Zaoštrava se politička kriza

Politička kriza u BiH neće se smiriti i ona će na jesen biti još dublja jer će i politički partneri još žešće krenuti u optuživanje jedni drugih za političke, ekonomske i neuspjehe BiH na putu ka evroatlantskim integracijama.

Bosna i Hercegovina 26.08.2017 | 11:51
Zaoštrava se politička kriza
Ovu ocjenu dala je većina parlamentaraca koji ne vjeruju i da će u BiH do narednih izbora u oktobru 2018. godine doći do reformi koje su neophodne da se zemlja kreće ka EU.

Ognjen Tadić (SDS), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, smatra da će kriza u Savjetu ministara BiH i entitetskim vladama biti još veća od jeseni i da je rješenje da se izvrše određene promjene u izvršnoj vlasti na svim nivoima.

"Potrebno je da lideri stranaka promijene neke svoje ministre koji su loše radili i rade. Međutim, pitanje je imaju li oni snage za to i da li su u mogućnosti ako su im 'ruke zaprljane korupcijom'", kazao je Tadić.

Milica Marković, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, ističe da će se kriza samo produbljivati kako se izbori budu primicali, da se ova aktuelna koalicija na nivou BiH već raspala, te da je to i obznanjeno odbijanjem izvještaja o radu Savjeta ministara BiH.

"Nažalost, koalicioni partneri će, kako se izbori približavaju, sve više govoriti jedni protiv drugih, okrivljavaće jedni durge za neuspjehe", kazala je Markovićeva.

Govoreći o zahtjevima EU prema BiH, Markovićeva je ocijenila da je došlo do retrogradnje, te da je upitnik Evropske komisije na marginama i da BiH neće ispuniti ni druge zahtjeve koje je pred nju postavio sam komesar Johanes Han.

S njom se slaže Damir Bećirović, poslanik DF-a, koji ističe da se koalicija na državnom nivou već davno raspala.

"Zajedno su samo na pozicijama koje su uzeli da bi uhljebili svoje kadrove. Nema uslova da BiH ispuni nijedan uslov iz MAP-a, a niti da prevede upitnik", smatra on.

I Saša Magazinović, poslanik SDP-a, kaže da ne očekuje da će jesenas zavladati neka velika ljubav između partnera u vlasti na nivou BiH, te je siguran da će se kriza nastaviti. "Koalicija se raspala, samo im još niko nije javio. Takođe, ne vjerujem da ćemo ispunuti bilo koji uslov EU", kazao je Magazinović.

Njegov kolega iz SBB-a Mirsad Isaković ističe da koalicija ima svoju svrhu ako ima rezultata. "Rezultata nema, pa onda nema ni svrhe koalicije", kaže on i naglašava da je SBB uvijek bio za reformske zakone.

"Zastoj na evropskom putu nastaće i zbog toga što međunarodna zajednica traži dubinsku analizu telekom operatera u FBiH, a nema volje da se to uradi. Drugi problem je Izborni zakon, ako to prevaziđemo, uspjeli smo", kazao je Isaković.

Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH i potpredsjednik SDA, smatra da je u interesu svih političkih aktera da se politička kriza ne produbljava i da se snažnije krene u evroatlantske integracije.

"Ukoliko svi shvate da treba da radimo u interesu građana, a ne da se bavimo jeftinom politizacijom, ići ćemo naprijed i uspjećemo ispuniti očekivanja građana, ali i EU", rekao je Džaferović.

Zdenka Džambas, delegat HDZ u Domu naroda BiH, mišljenja je da su problemi na relaciji SDA - SBB lične prirode i da su na relaciji dva lidera, ali je, kako tvrdi, isto tako ubijeđena je da će SBB podržati reformske zakone.

"SBB neće podržati Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Predstavnički dom BiH nema snage ni glasova da zadrži Vijeće ministara. Međutim, priča u Domu naroda je potpuno drugačija. Vijeće ministara će ostati i ta priča o nepovjerenju će završiti u Domu naroda", kaže Džambasova.

Ističe da je optimista i da vjeruje da će se obaveze koje je EU stavila pred BiH ispoštovati i da će svi oni koji su odgovorni ostaviti razmirice na stranu i krenuti raditi.

