У каквој вези је хркање са здрављем срца?

Хркање није непријатна појава само за оне који спавају у вашој близини, већ може да буде и симптом неких озбиљнијих здравствених проблема. Иритантан звук који производимо док дишемо током сна, може да укаже и на поремећај престанка дисања, односно апнеју у сну.

Здравље 25.08.2017 | 10:03
У каквој вези је хркање са здрављем срца?
О овоме се још увек премало говори, иако се не ради о ретком поремећају. Неке особе се буде са осећајем гушења и "борбе" за ваздух. Овај непријатан синдром могу да осете сви током ноћи, посебна приликом великог умора или после конзумације алкохола у вечерњим сатима.

А о болести се говори када се јавља више од пет апнеја у једном сату. Развој болести је обично лаган, готово неприметан. Апнеје почињу да се јављају код болесника који од раније хрчу, а болесници често и нису свесни поремећаја.

Особе са апнејом се осећају поспано и након 8 или 10 сати сна и често задремају у монотоним ситуацијама. С временом се може развити и прогресивни губитак когнитивних функција, проблеми с концентрацијом, памћењем и сл. Код њих постоји већи ризик од можданог удара, фибрилације атрија, повишеног крвног притиска и проблема са радом срца.

Ранија истраживања показала су да хркање, повезано са апнејом, може да предстваља тежак ударац на здравље срца, пошто, особа са апнејом у коронарним артеријама, има више лошег плака, тврде радиолози и кардиолози са Универзитета Јужне Каролине.

"Наша студија је показала да су особе са опструктивном апнејом у сну склоне развијању агресивног облика атеросклерозе, која их излаже ризику од ослабљеног протока крви и кардиоваскуларних проблема", објаснио је вођа истраживања доктор Јозеф Шеп, професор радиологије и медицине на том универзитету.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

милос

25.08.2017 20:45

Ко хрце нека иде код др. Новака Вукоја у Нови Сад ,он успјесно рјесава проблеме са хркањем.

ОДГОВОРИТЕ