Анализа, Пољска - Србија: Аплауз за Боже правде, па БОРБА!

У четвртак увече пред више од 60. 000 људи почеће одбојкашки спектакл. Срећно момци, срећно селекторе!

Остали спортови 24.08.2017 | 12:45
Анализа, Пољска - Србија: Аплауз за Боже правде, па БОРБА!
Пољаци ништа нису желели да мењају у односу на 2014. годину када су Светско првенство отворили на Националном стадиону у Варшави и пред 61.500 навијача за мање од сат времена преслишали "орлове" селектора Игора Колаковића у првој утакмици на путу који је завршен другом титулом првака света за наше сутрашње домаћине.

Европско првенство за одбојкаше у Пољској поново ће почети утакмицом са Србијом на највећем фудбалском стадиону у тој земљи, специјално адаптираном за одбојкашки меч у којем ће "орлови" Николе Грбића покушати боље него прошли пут када су поражени у три сета укупним резултатом 75:55.

Иако смо на Еуроволеј отпутовали без Марка Ивовића, имамо разлога за оптимизам, јер су се и нама неке лепе одбојкашке ствари догодиле баш у Пољској - прошле године!

Одбојкаши су прво и једино злато у историји, а Светску лигу играмо од кад су пале санкције 1995. године, освојили баш у Пољској прошлог лета када је повређени Ивовић био МВП, а на том путу пали и домаћини Пољаци и, уз совјетску/руску, две најснажније екипе у историји ове игре - Италија и Бразил.

Србија у првој фази:

1. коло (24. август, Варшава): Пољска - Србија
2. коло (26. август, Гдањск): Естонија - Србија
3. коло (28. август, Гдањск): Финска - Србија

Какав ће бити сценарио овог пута?

Да ли ће се Грбићева плава чета са севера Европе вратити тријумфално или на штиту, сазнаћемо у периоду од четвртка до 3. септембра, када је у Кракову заказано финале Европског првенства на који је Србија, када се саберу све медаље, отпутовала као трећа најтрофејнија нација у историји Старог континента.

Пред сигурно више од 60, а можда и свих 70 хиљада људи, у четвртак од 20.30 биће званично отворен Еуроволеј иако ће пре тога бити одигране прве утакмице у нашој Групи А, али и Групи Ц с којом ћемо се касније "укрштати" када дође време за селидбу у Краков.

Нисмо употребили "ако", јер у овом тренутку не желимо ни да размишљамо о сценарију по којем Србија неће бити на једној од прве две позиције у групи у којој су још Финска и Естонија.

"Очекујем да пружимо најбољу партију коју у овом моменту можемо, то бих заиста волео да урадимо. Здрави смо и очекујем да ћемо сви бити спремни", рекао је Грбић у Варшави.

"Услови су једнаки, Пољаци немају више времена од нас да се привикну на амбијент. Имали смо толико времена да момци осете салу и раде неке ствари које треба да се пробају када амбијент није уобичајен".

* Репрезентација наше земље била је првак Европе 2001. у Чешкој и 2011. у Аустрији и Чешкој, сребрни смо били 1997. у Холандији, а бронзани 1995. у Грчкој, 1999. у Аустрији, 2005. у Италији и СЦГ, 2007. у Русији и 2013. у Данској и Пољској *

Ко буде најбољи у свакој од четири групе, избориће директан пласман у четврфинале и играти 31. августа, другопласирани и трећепласирани ће дан раније у бараж (А2-Ц3, А3-Ц2), а ко буде последњи мораће кући већ после прве недеље турнира, на којем је тешко изабрати првог фаворита.

С обзиром на то да су пре три године као домаћини Мундоволеја супериорно освојили злато, победом од 3:1 у финалу над непобедивим Бразилом, реално је рећи да су Пољаци први међу једнакима, а штета што смо због повреде скочног зглоба изгубили Ивовића, јако важног играча и на терену и ван њега, јер бисмо с њим у пољу "мирне главе" могли да кажемо да смо ту негде - "тик" иза Пољака, уз актуелне европске шампионе, Французе, као и традиционално јаке Италијане и Русе.