Mirsad Isaković

Koalicija ima svrhu ako ima rezultata, a rezultata nema, pa onda nema ni ona svoju svrhu

Damir Bećirović

Zajedno su samo na pozicijama koje su uzeli da bi uhljebili svoje kadrove

Saša Magazinović

Neće zavladati neka velika ljubav između partnera u vlasti na nivou BiH

Milica Marković

Koalicioni partneri će sve više okrivljivati jedni druge za neuspjehe

Šefik Džaferović

Ukoliko se ne bavimo jeftinom politizacijom, ići ćemo naprijed i uspjećemo

Zdenka Džambas

Vjerujem da će svi oni koji su odgovorni ostaviti razmirice na stranu i krenuti raditi


Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 36

Ostavite komentar
Name

Miloš

26.08.2017 10:07

Raspustiti parlament BiH i svako na svoju stranu, BiH je nemoguća država.

ODGOVORITE
Name

007Bond (100% Бачванин - да се зна!)

26.08.2017 11:38

ПОДРЖАВАМ!

Name

Re.

26.08.2017 12:06

To samo vi vlasi tako mislite.Sto ne idete onda iz Bosne,mrs u Srbiju.

Name

Re

26.08.2017 12:17

Vi idite kud god hocete mi ostajemo u Bosni i nedamo je.Nevjerovatno da jos niste shvatili da gdje god daste vi za.erete (Srbi ) i nemozete ni sa kim.Sa cijelim svijetom ste se zavadili i svi vas mrze a vi jos uvijek mislite da vas mi nazor drzimo u Bosni.Ne,ne primoravamo vas i ne zelimo sa vama zlocincima zivjeti,idite u Srbiju idite u p.m.samo idite zlotvori.

Name

Sa

26.08.2017 12:27

hahaha. Bajke su vam na drugom spratu. Mozda da jos i sanjate Brcko

Name

007Bond (100% Бачванин - да се зна!)

26.08.2017 12:55

@Re... Шта причаш ти? Питај Румуне ко им је најбољи комшија! Питај Грке кога највише воле на Балкану! Питај Македонце кога у свом окружењу највише воле! У ЦГ кад одемо - осећамо се само код своје куће! Воле нас Руси, Белоруси, поштују нас: Мађари, Немци, сСловаци, Чеси, Украјинци... Поштују нас Кинези и Индијци, и цео муслимански свет који нам низашта не замера...А једино ви Бошњаци, Хрвати и Албанци пените на Србе, и само покушавате да присвојите, или сте већ присвојили српске територије... И сад лично порука за тебе: РС и босанска Крајина су срспке земље, и ти ту не можеш ништа!

Name

007Bond (100% Бачванин - да се зна!)

26.08.2017 12:59

@Sa... Хахаха...РС је држава у држави! Има своје границе, владу, скупштину, министрем посланике, председника, премијерку, конзулате, представништва, химну, заставу, полицију... РС има процентуално више Срба него АП Војводина и Србија...И ускоро ће се одржати референдум, и у миру ће постати независни (као ми и Црна Гора 2006, или као ми и Косово 2008)... Па ти сад види!

Name

Re.ovom iz bačve

26.08.2017 13:20

Ti izgleda nisi jos izasao iz bačve.Ma da sve su to srpske zemlje,sa svojom licnom kartom ,sa svojom monetom,da svoim pasosem,sa svojom carinom,sa svojim drzavnim tuzilastvom,sa........haj da dalje ne babrajam dokaze da to nisu niti ce biti srpske zemlje.Samo mogu nestati kao srpska zemlja Krajina.

Name

007Bond (100% Бачванин - да се зна!)

26.08.2017 13:59

Re.ovom iz bačve.

Name

Sa

26.08.2017 16:34

To sto si naveo ima svaki kanton u federaciji. To isto ima i Distrikt Brcko. Lijepo bi ti bilo da malo procitas taj isti Ustav RS-a. Vecina u BiH ne odlucuje nista, vec narodi. Bosnjaka onda ima ukupno 51 posto. Distrikt Brcko ne pripada RS-u. Ako se pozivas na pravo vecine, u Distriktu su vecina Bosnjaci i Hrvati sa 65 posto. Ni jedna promjena ustava u Rs-u ne moze da prodje Vijece naroda. Svako krsenje konstitutivnosti Bosnjaka ce dovesti do paralize RS-a. Srbija nece moci ni da pridje Banja Luci jer ce biti blokirana

Name

007Bond (100% Бачванин - да се зна!)

