Ne radi se ništa oko duga za ruski gas

U ovom trenutku, koliko je meni poznato, ne vode se bilo kakvi pregovori između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije u pogledu otplate ratnog duga BiH za prirodni gas niti je po tom pitanju ispred BiH formirano tijelo za pregovaranje - kazao je u razgovoru za Fenu ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, dodajući da je njegov utisak "da se ne radi ništa".

Bosna i Hercegovina 28.08.2017 | 10:48
Ne radi se ništa oko duga za ruski gas
Ministar Šarović je mišljenja da bi i Republika Srpska (RS) i Federacija BiH trebale formirati stručne timove koji bi bili zaduženi da obnove rad na kreiranju održivog sporazuma o načinu otplate duga.

- Nema druge adrese i bilo bi neozbiljno dalje opstruirati rješavanje ovog pitanja -  podvukao je.

Podsjetio je da je u više navrata predlagao da bi od klirinškog novca bilo pametno da jedan dio, 15, 20 procenata, bude odvojen za otplatu duga za gas ali, kako je rekao, "niko ga tada nije čuo..."

- Da smo to učinili, danas bi imali skoro polovinu vraćenog duga i mirno bi pregovarali o ostatku obaveza - kaže Šarović.

Napomenuo je da je tokom proteklih godina bilo više pokušaja, pa čak i formalnih dogovora između entiteta oko otplate duga za gas i udjela svakog od entiteta u ukupnom dugu. Entiteti su, ističe ministar, ključne adrese za dogovor i način otplate ratnog duga za gas, međutim, nažalost, ni jedan međuentitetski dogovor do danas nije uspio.

- Kao što vidite, nema dobre volje za održiv dogovor o vraćanju duga, ali smo se svi ekspresno brzo dogovorili o podjeli ruskih para od kliringa - ističe Šarović.

Za informaciju koju su prenijeli neki mediji da je kompanija "Gas-Res" iz Banja Luke s ruskim "Gazpromom" potpisala ugovor po kojem nema obavezu plaćanja  ratnog duga za gas, što znači da preostalih 97,7 miliona dolara duga treba isplatiti Federacija BiH, kaže da nije upoznat o postojanju takvog aranžmana te da nije moguće da se pitanje duga za gas reguliše na ovaj način.

- Dio duga se može oprostiti ili otpisati, ali ga ne možete prenijeti na nekog drugog subjekta bez njegove saglasnosti - pojasnio je.  

Ministar se osvrnuo i na sastanak održanom krajem marta u Moskvi, u Ministarstvu ekonomskog razvoja Ruske Federacije, kada je, između ostalog, razgovarano je i o izmirenju ratnog duga BiH za gas. Tom prilikom, delegacija Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ponudila je ruskoj strani davanje koncesija u oblasti energetike na ime izmirenja ratnog duga za gas.

Međutim, Šarović napominje da sa bosanskohercegovačke strane to nije bila zvanična ponuda već razmatranje opcija za vraćanje duga te provjera spremnosti ruske strane da uzme u obzir i ovu mogućnost.

- Ruska strana ovakvu mogućnost nije odbila, o čemu sam informirao nadležne institucije u BiH - dodao je.

Na sastanku u Moskvi, kaže, ruska delegacija nije na bilo koji način uslovljavala ili insistirala na otplati duga za isporučeni gas već su korektno prenijeli da očekuju da BiH u dogledno vrijeme postigne unutrašnji dogovor i rusku stranu obavijesti o načinu otplate duga.

Šarović je u razgovoru za Fenu također naglasio da je Ruska Federacija ispunila svoje obaveze i u cjelosti isplatila klirinški dug BiH te da smo jedina zemlja kojoj je taj dug isplaćen u gotovom novcu bez umanjenja.

To, istakao je, treba da zahvalimo razumijevanju ruske strane i kvalitetnim pregovorima koji su vođeni sa strane Ministarstva finansija i trezora BiH.

(Vijesti.ba / Fena)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Borko

28.08.2017 08:56

Kako ne radi!? Pa državno preduzece iz Republike Srpske GAS-RES prošle godine potpisao sporazum sa ruskim Gaspromom da Republika Srpska nema dugovanja po osnovu ratnog duga za plin! Sad Federacija nek odma vrati pare Rusiji od klirinskog duga i plati razliku. Ovo je Mile odigrao velemajstorski.

ODGOVORITE
Name

Rus

28.08.2017 09:17

To saopšti rtrs po milinom diktatu. Rusi nas pljačkaju preko rafinerije.

