Заоштрава се политичка криза

Политичка криза у БиХ неће се смирити и она ће на јесен бити још дубља јер ће и политички партнери још жешће кренути у оптуживање једни других за политичке, економске и неуспјехе БиХ на путу ка евроатлантским интеграцијама.

Босна и Херцеговина 26.08.2017 | 11:51
Заоштрава се политичка криза
Ову оцјену дала је већина парламентараца који не вјерују и да ће у БиХ до наредних избора у октобру 2018. године доћи до реформи које су неопходне да се земља креће ка ЕУ.

Огњен Тадић (СДС), замјеник предсједавајућег Дома народа БиХ, сматра да ће криза у Савјету министара БиХ и ентитетским владама бити још већа од јесени и да је рјешење да се изврше одређене промјене у извршној власти на свим нивоима.

"Потребно је да лидери странака промијене неке своје министре који су лоше радили и раде. Међутим, питање је имају ли они снаге за то и да ли су у могућности ако су им 'руке запрљане корупцијом'", казао је Тадић.

Милица Марковић, посланик СНСД-а у Представничком дому БиХ, истиче да ће се криза само продубљивати како се избори буду примицали, да се ова актуелна коалиција на нивоу БиХ већ распала, те да је то и обзнањено одбијањем извјештаја о раду Савјета министара БиХ.

"Нажалост, коалициони партнери ће, како се избори приближавају, све више говорити једни против других, окривљаваће једни дурге за неуспјехе", казала је Марковићева.

Говорећи о захтјевима ЕУ према БиХ, Марковићева је оцијенила да је дошло до ретроградње, те да је упитник Европске комисије на маргинама и да БиХ неће испунити ни друге захтјеве које је пред њу поставио сам комесар Јоханес Хан.

С њом се слаже Дамир Бећировић, посланик ДФ-а, који истиче да се коалиција на државном нивоу већ давно распала.

"Заједно су само на позицијама које су узели да би ухљебили своје кадрове. Нема услова да БиХ испуни ниједан услов из МАП-а, а нити да преведе упитник", сматра он.

И Саша Магазиновић, посланик СДП-а, каже да не очекује да ће јесенас завладати нека велика љубав између партнера у власти на нивоу БиХ, те је сигуран да ће се криза наставити. "Коалиција се распала, само им још нико није јавио. Такође, не вјерујем да ћемо испунути било који услов ЕУ", казао је Магазиновић.

Његов колега из СББ-а Мирсад Исаковић истиче да коалиција има своју сврху ако има резултата. "Резултата нема, па онда нема ни сврхе коалиције", каже он и наглашава да је СББ увијек био за реформске законе.

"Застој на европском путу настаће и због тога што међународна заједница тражи дубинску анализу телеком оператера у ФБиХ, а нема воље да се то уради. Други проблем је Изборни закон, ако то превазиђемо, успјели смо", казао је Исаковић.

Шефик Џаферовић, замјеник предсједавајућег Представничког дома БиХ и потпредсједник СДА, сматра да је у интересу свих политичких актера да се политичка криза не продубљава и да се снажније крене у евроатлантске интеграције.

"Уколико сви схвате да треба да радимо у интересу грађана, а не да се бавимо јефтином политизацијом, ићи ћемо напријед и успјећемо испунити очекивања грађана, али и ЕУ", рекао је Џаферовић.

Зденка Џамбас, делегат ХДЗ у Дому народа БиХ, мишљења је да су проблеми на релацији СДА - СББ личне природе и да су на релацији два лидера, али је, како тврди, исто тако убијеђена је да ће СББ подржати реформске законе.

"СББ неће подржати Дениса Звиздића, предсједавајућег Вијећа министара БиХ. Представнички дом БиХ нема снаге ни гласова да задржи Вијеће министара. Међутим, прича у Дому народа је потпуно другачија. Вијеће министара ће остати и та прича о неповјерењу ће завршити у Дому народа", каже Џамбасова.

Истиче да је оптимиста и да вјерује да ће се обавезе које је ЕУ ставила пред БиХ испоштовати и да ће сви они који су одговорни оставити размирице на страну и кренути радити.

Мирсад Исаковић

Коалиција има сврху ако има резултата, а резултата нема, па онда нема ни она своју сврху

Дамир Бећировић

Заједно су само на позицијама које су узели да би ухљебили своје кадрове

Саша Магазиновић

Неће завладати нека велика љубав између партнера у власти на нивоу БиХ

Милица Марковић

Коалициони партнери ће све више окривљивати једни друге за неуспјехе

Шефик Џаферовић

Уколико се не бавимо јефтином политизацијом, ићи ћемо напријед и успјећемо

Зденка Џамбас

Вјерујем да ће сви они који су одговорни оставити размирице на страну и кренути радити


Извор: Независне новине

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Милош

26.08.2017 10:07

Распустити парламент БиХ и свако на своју страну, БиХ је немогућа држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

26.08.2017 11:38

ПОДРЖАВАМ!

Name

Ре.

26.08.2017 12:06

То само ви власи тако мислите.Сто не идете онда из Босне,мрс у Србију.

Name

Ре

26.08.2017 12:17

Ви идите куд год хоцете ми остајемо у Босни и недамо је.Невјероватно да јос нисте схватили да гдје год дасте ви за.ерете (Срби ) и немозете ни са ким.Са цијелим свијетом сте се завадили и сви вас мрзе а ви јос увијек мислите да вас ми назор дрзимо у Босни.Не,не приморавамо вас и не зелимо са вама злоцинцима зивјети,идите у Србију идите у п.м.само идите злотвори.

Name

Са

26.08.2017 12:27

хахаха. Бајке су вам на другом спрату. Мозда да јос и сањате Брцко

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

26.08.2017 12:55

@Ре... Шта причаш ти? Питај Румуне ко им је најбољи комшија! Питај Грке кога највише воле на Балкану! Питај Македонце кога у свом окружењу највише воле! У ЦГ кад одемо - осећамо се само код своје куће! Воле нас Руси, Белоруси, поштују нас: Мађари, Немци, сСловаци, Чеси, Украјинци... Поштују нас Кинези и Индијци, и цео муслимански свет који нам низашта не замера...А једино ви Бошњаци, Хрвати и Албанци пените на Србе, и само покушавате да присвојите, или сте већ присвојили српске територије... И сад лично порука за тебе: РС и босанска Крајина су срспке земље, и ти ту не можеш ништа!

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

26.08.2017 12:59

@Са... Хахаха...РС је држава у држави! Има своје границе, владу, скупштину, министрем посланике, председника, премијерку, конзулате, представништва, химну, заставу, полицију... РС има процентуално више Срба него АП Војводина и Србија...И ускоро ће се одржати референдум, и у миру ће постати независни (као ми и Црна Гора 2006, или као ми и Косово 2008)... Па ти сад види!

Name

Ре.овом из бачве

26.08.2017 13:20

Ти изгледа ниси јос изасао из бачве.Ма да све су то српске земље,са својом лицном картом ,са својом монетом,да своим пасосем,са својом царином,са својим дрзавним тузилаством,са........хај да даље не бабрајам доказе да то нису нити це бити српске земље.Само могу нестати као српска земља Крајина.

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

26.08.2017 13:59

Ре.овом из бачве.

Name

Са

26.08.2017 16:34

То сто си навео има сваки кантон у федерацији. То исто има и Дистрикт Брцко. Лијепо би ти било да мало процитас тај исти Устав РС-а. Вецина у БиХ не одлуцује ниста, вец народи. Босњака онда има укупно 51 посто. Дистрикт Брцко не припада РС-у. Ако се позивас на право вецине, у Дистрикту су вецина Босњаци и Хрвати са 65 посто. Ни једна промјена устава у Рс-у не мозе да продје Вијеце народа. Свако крсење конститутивности Босњака це довести до парализе РС-а. Србија неце моци ни да придје Бања Луци јер це бити блокирана

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

26.08.2017 17:57

@Са...То неће бити како ти мислиш... О будућности БиХ не одлучујемо ми Срби, или ви Бошњаци...О будућности БиХ одлучују светске силе...И размисли мало за кога је сачуван онај позивни број 00384! Значи, за Војводину није!...А ја лично мислим да је већ све одавно договорено, и припремљено, и мислим да рата неће бити! ...Додик јавно по светским, нашим, вашим, хрватским медијима прича како ће РС бити у заједници са Србијом, а светске силе ћуте...- Што значи да је све договорено , и одобрено... - РАЗМИСЛИ МАЛО О ТОМЕ!

