Балабану 33.000 КМ из буџета

Будимир Балабан у џеп би могао да стави око 33. 000 КМ из градског буџета, по основу „бијелог хлеба“, мада је сам одступио са предсједничке функције.

Република Српска 29.08.2017 | 18:06
Балабану 33.000 КМ из буџета
Због сукоба са ДНС-ом и коалиционим партнерима, Будимир Балабан у јулу је одступио са мјеста предсједника Скупштине града, на којем је мјесечно примао 5.500 КМ накнаде.

Иако је из предсједничке фотеље само прешао у одборничку клупу, те је наставио да прима око 800 КМ накнаде, закон му даје право и на својеврсну отпремнину која се исплаћује у висини просјечне плате и за шест мјесеци.

''Будимир Балабан је поднио захтјев, а скупштинска Комисија за избор и именовања је утврдила да у складу са одредбама члана 28. Закона о статусу функционера јединица локалне самоуправе бивши предсједник Скупштине града има право на наведену накнаду'', саопштено је из Стручне службе Скупштине града.

У рјешењу Комисије, које је донесено 31. јула, стоји и да се Балабану одобрава коришћење годишњег одмора од 24. јула до 31. августа, те да има право на шест просјечних плата које је примао на функцији.

То само значи да ће политички сукоби и лични интереси грађане коштати 33.000 КМ буџетских пара, а да је Балабан постао најбоље плаћени опозиционар у Бањалуци.

Тај износ једнак је висини готово 40 просјечних плата у Српској, што значи да радник са мјесечним примањем од 828 КМ мора да ради скоро 3,5 године да би зарадио исту суму.

Балабан, који је у међувремену основао клуб одборника „Слобода“ и тврди да је то урадио да би се борио за интересе грађана, јуче се није јављао на позиве за изјаву. У краткој СМС поруци поручио је да је на одмору.

''Мислим да је тако у складу са законом, с тим да, уколико прије ријешим свој радно-правни статус, податак вам неће бити добар'', поручио је Балбан, не прецизиравши гдје би се евентуално могао запослити.

Предсједник Комисије за избор и именовања није био доступан за изјаву, а остали чланови Комисије које смо позвали, нису нам знали рећи више да ли је и када расправјано о рјешењу којем је бившем предсједнику потврђено право на надокнаду.

Зато замјеник предсједника Комисије, Ненад Шибаревић, који је рјешење и потписао, сматра да је некоректно што се уопште поставља питање исплате новца Балабану, кад има других који из буџета града грабе и више.

Мада је Балабан сам одступио са функције, упућени у ову тематику појашњавају да то не игра битну улогу приликом исплате “бијелог хљеба”, те да је свеједно да ли је функционер смијењен или је сам дао оставку. Важно је само да му је престао мандат.

Из „Транспаренцy Интернатионал“ подсјећају да се стално говори о укидању „бијелог хљеба“, па иако се подносе различите инцијативе, ни у позицији, ни у опозицији немају интереса да укину ове привилегије, јер „себи ускачу у стомак“.

''Код нас се своди на то да се “музе буџет“ што је више могуће без обзира да ли неко у том тренутку обавља неки други посао или не'', каже Ивана Корајлић из ТИ.

Извор: Блиц

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Приједор

29.08.2017 16:11

Тако је једна господја доктор заврсила мандат у ПД скупстини, примала бијели хљеб и јос тразила да је цека њено радно мјесто у болници! Посто јој то није исло, увриједјена се повукла из политике и вратила медецини! Нити је скупстина пуно изгубила, а болница јос мање добила!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т

29.08.2017 16:40

СРЕТНО ПРИМИО А У МУЦИ ПОТРОСИО ПАТРИОТО.СЕПТИЦКЕ ЈАМЕ СЕ ТЕСКО ПУНЕ АЛИ КАД СЕ НАПУНЕ КИПЕ,Е ТИ КИПИС.СВЕ СУ ТО ВАСИ ДИЛОВИ.

Name

Таца

29.08.2017 16:50

Па борба за интересе градјана коста, неце се ваљда борити за градјане са 800 КМ одборницке накнаде, не будите смијесни. Подрска гдину Балабану у борби за интересе градјана јер је и бијелим хљебом доказао да га не занимају функције вец градјани, обзиром да це градјани платити тај његов крув. Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

29.08.2017 17:02

Слобода има цијену, реце недавно дотицни Балабан крецуци у битку за угњетене градјане. Цијена је 33000 КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

5500

29.08.2017 17:15

Срам их било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

W

29.08.2017 18:38

СТОКА СЕ ЗНА НА СВОЈ НАЦИН ПИСТИДИТИ А ОВА ДИВЉАЦ НЕЗНА СТА ЈЕ ТО ВЕЦ ДАЈ МЕНИ.А КАДА ДОЛАЗЕ НА ВКАСРТ ДОНОСЕ ПРОГРАМЕ МИЛА ДУКАНОВИЦА КО КАД ИХ ОН ИМА ЗА СВЕ ПРИЛИКЕ.