Analiza, Poljska - Srbija: Aplauz za Bože pravde, pa BORBA!

U četvrtak uveče pred više od 60. 000 ljudi počeće odbojkaški spektakl. Srećno momci, srećno selektore!

Ostali sportovi 24.08.2017 | 12:45
Analiza, Poljska - Srbija: Aplauz za Bože pravde, pa BORBA!
Poljaci ništa nisu želeli da menjaju u odnosu na 2014. godinu kada su Svetsko prvenstvo otvorili na Nacionalnom stadionu u Varšavi i pred 61.500 navijača za manje od sat vremena preslišali "orlove" selektora Igora Kolakovića u prvoj utakmici na putu koji je završen drugom titulom prvaka sveta za naše sutrašnje domaćine.

Evropsko prvenstvo za odbojkaše u Poljskoj ponovo će početi utakmicom sa Srbijom na najvećem fudbalskom stadionu u toj zemlji, specijalno adaptiranom za odbojkaški meč u kojem će "orlovi" Nikole Grbića pokušati bolje nego prošli put kada su poraženi u tri seta ukupnim rezultatom 75:55.

Iako smo na Eurovolej otputovali bez Marka Ivovića, imamo razloga za optimizam, jer su se i nama neke lepe odbojkaške stvari dogodile baš u Poljskoj - prošle godine!

Odbojkaši su prvo i jedino zlato u istoriji, a Svetsku ligu igramo od kad su pale sankcije 1995. godine, osvojili baš u Poljskoj prošlog leta kada je povređeni Ivović bio MVP, a na tom putu pali i domaćini Poljaci i, uz sovjetsku/rusku, dve najsnažnije ekipe u istoriji ove igre - Italija i Brazil.

Srbija u prvoj fazi:

1. kolo (24. avgust, Varšava): Poljska - Srbija
2. kolo (26. avgust, Gdanjsk): Estonija - Srbija
3. kolo (28. avgust, Gdanjsk): Finska - Srbija

Kakav će biti scenario ovog puta?

Da li će se Grbićeva plava četa sa severa Evrope vratiti trijumfalno ili na štitu, saznaćemo u periodu od četvrtka do 3. septembra, kada je u Krakovu zakazano finale Evropskog prvenstva na koji je Srbija, kada se saberu sve medalje, otputovala kao treća najtrofejnija nacija u istoriji Starog kontinenta.

Pred sigurno više od 60, a možda i svih 70 hiljada ljudi, u četvrtak od 20.30 biće zvanično otvoren Eurovolej iako će pre toga biti odigrane prve utakmice u našoj Grupi A, ali i Grupi C s kojom ćemo se kasnije "ukrštati" kada dođe vreme za selidbu u Krakov.

Nismo upotrebili "ako", jer u ovom trenutku ne želimo ni da razmišljamo o scenariju po kojem Srbija neće biti na jednoj od prve dve pozicije u grupi u kojoj su još Finska i Estonija.

"Očekujem da pružimo najbolju partiju koju u ovom momentu možemo, to bih zaista voleo da uradimo. Zdravi smo i očekujem da ćemo svi biti spremni", rekao je Grbić u Varšavi.

"Uslovi su jednaki, Poljaci nemaju više vremena od nas da se priviknu na ambijent. Imali smo toliko vremena da momci osete salu i rade neke stvari koje treba da se probaju kada ambijent nije uobičajen".

* Reprezentacija naše zemlje bila je prvak Evrope 2001. u Češkoj i 2011. u Austriji i Češkoj, srebrni smo bili 1997. u Holandiji, a bronzani 1995. u Grčkoj, 1999. u Austriji, 2005. u Italiji i SCG, 2007. u Rusiji i 2013. u Danskoj i Poljskoj *

Ko bude najbolji u svakoj od četiri grupe, izboriće direktan plasman u četvrfinale i igrati 31. avgusta, drugoplasirani i trećeplasirani će dan ranije u baraž (A2-C3, A3-C2), a ko bude poslednji moraće kući već posle prve nedelje turnira, na kojem je teško izabrati prvog favorita.

S obzirom na to da su pre tri godine kao domaćini Mundovoleja superiorno osvojili zlato, pobedom od 3:1 u finalu nad nepobedivim Brazilom, realno je reći da su Poljaci prvi među jednakima, a šteta što smo zbog povrede skočnog zgloba izgubili Ivovića, jako važnog igrača i na terenu i van njega, jer bismo s njim u polju "mirne glave" mogli da kažemo da smo tu negde - "tik" iza Poljaka, uz aktuelne evropske šampione, Francuze, kao i tradicionalno jake Italijane i Ruse.