Без обзира на резултат на отварању, где би се могло рећи да ће "орлови" бити бачени у арену са лавовима, утакмице у којима ће наша екипа тражити пролаз даље су оне заказане за 26. август у 17.30 са Естонијом и 28. август у исто време са Финском, које ће бит одигране у битно другачијем амбијенту 11.409 места широке Ерго арене у Гдањску, на обали Балтичког мора.

Репрезентативац Србије Александар Атанасијевић рекао је да не може да обећа победу.

"Сваки пут када обећамо нешто, заврши се другачије. 2014. године смо превише размишљали о амбијенту, а сада морамо да мислимо само о својој игри, не и спољним факторима", рекао је Атанасијевић.

Срећко Лисинац је казао да се Србија полако привикава.

"Надам се да ћемо показати оно за шта смо се спремали, да ћемо то изнети на терен и то ће, мислим, бити довољно да направимо добар резултат", казао је Лисинац.

Немања Петрић је рекао да су услови бољи него на светском шампионату пре три године.

"Очекујем прави спектакл", рекао је Петрић.

Горан Шкундрић је истакао да једва чека почетак такмичења.

"Већ смо играли овде, спремни смо у сваком случају. Сви смо 100 одсто спремни и једва чекамо да почне такмичење", казао је Шкундрић.

Медаље на ЕП:

1. Русија 13-3-5 (21)
2. Италија 6-4-3 (13)
3. Чешка/Чехословачка 3-4-0 (7)
4. Србија 2-1-7 (10)
5. Пољска 1-5-2 (8)
6. Француска 1-4-2 (7)
7. Холандија 1-2-2 (5)
7. Румунија 1-2-2 (5)
9. Шпанија 1-0-0 (1)
10. Бугарска 0-1-4 (5)
11. Мађарска 0-1-1 (2)
12. Словенија 0-1-0 (1)
12. Шведска 0-1-0 (1)
14. Грчка 0-0-1 (1)

Поглед на састав Групе Ц, која ће од почетка до краја бити решена управо у Кракову, граду домаћину свих наших елиминационих утакмица без обзира на скор у првој фази, наговештава да тамо нема екипе коју Србија и без Ивовића не може да савлада, тако да би гала отварање које ће поново изазвати језу код гледалаца требало заиста да послужи "орловима" за уживање.

Како ће то све изгледати у четвртак увече?

Довољно је само пустити плаy и појачати тон на снимцима када је интонирана химна "Боже правде" уз аплауз хиљада Пољака, који су који минут касније хорски запевали своју "Пиеśń Легионów Полскицх wе Włосзецх", која дели тактове и ноте са некада актуелном химном СФРЈ, "Хеј, Словени".





Чекајући да Еуроволеј почне - СРЕЋНО МОМЦИ, СРЕЋНО СЕЛЕКТОРЕ!

Састав репрезентација Србије:

Техничари: Никола Јововић и Максим Буцуљевић.

Коректори: Александар Атанасијевић и Дражен Лубурић.

Либера: Никола Росић, Невен Мајсторовић и Горан Шкундрић.

Блокери: Драган Станковић, Марко Подрашчанин, Срећко Лисинац и Александар Околић.

Примачи: Урош Ковачевић, Немања Петрић и Милан Катић.

Програм првог дана:

17.30, Бугарска – Русија (Група Ц)

17.30, Финска – Естонија (Група А)

20.30, Пољска – Сртбија (Група Ц)

20.30, Шпанија - Словенија (Група А)

Последњих 10 финала:

1997, Холандија: Холандија - Југославија 3:1

1999, Аустрија: Италија - Русија 3:1

2001, Чешка: Југославија - Италија 3:0

2003, Немачка: Италија - Француска 3:2

2005, Ита/СЦГ: Италија - Русија 3:2

2007, Русија: Шпанија - Русија 3:2

2009, Турска: Пољска - Француска 3:1

2011, Аус/Чеш: Србија - Италија 3:1

2013, Дан/Пољ: Русија - Италија 3:1

2015, Буг/Ита: Француска - Словенија 3:0

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар