U kakvoj vezi je hrkanje sa zdravljem srca?

Hrkanje nije neprijatna pojava samo za one koji spavaju u vašoj blizini, već može da bude i simptom nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema. Iritantan zvuk koji proizvodimo dok dišemo tokom sna, može da ukaže i na poremećaj prestanka disanja, odnosno apneju u snu.

Zdravlje 25.08.2017 | 10:03
U kakvoj vezi je hrkanje sa zdravljem srca?
O ovome se još uvek premalo govori, iako se ne radi o retkom poremećaju. Neke osobe se bude sa osećajem gušenja i "borbe" za vazduh. Ovaj neprijatan sindrom mogu da osete svi tokom noći, posebna prilikom velikog umora ili posle konzumacije alkohola u večernjim satima.

A o bolesti se govori kada se javlja više od pet apneja u jednom satu. Razvoj bolesti je obično lagan, gotovo neprimetan. Apneje počinju da se javljaju kod bolesnika koji od ranije hrču, a bolesnici često i nisu svesni poremećaja.

Osobe sa apnejom se osećaju pospano i nakon 8 ili 10 sati sna i često zadremaju u monotonim situacijama. S vremenom se može razviti i progresivni gubitak kognitivnih funkcija, problemi s koncentracijom, pamćenjem i sl. Kod njih postoji veći rizik od moždanog udara, fibrilacije atrija, povišenog krvnog pritiska i problema sa radom srca.

Ranija istraživanja pokazala su da hrkanje, povezano sa apnejom, može da predstvalja težak udarac na zdravlje srca, pošto, osoba sa apnejom u koronarnim arterijama, ima više lošeg plaka, tvrde radiolozi i kardiolozi sa Univerziteta Južne Karoline.

"Naša studija je pokazala da su osobe sa opstruktivnom apnejom u snu sklone razvijanju agresivnog oblika ateroskleroze, koja ih izlaže riziku od oslabljenog protoka krvi i kardiovaskularnih problema", objasnio je vođa istraživanja doktor Jozef Šep, profesor radiologije i medicine na tom univerzitetu.

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

milos

25.08.2017 20:45

Ko hrce neka ide kod dr. Novaka Vukoja u Novi Sad ,on uspjesno rjesava probleme sa hrkanjem.

ODGOVORITE