su hteli da u njihovu zajednicu odvedu Boaćija, Kangu i Donalda.

DOŠLI

Aleksandar Pešić (Tuluz) - 750.000
Branko Jovičić (Amkar) - 500.000
Milan Rodić (Krila Sovjetov) - 250.000
Marko Gobeljić (Napredak) - 100.000
Rikaridnjo (slobodan igrač) - 300.000 za potpis
Srđan Babić (Real Sosijedad) - pozajmica
Nemanja Radonjić (Roma) - /
Milan Borjan (Ludogorec) - /
Filip Stojković (Minhen 1860) - /
Damjan Gojkov (OFK Beograd) - /
Nenad Krstičić (Alaves) - /
Vujadin Savić (Šerif) - /
Ze Markos (Atletiko Paranense) - /
Filip Bainović (Rad) - 100.000

OTIŠLI

Luka i Ivan Ilić (Mančester Siti) - 5.500.000
Mihajlo Ristić (Krasnodar) - 2.000.000
Srđan Plavšić (Sparta Prag) - 1.300.000
Filip Manojlović (Hetafe) - 1.200.000
Džon Ruiz (Al Fajsal) - 500.000
Vanja Vučićević (Borac) - pozajmica
Marko Mijailović (Rad)  - /
Srđan Vujaklija (Ordabaši) - /
Milan Pavkov (Radnički Niš) - pozajmica
Vladimir Jovović (Jablonec) - slobodan igrač
Marko Petković (Spartak Moskva) - slobodan igrač
Milan Senić (Šiofok) - pozajmica
Viveiros (Bežanija) - pozajmica
Miloš Stojanović (Sinđelić) - pozajmica
Kalid Aučo (?) - slobodan igrač
Aleksandar Luković (kraj karijere)
Petar Orlandić (?) - slobodan igrač
Andrija Luković (Voždovac) - pozajmica
Stefan Ilić (?) - slobodan igrač
Marko Poletanović (istekla pozajmica) - Ural
Predrag Sikimić (Atiru) - slobodan igrač

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar