Не ради се ништа око дуга за руски гас

У овом тренутку, колико је мени познато, не воде се било какви преговори између Босне и Херцеговине и Руске Федерације у погледу отплате ратног дуга БиХ за природни гас нити је по том питању испред БиХ формирано тијело за преговарање - казао је у разговору за Фену министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, додајући да је његов утисак "да се не ради ништа".

Босна и Херцеговина 28.08.2017 | 10:48
Не ради се ништа око дуга за руски гас
Министар Шаровић је мишљења да би и Република Српска (РС) и Федерација БиХ требале формирати стручне тимове који би били задужени да обнове рад на креирању одрживог споразума о начину отплате дуга.

- Нема друге адресе и било би неозбиљно даље опструирати рјешавање овог питања -  подвукао је.

Подсјетио је да је у више наврата предлагао да би од клириншког новца било паметно да један дио, 15, 20 процената, буде одвојен за отплату дуга за гас али, како је рекао, "нико га тада није чуо..."

- Да смо то учинили, данас би имали скоро половину враћеног дуга и мирно би преговарали о остатку обавеза - каже Шаровић.

Напоменуо је да је током протеклих година било више покушаја, па чак и формалних договора између ентитета око отплате дуга за гас и удјела сваког од ентитета у укупном дугу. Ентитети су, истиче министар, кључне адресе за договор и начин отплате ратног дуга за гас, међутим, нажалост, ни један међуентитетски договор до данас није успио.

- Као што видите, нема добре воље за одржив договор о враћању дуга, али смо се сви експресно брзо договорили о подјели руских пара од клиринга - истиче Шаровић.

За информацију коју су пренијели неки медији да је компанија "Гас-Рес" из Бања Луке с руским "Газпромом" потписала уговор по којем нема обавезу плаћања  ратног дуга за гас, што значи да преосталих 97,7 милиона долара дуга треба исплатити Федерација БиХ, каже да није упознат о постојању таквог аранжмана те да није могуће да се питање дуга за гас регулише на овај начин.

- Дио дуга се може опростити или отписати, али га не можете пренијети на неког другог субјекта без његове сагласности - појаснио је.  

Министар се осврнуо и на састанак одржаном крајем марта у Москви, у Министарству економског развоја Руске Федерације, када је, између осталог, разговарано је и о измирењу ратног дуга БиХ за гас. Том приликом, делегација Министарства спољне трговине и економских односа БиХ понудила је руској страни давање концесија у области енергетике на име измирења ратног дуга за гас.

Међутим, Шаровић напомиње да са босанскохерцеговачке стране то није била званична понуда већ разматрање опција за враћање дуга те провјера спремности руске стране да узме у обзир и ову могућност.

- Руска страна овакву могућност није одбила, о чему сам информирао надлежне институције у БиХ - додао је.

На састанку у Москви, каже, руска делегација није на било који начин условљавала или инсистирала на отплати дуга за испоручени гас већ су коректно пренијели да очекују да БиХ у догледно вријеме постигне унутрашњи договор и руску страну обавијести о начину отплате дуга.

Шаровић је у разговору за Фену такођер нагласио да је Руска Федерација испунила своје обавезе и у цјелости исплатила клириншки дуг БиХ те да смо једина земља којој је тај дуг исплаћен у готовом новцу без умањења.

То, истакао је, треба да захвалимо разумијевању руске стране и квалитетним преговорима који су вођени са стране Министарства финансија и трезора БиХ.

(Вијести.ба / Фена)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Борко

28.08.2017 08:56

Како не ради!? Па државно предузеце из Републике Српске ГАС-РЕС прошле године потписао споразум са руским Гаспромом да Република Српска нема дуговања по основу ратног дуга за плин! Сад Федерација нек одма врати паре Русији од клиринског дуга и плати разлику. Ово је Миле одиграо велемајсторски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рус

28.08.2017 09:17

То саопшти ртрс по милином диктату. Руси нас пљачкају преко рафинерије.

Name

БАЊАЛУКА

28.08.2017 09:34

рафинерија брод и нафтна индустрија рс..... е то вам је гордијев чвор

Name

Борко

28.08.2017 10:13

Руска Оптима груп је већ 7 година заредом највећи платиша ПДВ у читавој БиХ, по подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ. Такодје Рафинерија Брод измирује све обавезе по питању ПДВ, недавно објављено на ткз. Бијелој листи. Те паре се врацају у буџет Републике Српске, толико о Русима.

Name

са

28.08.2017 10:19

Неце моци. Свако це да плати колико је потросио. Вас дио нека вам Рус опрости, али федерација неце плацати за вас. Скините нам се са лове.

Name

Ре

28.08.2017 12:06

Дуг није умањен увјек је јос исти! Како да Федерација плати цјели дуг због неког Додиковог уговора? Федерцаји це платит свој дио а Р. Српска свој! Федерација је вец уплатила 11 милијона а Р. Српска ни Марку!

Name

Рале

28.08.2017 08:58

Камо среце да Саровиц има овластења да сам рјесава вецину ствари а.не ове пљацкасе ентитеске власти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

28.08.2017 09:32

Какав постењачина почео редовно плаћати преси еод како је жену запослио у Центлну банку у Сарајеву.

Name

Раде

28.08.2017 13:15

У праву си Сале. Бог да живи Централну банку БиХ.

Name

Генерал

28.08.2017 08:59

Федерација исплацује како је дуг урацунат у цијену коју БХ Гас дистрибуира. Казу да су уплатили 7.5 мил долара до сада и да иде споријим темпом али да редовно уплацују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМШИНИЦА

28.08.2017 09:34

ко је направио дуг нека га и плаћа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

28.08.2017 10:07

а глиница у Зворнику? Трошио се гас и у Вогошћи,Илијашу и Илиџи током рата а та подручја су била под контролом Срба.

Name

Кики

28.08.2017 11:44

Па и био би ред да Руси опросте Србима њихов дуг, Зворник и 200 хиљада Срба је користило гас 5 година у рату..91-95. А федерација нек плати своје.Има све забелезено. Ваљда су Срби и Руси браца.

Name

Цињеница

28.08.2017 11:05

Република Српска нема никаве обавезе по основу гаса према Русији, вец искљуциво Сарајево и Федерација. Дакле, Република Српска не треба ни врацати овај дуг. Познато је да су сарајевски политицари, заједно са Мирком Саровицем вец неколико година опструисали плацање руског клиринског дуга, а све не би ли га преклопили за дуг Босна гаса према Русији и тиме и новац који припада РС употријебили за то. Срецом, нису успјели. И то је успјех власти у РС, прије свега Додика. Треба реци истину кад је тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.08.2017 11:30

И то цемо видети, кад вам браца руси викну!!

Name

око мо.а

28.08.2017 11:39

Платит цемо , плати ти наравно само глупи народ , за греске насих лидера.

Name

Са

28.08.2017 12:18

Ако су Срби тросили, онда и имају обавезу. Не мозе се тросити, а да други плаца. Не брини, има нацина да се натјера РС да плати сто је тросила. Блокира јој се несто сто је њој у интересу и лијепо натјера да плати сто је тросила. Нпр преко ПдВ-а, моста у Градиски итд

Name

ре Са

28.08.2017 12:56

Ти олако прелазиш преко чињенице да ви у Сарајеву добијате плин преко Републике Српске. Тако да ви ништа нећете смјети блокирати јер це вам бити заврнут плин!

Name

Пеки

28.08.2017 14:43

Сав плин је тросила федерација српска је тад имала плин само у зворнику тако да нема ста да плаца а руси су тај мали дуг отписали а федерацији нису нек вам турска да паре да платите ви сте њиxови пријатељи

Name

са

28.08.2017 14:53

Не брини, у плану је нови пројекат преко травника до Хрватске. НЕ СМИЈУ ЗАТВАРАТИ ДОК ТО РУСИ НЕ НАРЕДЕ. Њима је у интересу да продају. ИМА НАЦИНА ДА СЕ СРПСКА БЛОКИРА И НАТЈЕРА. НА КОЉЕНИМА ЈЕ СВАКАКО