Name

BANJALUKA

28.08.2017 09:34

rafinerija brod i naftna industrija rs..... e to vam je gordijev čvor

Name

Borko

28.08.2017 10:13

Ruska Optima grup je već 7 godina zaredom najveći platiša PDV u čitavoj BiH, po podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Takodje Rafinerija Brod izmiruje sve obaveze po pitanju PDV, nedavno objavljeno na tkz. Bijeloj listi. Te pare se vracaju u budžet Republike Srpske, toliko o Rusima.

Name

sa

28.08.2017 10:19

Nece moci. Svako ce da plati koliko je potrosio. Vas dio neka vam Rus oprosti, ali federacija nece placati za vas. Skinite nam se sa love.

Name

Re

28.08.2017 12:06

Dug nije umanjen uvjek je jos isti! Kako da Federacija plati cjeli dug zbog nekog Dodikovog ugovora? Federcaji ce platit svoj dio a R. Srpska svoj! Federacija je vec uplatila 11 milijona a R. Srpska ni Marku!

Name

Rale

28.08.2017 08:58

Kamo srece da Sarovic ima ovlastenja da sam rjesava vecinu stvari a.ne ove pljackase entiteske vlasti...

ODGOVORITE
Name

Sale

28.08.2017 09:32

Kakav postenjačina počeo redovno plaćati presi eod kako je ženu zaposlio u Centlnu banku u Sarajevu.

Name

Rade

28.08.2017 13:15

U pravu si Sale. Bog da živi Centralnu banku BiH.

Name

General

28.08.2017 08:59

Federacija isplacuje kako je dug uracunat u cijenu koju BH Gas distribuira. Kazu da su uplatili 7.5 mil dolara do sada i da ide sporijim tempom ali da redovno uplacuju.

ODGOVORITE
Name

KOMŠINICA

28.08.2017 09:34

ko je napravio dug neka ga i plaća.

ODGOVORITE
Name

xy

28.08.2017 10:07

a glinica u Zvorniku? Trošio se gas i u Vogošći,Ilijašu i Ilidži tokom rata a ta područja su bila pod kontrolom Srba.

Name

Kiki

28.08.2017 11:44

Pa i bio bi red da Rusi oproste Srbima njihov dug, Zvornik i 200 hiljada Srba je koristilo gas 5 godina u ratu..91-95. A federacija nek plati svoje.Ima sve zabelezeno. Valjda su Srbi i Rusi braca.

Name

Cinjenica

28.08.2017 11:05

Republika Srpska nema nikave obaveze po osnovu gasa prema Rusiji, vec iskljucivo Sarajevo i Federacija. Dakle, Republika Srpska ne treba ni vracati ovaj dug. Poznato je da su sarajevski politicari, zajedno sa Mirkom Sarovicem vec nekoliko godina opstruisali placanje ruskog klirinskog duga, a sve ne bi li ga preklopili za dug Bosna gasa prema Rusiji i time i novac koji pripada RS upotrijebili za to. Srecom, nisu uspjeli. I to je uspjeh vlasti u RS, prije svega Dodika. Treba reci istinu kad je tako.

ODGOVORITE
Name

re

28.08.2017 11:30

I to cemo videti, kad vam braca rusi viknu!!

Name

oko mo.a

28.08.2017 11:39

Platit cemo , plati ti naravno samo glupi narod , za greske nasih lidera.

Name

Sa

28.08.2017 12:18

Ako su Srbi trosili, onda i imaju obavezu. Ne moze se trositi, a da drugi placa. Ne brini, ima nacina da se natjera RS da plati sto je trosila. Blokira joj se nesto sto je njoj u interesu i lijepo natjera da plati sto je trosila. Npr preko PdV-a, mosta u Gradiski itd

Name

re Sa

28.08.2017 12:56

Ti olako prelaziš preko činjenice da vi u Sarajevu dobijate plin preko Republike Srpske. Tako da vi ništa nećete smjeti blokirati jer ce vam biti zavrnut plin!

Name

Peki

28.08.2017 14:43

Sav plin je trosila federacija srpska je tad imala plin samo u zvorniku tako da nema sta da placa a rusi su taj mali dug otpisali a federaciji nisu nek vam turska da pare da platite vi ste njixovi prijatelji

Name

sa

28.08.2017 14:53

Ne brini, u planu je novi projekat preko travnika do Hrvatske. NE SMIJU ZATVARATI DOK TO RUSI NE NAREDE. Njima je u interesu da prodaju. IMA NACINA DA SE SRPSKA BLOKIRA I NATJERA. NA KOLJENIMA JE SVAKAKO