Name

Цале!

26.08.2017 10:09

Јесте криза и бице јос веца криза за обицан народ,а за политицаре БиХ је Мека и Медина,рај на земљи,теско народу са вама ,ако ови сатрапи остану јос неко вријеме на власти нестат це народа на овим просторима,они су као куга која је косила народ у средњем вијеку!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пресушило

26.08.2017 12:49

Нема пара, ето политичке кризе!

Name

херцеговац

26.08.2017 12:57

Мало циркуса пред опште изборе наредне године није згорег. Ови ће као да их нападају они ће као да се бране а и једни и други нису способни чувати овце

Name

КОНДОР

26.08.2017 10:16

ПА ЗАР ЈЕ ОВАЈ ОГЊЕН ТАДИЦ ЈОС УВИЈЕК У СДС? ДОБАР ДИО ЈАВНОСТИ ГА СМАТРА "ОДЛАЗЕЦОМ СДС АДМИНИСТРАЦИЈОМ". ЊЕГО ВИСЕ НЕМА У ОРГАНИМА СДС. НА ЦЕЛУ СДС СУ ПОСТЕНИ И КОРЕКТНИ ЉУДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

обарање квалитета

26.08.2017 11:00

Зато се и оглашава.

Name

ЦАВКА

26.08.2017 11:06

Куд це он? Пет миља сваког мјесеца платица ,мало се дурио кад су га његовом глупосцу и подвалом Владе Бабица елиминисали ,примирти це се мало . А ако неко понуди лову И позицију ко Стевандицу Додо прецие це код новог послодавца јер у СДСу га Нико не ферма 2% алл посо се не трази с улице вец прелази уз партије у партију а мозда га се сете на Дан безбедности И ови из СДСа. Класицни примјер политицара којем се не губи плата и возац И ако мозе не би радио није навикао!

Name

Индијана Дзонс

26.08.2017 12:08

Цавка, спомињес Владу Бабица у контексту Огњена Тадица. Па зар су они били добри? Појасни мало, интересантно је....! Босиц је јако цјенио карактере В. Бабица и О. Тадица, те високе и функције и плате им дао. Јесу ли њих тројица слицни карактери?

Name

Грга

26.08.2017 12:11

О. Т. јако цјене у СНСД, нароцито послије оног Интервјуа. Ваљао им је као нико. Да је био другацији наступ, данас би све у РС било другације.

Name

Те Кондор

26.08.2017 12:12

Огњен Тадиц је један од најпанетнијих и најинтелигентнијих људи из Рс-а, а зепосленог у Сарајеву...

Name

Смијесно

26.08.2017 10:21

Потпуна лудница.Смијесно је да Звиздиц сања да влада стабилно без стабилне парламентарне вецине.То у историји није познато.Осим код арапа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАБОЈЕБАЦ ИДЕМ У ЊЕМАЦКУ

26.08.2017 10:24

Нема ниста од промјена њима никоме то не пасе једино се мијења број оних који све висе одлазе из земље то знаци мање младих бираца а старе боли патка за политицаре па це излазност бити 15% то су гласови цланова партија И њихових породица И нек се ј.... ето им власт И све одох галебарити по свабији

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

26.08.2017 10:30

Гдје нема пуно Срба ту је слога и мир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво Попара

26.08.2017 18:02

Видим на Блиском Истоку велики мир и слогу.Нема Срба. А од силне љубави крви до кољена.Једино ако се Срби нису преобратили у сиите.Ко це њима висе знати.

Name

егзорцизам

26.08.2017 10:34

У наше домаће политичаре свих нација и вјера као и стране политичаре којима је бизнис да нас и сад завађају и праве будалама очигледно је ушао Сатана/Сотона/Шејтан па их треба све лопатама и ашовима ударати по задњици како би демони изашли из тих људи који су на важним функцијама, злоупотребљавају службене положаје и примају добре плате докле народи који су их бирали и који су им потчињени лоше живе. У оваквој БиХ годинама и деценијама нема сврхе одржавати ни изборе ни референдуме јер бирачи нити знају нити имају кога изабрати. Избори и референдуми су луксуз. Новац који се потроши за то може се преусмјерити и искористити за инфраструктуру, радна мјеста и радничка права, привреду, пољопривреду, здравство, социјалу и све остало што је интересантно обичним смртницима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муслиманска браца

26.08.2017 11:25

Дје год владају Муслиманска браца / СДА/ ту су мир и стабилност загарантовани.Као у Босни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

26.08.2017 11:39

Свака птица свом јату лети, а једно јато су СРБ + РС + босанска Крајина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

раде

26.08.2017 11:54

Нема људи БиХ нигдје док Додик не преузме све у своје руке.То је свијет давно изјавио.

Name

Са

26.08.2017 12:29

лако цемо ми те птице послати у резервате хехехе

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

26.08.2017 14:46

Са...Па ви сте већ у резервату, и ту ћете и остати...

Name

Са

26.08.2017 16:36

Цекај јос да видис како це се карте подијелити. Има да се повлаците не само из Амбасада хехехех. Јос само ти нама објасни с300 хахахахха

Name

МК

26.08.2017 11:51

МОГУ РАДИТИ ШТА ХОЋЕ НАРОД ИМ ВИШЕ НИШТА НЕВЈЕРУЈЕ НИ ЈЕДНОЈ ПОЛИТИЧКОЈ ГРУПАЦИЈИ НИЈЕ СТАЛО ДО НАРОДА ВЕЋ СУ САМО ПОЛИТИЧКИ ИНТЕРЕСИ У ПИТАЊУ .НИКО ОД ЊИХ СЕ НЕМОЖЕ ПОХВАЛИТИ ПОСТИГНУТИМ РЕЗУЛТАТИМА НИ У ЈЕДНОМ СЕГМЕНТУ ОБИЧНОГ ГРАЂАНИНА ТАКО ДА ИХ ВИШЕ НЕМА ВОЉЕ НИКО НИ ГЛЕДАТИ НИ СЛУШАТИ .БАГРА ОБИЧНА БЕЗ ИМАЛО ЉУДСКОСТИ И КАРАКТЕРА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

26.08.2017 11:54

Не може се распаст. Како, кад никад није ни постојала коалиција? То је само прича и превара за обичан народ. Сви они могу и сви ће остати и са црним ђаволом само да сачувају фотељу. Нема ту ни позиције ни опозиције има само мање и више способних ло*пова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

26.08.2017 12:24

Све конплет на Голи оток да гуле камење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИА

26.08.2017 14:05

Ко је могао и помислити да це хорор постати наса свакодневница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

27.08.2017 14:04

Бице кризе јос И горе политицке економске провредне.Вец сад се најављује повецање цјена поготово они највазнији прехрамбени.Док се овај народ србски босњацки хрватски кур...И један према другом а сви су у истој вес масини И разореној унистеној дрзави гладни И без пррспективе.бице јос само горе.Да то своје незадовољство исказу према тим политицарима неспособним који су нас довели довде.Они се препуцавају а ни незнају се И сваки гледа да није остала која марка да дас дјеци да имају.Дузни 6 милијарди без игдје ицег ми прицамо о русима америма турцима србијанцима.А свим тим људима смо тотално небитни.Док је оваки политицара И оваког народа бице само горе а нисмо ми криви једни другим него ови сyо нас воде.На овом порталу су све обицни људи као И ја .Зато криви су нам баја бакир цовиц И њихова свита која узива нw насем робовању њима И само њима.

ОДГОВОРИТЕ