26.08.2017 17:57

@Sa...То неће бити како ти мислиш... О будућности БиХ не одлучујемо ми Срби, или ви Бошњаци...О будућности БиХ одлучују светске силе...И размисли мало за кога је сачуван онај позивни број 00384! Значи, за Војводину није!...А ја лично мислим да је већ све одавно договорено, и припремљено, и мислим да рата неће бити! ...Додик јавно по светским, нашим, вашим, хрватским медијима прича како ће РС бити у заједници са Србијом, а светске силе ћуте...- Што значи да је све договорено , и одобрено... - РАЗМИСЛИ МАЛО О ТОМЕ!

Name

Cale!

26.08.2017 10:09

Jeste kriza i bice jos veca kriza za obican narod,a za politicare BiH je Meka i Medina,raj na zemlji,tesko narodu sa vama ,ako ovi satrapi ostanu jos neko vrijeme na vlasti nestat ce naroda na ovim prostorima,oni su kao kuga koja je kosila narod u srednjem vijeku!!!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Presušilo

26.08.2017 12:49

Nema para, eto političke krize!

Name

hercegovac

26.08.2017 12:57

Malo cirkusa pred opšte izbore naredne godine nije zgoreg. Ovi će kao da ih napadaju oni će kao da se brane a i jedni i drugi nisu sposobni čuvati ovce

Name

KONDOR

26.08.2017 10:16

PA ZAR JE OVAJ OGNJEN TADIC JOS UVIJEK U SDS? DOBAR DIO JAVNOSTI GA SMATRA "ODLAZECOM SDS ADMINISTRACIJOM". NJEGO VISE NEMA U ORGANIMA SDS. NA CELU SDS SU POSTENI I KOREKTNI LJUDI.

ODGOVORITE
Name

obaranje kvaliteta

26.08.2017 11:00

Zato se i oglašava.

Name

CAVKA

26.08.2017 11:06

Kud ce on? Pet milja svakog mjeseca platica ,malo se durio kad su ga njegovom gluposcu i podvalom Vlade Babica eliminisali ,primirti ce se malo . A ako neko ponudi lovu I poziciju ko Stevandicu Dodo precie ce kod novog poslodavca jer u SDSu ga Niko ne ferma 2% all poso se ne trazi s ulice vec prelazi uz partije u partiju a mozda ga se sete na Dan bezbednosti I ovi iz SDSa. Klasicni primjer politicara kojem se ne gubi plata i vozac I ako moze ne bi radio nije navikao!

Name

Indijana Dzons

26.08.2017 12:08

Cavka, spominjes Vladu Babica u kontekstu Ognjena Tadica. Pa zar su oni bili dobri? Pojasni malo, interesantno je....! Bosic je jako cjenio karaktere V. Babica i O. Tadica, te visoke i funkcije i plate im dao. Jesu li njih trojica slicni karakteri?

Name

Grga

26.08.2017 12:11

O. T. jako cjene u SNSD, narocito poslije onog Intervjua. Valjao im je kao niko. Da je bio drugaciji nastup, danas bi sve u RS bilo drugacije.

Name

Te Kondor

26.08.2017 12:12

Ognjen Tadic je jedan od najpanetnijih i najinteligentnijih ljudi iz Rs-a, a zeposlenog u Sarajevu...

Name

Smijesno

26.08.2017 10:21

Potpuna ludnica.Smijesno je da Zvizdic sanja da vlada stabilno bez stabilne parlamentarne vecine.To u istoriji nije poznato.Osim kod arapa.

ODGOVORITE
Name

BABOJEBAC IDEM U NJEMACKU

26.08.2017 10:24

Nema nista od promjena njima nikome to ne pase jedino se mijenja broj onih koji sve vise odlaze iz zemlje to znaci manje mladih biraca a stare boli patka za politicare pa ce izlaznost biti 15% to su glasovi clanova partija I njihovih porodica I nek se j.... eto im vlast I sve odoh galebariti po svabiji

ODGOVORITE
Name

popara

26.08.2017 10:30

Gdje nema puno Srba tu je sloga i mir.

ODGOVORITE
Name

Bravo Popara

26.08.2017 18:02

Vidim na Bliskom Istoku veliki mir i slogu.Nema Srba. A od silne ljubavi krvi do koljena.Jedino ako se Srbi nisu preobratili u siite.Ko ce njima vise znati.