Bez obzira na rezultat na otvaranju, gde bi se moglo reći da će "orlovi" biti bačeni u arenu sa lavovima, utakmice u kojima će naša ekipa tražiti prolaz dalje su one zakazane za 26. avgust u 17.30 sa Estonijom i 28. avgust u isto vreme sa Finskom, koje će bit odigrane u bitno drugačijem ambijentu 11.409 mesta široke Ergo arene u Gdanjsku, na obali Baltičkog mora.

Reprezentativac Srbije Aleksandar Atanasijević rekao je da ne može da obeća pobedu.

"Svaki put kada obećamo nešto, završi se drugačije. 2014. godine smo previše razmišljali o ambijentu, a sada moramo da mislimo samo o svojoj igri, ne i spoljnim faktorima", rekao je Atanasijević.

Srećko Lisinac je kazao da se Srbija polako privikava.

"Nadam se da ćemo pokazati ono za šta smo se spremali, da ćemo to izneti na teren i to će, mislim, biti dovoljno da napravimo dobar rezultat", kazao je Lisinac.

Nemanja Petrić je rekao da su uslovi bolji nego na svetskom šampionatu pre tri godine.

"Očekujem pravi spektakl", rekao je Petrić.

Goran Škundrić je istakao da jedva čeka početak takmičenja.

"Već smo igrali ovde, spremni smo u svakom slučaju. Svi smo 100 odsto spremni i jedva čekamo da počne takmičenje", kazao je Škundrić.

Medalje na EP:

1. Rusija 13-3-5 (21)
2. Italija 6-4-3 (13)
3. Češka/Čehoslovačka 3-4-0 (7)
4. Srbija 2-1-7 (10)
5. Poljska 1-5-2 (8)
6. Francuska 1-4-2 (7)
7. Holandija 1-2-2 (5)
7. Rumunija 1-2-2 (5)
9. Španija 1-0-0 (1)
10. Bugarska 0-1-4 (5)
11. Mađarska 0-1-1 (2)
12. Slovenija 0-1-0 (1)
12. Švedska 0-1-0 (1)
14. Grčka 0-0-1 (1)

Pogled na sastav Grupe C, koja će od početka do kraja biti rešena upravo u Krakovu, gradu domaćinu svih naših eliminacionih utakmica bez obzira na skor u prvoj fazi, nagoveštava da tamo nema ekipe koju Srbija i bez Ivovića ne može da savlada, tako da bi gala otvaranje koje će ponovo izazvati jezu kod gledalaca trebalo zaista da posluži "orlovima" za uživanje.

Kako će to sve izgledati u četvrtak uveče?

Dovoljno je samo pustiti play i pojačati ton na snimcima kada je intonirana himna "Bože pravde" uz aplauz hiljada Poljaka, koji su koji minut kasnije horski zapevali svoju "Pieśń Legionów Polskich we Włoszech", koja deli taktove i note sa nekada aktuelnom himnom SFRJ, "Hej, Sloveni".





Čekajući da Eurovolej počne - SREĆNO MOMCI, SREĆNO SELEKTORE!

Sastav reprezentacija Srbije:

Tehničari: Nikola Jovović i Maksim Buculjević.

Korektori: Aleksandar Atanasijević i Dražen Luburić.

Libera: Nikola Rosić, Neven Majstorović i Goran Škundrić.

Blokeri: Dragan Stanković, Marko Podraščanin, Srećko Lisinac i Aleksandar Okolić.

Primači: Uroš Kovačević, Nemanja Petrić i Milan Katić.

Program prvog dana:

17.30, Bugarska – Rusija (Grupa C)

17.30, Finska – Estonija (Grupa A)

20.30, Poljska – Srtbija (Grupa C)

20.30, Španija - Slovenija (Grupa A)

Poslednjih 10 finala:

1997, Holandija: Holandija - Jugoslavija 3:1

1999, Austrija: Italija - Rusija 3:1

2001, Češka: Jugoslavija - Italija 3:0

2003, Nemačka: Italija - Francuska 3:2

2005, Ita/SCG: Italija - Rusija 3:2

2007, Rusija: Španija - Rusija 3:2

2009, Turska: Poljska - Francuska 3:1

2011, Aus/Češ: Srbija - Italija 3:1

2013, Dan/Polj: Rusija - Italija 3:1

2015, Bug/Ita: Francuska - Slovenija 3:0

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar