Ускоро Закон о контроли имовине?

БиХ коначно има прилику да створи правни оквир којим би се омогућило испитивање имовине политичара, а која је предмет честих спекулација у друштву.

Босна и Херцеговина 22.08.2017 | 10:41
Ускоро Закон о контроли имовине?
Почетком септембра, пред државним парламентарцима ће се наћи Приједлог закључка о формирању интерресорне радне групе за израду Закона о испитивању поријекла имовине званичника у институцијама Босне и Херцеговине.

Ријеч је о приједлогу који је већ усвојен у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и који ће највјероватније добити подршку Представничког дома упркос противљењу СНСД-а и ХДЗ-а.

Према Приједлогу закључка у интерресорној радној групи за израду закона о испитивању поријекла имовине званичника у институцијама БиХ требали би се наћи Амир Фазлић, Александра Пандуревић и Предраг Кожул из Представничког дома, те Сафет Софтић, Бариша Чолак и Огњен Тадић из Дома народа ПСБиХ. Такође, Савјет министара БиХ именовало би своја три члана.

Уколико овај закључак буде усвојен, задатак интерресорне радне групе биће да у року од шест мјесеци припреми закон о испитивању поријекла имовине званичника у институцијама БиХ и ако је потребно измјене постојећих закона на нивоу БиХ у дијелу који се односи на борбу против корупције.

СДС од уласка у власт инсистира на томе да се усвоји закон у којем ће бити дефинисан једноставан ред потеза: уколико се у имовинском картону државних дужносника покаже несразмјер између прихода и имовине коју посједује, Тужилаштво БиХ аутоматски отвара истрагу и провјерава поријекло имовине. У случају да је оно "мутно", слиједе санкције и то одузимање имовине.

Имовина бх. политичара већ дужи временски период горућа је тема у друштву с обзиром на то да грађани сматрају како функционери у имовинским картонима не пријављују сву имовину коју имају.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Мрцевци

22.08.2017 09:05

ТО ЈЕ СМИЈСНА ПРИЦА ПА И ПТИЦЕ НА ГРАНИ ЗНАЈУ НА КОГА ЈЕ МИЛОРАД КЊИЗИО СВЕ СВОЈУ ИМОВИНУ ЦОВЈЕК ЈЕ ТОЛИКО МАФИЈА И ЗА СИПУ И ЦИУ И СВЕ ВАС ДА НЕМА САНСЕ ДА МУ УДЈЕТЕ У ТРАГ САД МУ ЈЕ УВЕО САНКЦИЈЕ АЛИ НИКО НЕИСПИТУЈЕ ПРАВИ РАЗЛОГ ОДЛАСКА ЗЕЉКИЦЕ И СЊЕЗЕ У САД .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас ме цуди

22.08.2017 09:55

Бас ме цуди да се снсд и хдз буне,ја уопсте невидим разлок да се они буне,па то су цасни људи,патриоте,заститници свог народа,без накнаде наравно,ти ни плату не узимају,Добро стигну и да се буне поред толики обавеза око следецег реферндума и трецег ентитета.Свака им цаст како све стизу.Хапси Меткицу,прво закон па куц куц,добар дан 2007 сте имали стан и југу а сад ово,васа плата и зенина плата не даје збир да ово мозете да имате за оволико година...Све је просто

Name

За слиједеће изборе

22.08.2017 09:07

На слиједећим изборима већ на рачунајте Шпиркана као кандидата,па ни Средоју Новића.Све у случају ако се донесе квалитетан закон који ће стварно дати велика овлаштења Тужилашву БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

сојка

22.08.2017 10:42

Како ће се одузети кад ће све отићи у представништво на Кипар .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрцевци

22.08.2017 12:19

О ТОМЕ ЈА ПРИЦАМ ЦИСТО ПРАЊЕ НОВЦА КОЈИ СУ ПОКРАЛИ ПА СЕ РАЗЛЕТИЛИ ПО БИЈЕЛОМ СВИЈЕТУ.МЕКТИЦ НЕМА ПОЈМА КО СВЕ ПЕРЕ ПАРЕ ЗА МИЛОКРАДА

Name

Труе

22.08.2017 12:36

Не би они писали Закон да нису већ осигурали своје положаје!

Name

Ре сојјка

22.08.2017 13:07

Па није милокрад дјабе у талу са Човићем ! Обојици треба кипарско представништво .

Name

Охохоо

22.08.2017 12:15

Ех да има дрзаве бар мало, нови затвор у Војковицима би се напунио до врха, 99% његових нових становника би требали бити политичари

ОДГОВОРИТЕ