Uskoro Zakon o kontroli imovine?

BiH konačno ima priliku da stvori pravni okvir kojim bi se omogućilo ispitivanje imovine političara, a koja je predmet čestih spekulacija u društvu.

Bosna i Hercegovina 22.08.2017 | 10:41
Uskoro Zakon o kontroli imovine?
Početkom septembra, pred državnim parlamentarcima će se naći Prijedlog zaključka o formiranju interresorne radne grupe za izradu Zakona o ispitivanju porijekla imovine zvaničnika u institucijama Bosne i Hercegovine.

Riječ je o prijedlogu koji je već usvojen u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i koji će najvjerovatnije dobiti podršku Predstavničkog doma uprkos protivljenju SNSD-a i HDZ-a.

Prema Prijedlogu zaključka u interresornoj radnoj grupi za izradu zakona o ispitivanju porijekla imovine zvaničnika u institucijama BiH trebali bi se naći Amir Fazlić, Aleksandra Pandurević i Predrag Kožul iz Predstavničkog doma, te Safet Softić, Bariša Čolak i Ognjen Tadić iz Doma naroda PSBiH. Takođe, Savjet ministara BiH imenovalo bi svoja tri člana.

Ukoliko ovaj zaključak bude usvojen, zadatak interresorne radne grupe biće da u roku od šest mjeseci pripremi zakon o ispitivanju porijekla imovine zvaničnika u institucijama BiH i ako je potrebno izmjene postojećih zakona na nivou BiH u dijelu koji se odnosi na borbu protiv korupcije.

SDS od ulaska u vlast insistira na tome da se usvoji zakon u kojem će biti definisan jednostavan red poteza: ukoliko se u imovinskom kartonu državnih dužnosnika pokaže nesrazmjer između prihoda i imovine koju posjeduje, Tužilaštvo BiH automatski otvara istragu i provjerava porijeklo imovine. U slučaju da je ono "mutno", slijede sankcije i to oduzimanje imovine.

Imovina bh. političara već duži vremenski period goruća je tema u društvu s obzirom na to da građani smatraju kako funkcioneri u imovinskim kartonima ne prijavljuju svu imovinu koju imaju.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Mrcevci

22.08.2017 09:05

TO JE SMIJSNA PRICA PA I PTICE NA GRANI ZNAJU NA KOGA JE MILORAD KNJIZIO SVE SVOJU IMOVINU COVJEK JE TOLIKO MAFIJA I ZA SIPU I CIU I SVE VAS DA NEMA SANSE DA MU UDJETE U TRAG SAD MU JE UVEO SANKCIJE ALI NIKO NEISPITUJE PRAVI RAZLOG ODLASKA ZELJKICE I SNJEZE U SAD .

ODGOVORITE
Name

Bas me cudi

22.08.2017 09:55

Bas me cudi da se snsd i hdz bune,ja uopste nevidim razlok da se oni bune,pa to su casni ljudi,patriote,zastitnici svog naroda,bez naknade naravno,ti ni platu ne uzimaju,Dobro stignu i da se bune pored toliki obaveza oko sledeceg refernduma i treceg entiteta.Svaka im cast kako sve stizu.Hapsi Metkicu,prvo zakon pa kuc kuc,dobar dan 2007 ste imali stan i jugu a sad ovo,vasa plata i zenina plata ne daje zbir da ovo mozete da imate za ovoliko godina...Sve je prosto

Name

Za slijedeće izbore

22.08.2017 09:07

Na slijedećim izborima već na računajte Špirkana kao kandidata,pa ni Sredoju Novića.Sve u slučaju ako se donese kvalitetan zakon koji će stvarno dati velika ovlaštenja Tužilašvu BiH

ODGOVORITE
Name

sojka

22.08.2017 10:42

Kako će se oduzeti kad će sve otići u predstavništvo na Kipar .

ODGOVORITE
Name

Mrcevci

22.08.2017 12:19

O TOME JA PRICAM CISTO PRANJE NOVCA KOJI SU POKRALI PA SE RAZLETILI PO BIJELOM SVIJETU.MEKTIC NEMA POJMA KO SVE PERE PARE ZA MILOKRADA

Name

True

22.08.2017 12:36

Ne bi oni pisali Zakon da nisu već osigurali svoje položaje!

Name

Re sojjka

22.08.2017 13:07

Pa nije milokrad djabe u talu sa Čovićem ! Obojici treba kiparsko predstavništvo .

Name

Ohohoo

22.08.2017 12:15

Eh da ima drzave bar malo, novi zatvor u Vojkovicima bi se napunio do vrha, 99% njegovih novih stanovnika bi trebali biti političari

ODGOVORITE