Balabanu 33.000 KM iz budžeta

Budimir Balaban u džep bi mogao da stavi oko 33. 000 KM iz gradskog budžeta, po osnovu „bijelog hleba“, mada je sam odstupio sa predsjedničke funkcije.

Republika Srpska 29.08.2017 | 18:06
Balabanu 33.000 KM iz budžeta
Zbog sukoba sa DNS-om i koalicionim partnerima, Budimir Balaban u julu je odstupio sa mjesta predsjednika Skupštine grada, na kojem je mjesečno primao 5.500 KM naknade.

Iako je iz predsjedničke fotelje samo prešao u odborničku klupu, te je nastavio da prima oko 800 KM naknade, zakon mu daje pravo i na svojevrsnu otpremninu koja se isplaćuje u visini prosječne plate i za šest mjeseci.

''Budimir Balaban je podnio zahtjev, a skupštinska Komisija za izbor i imenovanja je utvrdila da u skladu sa odredbama člana 28. Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave bivši predsjednik Skupštine grada ima pravo na navedenu naknadu'', saopšteno je iz Stručne službe Skupštine grada.

U rješenju Komisije, koje je doneseno 31. jula, stoji i da se Balabanu odobrava korišćenje godišnjeg odmora od 24. jula do 31. avgusta, te da ima pravo na šest prosječnih plata koje je primao na funkciji.

To samo znači da će politički sukobi i lični interesi građane koštati 33.000 KM budžetskih para, a da je Balaban postao najbolje plaćeni opozicionar u Banjaluci.

Taj iznos jednak je visini gotovo 40 prosječnih plata u Srpskoj, što znači da radnik sa mjesečnim primanjem od 828 KM mora da radi skoro 3,5 godine da bi zaradio istu sumu.

Balaban, koji je u međuvremenu osnovao klub odbornika „Sloboda“ i tvrdi da je to uradio da bi se borio za interese građana, juče se nije javljao na pozive za izjavu. U kratkoj SMS poruci poručio je da je na odmoru.

''Mislim da je tako u skladu sa zakonom, s tim da, ukoliko prije riješim svoj radno-pravni status, podatak vam neće biti dobar'', poručio je Balban, ne preciziravši gdje bi se eventualno mogao zaposliti.

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanja nije bio dostupan za izjavu, a ostali članovi Komisije koje smo pozvali, nisu nam znali reći više da li je i kada raspravjano o rješenju kojem je bivšem predsjedniku potvrđeno pravo na nadoknadu.

Zato zamjenik predsjednika Komisije, Nenad Šibarević, koji je rješenje i potpisao, smatra da je nekorektno što se uopšte postavlja pitanje isplate novca Balabanu, kad ima drugih koji iz budžeta grada grabe i više.

Mada je Balaban sam odstupio sa funkcije, upućeni u ovu tematiku pojašnjavaju da to ne igra bitnu ulogu prilikom isplate “bijelog hljeba”, te da je svejedno da li je funkcioner smijenjen ili je sam dao ostavku. Važno je samo da mu je prestao mandat.

Iz „Transparency International“ podsjećaju da se stalno govori o ukidanju „bijelog hljeba“, pa iako se podnose različite incijative, ni u poziciji, ni u opoziciji nemaju interesa da ukinu ove privilegije, jer „sebi uskaču u stomak“.

''Kod nas se svodi na to da se “muze budžet“ što je više moguće bez obzira da li neko u tom trenutku obavlja neki drugi posao ili ne'', kaže Ivana Korajlić iz TI.

Izvor: Blic

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Prijedor

29.08.2017 16:11

Tako je jedna gospodja doktor zavrsila mandat u PD skupstini, primala bijeli hljeb i jos trazila da je ceka njeno radno mjesto u bolnici! Posto joj to nije islo, uvrijedjena se povukla iz politike i vratila medecini! Niti je skupstina puno izgubila, a bolnica jos manje dobila!

ODGOVORITE
Name

T

29.08.2017 16:40

SRETNO PRIMIO A U MUCI POTROSIO PATRIOTO.SEPTICKE JAME SE TESKO PUNE ALI KAD SE NAPUNE KIPE,E TI KIPIS.SVE SU TO VASI DILOVI.

Name

Taca

29.08.2017 16:50

Pa borba za interese gradjana kosta, nece se valjda boriti za gradjane sa 800 KM odbornicke naknade, ne budite smijesni. Podrska gdinu Balabanu u borbi za interese gradjana jer je i bijelim hljebom dokazao da ga ne zanimaju funkcije vec gradjani, obzirom da ce gradjani platiti taj njegov kruv. Fuj

ODGOVORITE
Name

Rade

29.08.2017 17:02

Sloboda ima cijenu, rece nedavno doticni Balaban krecuci u bitku za ugnjetene gradjane. Cijena je 33000 KM

ODGOVORITE
Name

5500

29.08.2017 17:15

Sram ih bilo.

ODGOVORITE
Name

W

29.08.2017 18:38

STOKA SE ZNA NA SVOJ NACIN PISTIDITI A OVA DIVLJAC NEZNA STA JE TO VEC DAJ MENI.A KADA DOLAZE NA VKASRT DONOSE PROGRAME MILA DUKANOVICA KO KAD IH ON IMA ZA SVE PRILIKE.