Name

egzorcizam

26.08.2017 10:34

U naše domaće političare svih nacija i vjera kao i strane političare kojima je biznis da nas i sad zavađaju i prave budalama očigledno je ušao Satana/Sotona/Šejtan pa ih treba sve lopatama i ašovima udarati po zadnjici kako bi demoni izašli iz tih ljudi koji su na važnim funkcijama, zloupotrebljavaju službene položaje i primaju dobre plate dokle narodi koji su ih birali i koji su im potčinjeni loše žive. U ovakvoj BiH godinama i decenijama nema svrhe održavati ni izbore ni referendume jer birači niti znaju niti imaju koga izabrati. Izbori i referendumi su luksuz. Novac koji se potroši za to može se preusmjeriti i iskoristiti za infrastrukturu, radna mjesta i radnička prava, privredu, poljoprivredu, zdravstvo, socijalu i sve ostalo što je interesantno običnim smrtnicima...

ODGOVORITE
Name

Muslimanska braca

26.08.2017 11:25

Dje god vladaju Muslimanska braca / SDA/ tu su mir i stabilnost zagarantovani.Kao u Bosni.

ODGOVORITE
Name

007Bond (100% Бачванин - да се зна!)

26.08.2017 11:39

Свака птица свом јату лети, а једно јато су СРБ + РС + босанска Крајина!

ODGOVORITE
Name

rade

26.08.2017 11:54

Nema ljudi BiH nigdje dok Dodik ne preuzme sve u svoje ruke.To je svijet davno izjavio.

Name

Sa

26.08.2017 12:29

lako cemo mi te ptice poslati u rezervate hehehe

Name

007Bond (100% Бачванин - да се зна!)

26.08.2017 14:46

Sa...Па ви сте већ у резервату, и ту ћете и остати...

Name

Sa

26.08.2017 16:36

Cekaj jos da vidis kako ce se karte podijeliti. Ima da se povlacite ne samo iz Ambasada heheheh. Jos samo ti nama objasni s300 hahahahha

Name

MK

26.08.2017 11:51

MOGU RADITI ŠTA HOĆE NAROD IM VIŠE NIŠTA NEVJERUJE NI JEDNOJ POLITIČKOJ GRUPACIJI NIJE STALO DO NARODA VEĆ SU SAMO POLITIČKI INTERESI U PITANJU .NIKO OD NJIH SE NEMOŽE POHVALITI POSTIGNUTIM REZULTATIMA NI U JEDNOM SEGMENTU OBIČNOG GRAĐANINA TAKO DA IH VIŠE NEMA VOLJE NIKO NI GLEDATI NI SLUŠATI .BAGRA OBIČNA BEZ IMALO LJUDSKOSTI I KARAKTERA .

ODGOVORITE
Name

А

26.08.2017 11:54

Не може се распаст. Како, кад никад није ни постојала коалиција? То је само прича и превара за обичан народ. Сви они могу и сви ће остати и са црним ђаволом само да сачувају фотељу. Нема ту ни позиције ни опозиције има само мање и више способних ло*пова

ODGOVORITE
Name

Zoki

26.08.2017 12:24

Sve konplet na Goli otok da gule kamenje.

ODGOVORITE
Name

IA

26.08.2017 14:05

Ko je mogao i pomisliti da ce horor postati nasa svakodnevnica.

ODGOVORITE
Name

Turboskara

27.08.2017 14:04

Bice krize jos I gore politicke ekonomske provredne.Vec sad se najavljuje povecanje cjena pogotovo oni najvazniji prehrambeni.Dok se ovaj narod srbski bosnjacki hrvatski kur...I jedan prema drugom a svi su u istoj ves masini I razorenoj unistenoj drzavi gladni I bez prrspektive.bice jos samo gore.Da to svoje nezadovoljstvo iskazu prema tim politicarima nesposobnim koji su nas doveli dovde.Oni se prepucavaju a ni neznaju se I svaki gleda da nije ostala koja marka da das djeci da imaju.Duzni 6 milijardi bez igdje iceg mi pricamo o rusima amerima turcima srbijancima.A svim tim ljudima smo totalno nebitni.Dok je ovaki politicara I ovakog naroda bice samo gore a nismo mi krivi jedni drugim nego ovi syo nas vode.Na ovom portalu su sve obicni ljudi kao I ja .Zato krivi su nam baja bakir covic I njihova svita koja uziva nw nasem robovanju njima I samo njima.

ODGOVORITE