Суша у РС аграру задала ударац

Суша је за само двије године у Српској спалила око 600. 000 КМ, на колико се процјењује директна штета коју су претпјели домаћи земљорадници и сточари.

Република Српска 20.08.2017 | 15:12
Суша у РС аграру задала ударац
Наиме, посљедице незапамћених врелина у Српској су и у 2015. и у овој години, које су биле најтоплије годинама уназад, процијењене на око 300 милиона КМ.

Пољопривредници поручују да се ови износи односе само на директне штете причињене на ливадама, њивама и у воћњацима.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, каже да се укупна штета креће око милијарду КМ.

''Индиректне штете односе се на пад производње, смањење сточног фонда, губитак тржишта. Ове двије године ћемо дуго памтити, јер су нам задале велики ударац'', поручује Маринковић.

Највећи удар претрпјеле су житарице, прије свега кукуруз и уљарице, који су у појединим подручјима уништени и до 80 одсто, а у приближном проценту мањи је и овогодишњи род воћа у Српској.

Маринковић додаје да ће, због изузетно лоших приноса, пољопривредници у јесењу сјетву ући додатно кредитно задужени, посљедњим снагама се трудећи да наставе оно чиме се деценијама баве.

''Међутим, како нам нека од наредних година такође не би загорчала живот, мораћемо да се позабавимо прављењем система за наводњавање, те производњом хибридних култура карактеристичних за медитеранско-континентално поднебље. Чињеница је, наиме, да се клима знатно промијенила, чему и ми морамо да се прилагођавамо'', каже Маринковић.

Истиче да нема државе која парама из буџета може да санира целокупне штете од елементарних непогода, али да пољопривредници рачунају на помоћ Владе РС, првенствено у погледу набавке репроматеријала за јесењу сетву.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС саопштили су да ће Влада издвојити десет милиона КМ, од чега ће пет милиона бити усмјерено за капиталне инвестиције, прије свега за изградњу система за наводњавање. Исти износ ће отићи за подршку јесењој сјетви, односно заснивању новог циклуса производње.

Према процјенама овог министарства, суша је ове године биљну производњу у РС умањила за 40 до 60, а у појединим подручјима и до 80 одсто, док се укупна штета процјењује на око 270 милиона КМ.

На прагу поскупљења

Пољопривредници истичу да је питање дана када ће скочити цијене воћа и поврћа, а прије свега житарица које су најгоре страдале у суши.

Неминовно ће поскупити и сточна храна, што ће довести до пада бројности стоке и укупне призводње у перадарству, свињарству, говедарству и другим видовима сточарске производње.

Све ово ће покренути ланчана поскупљења хране у Српској, што значи да нас очекују гладна јесен и прољеће.

Извор: Блиц

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

србин

20.08.2017 14:51

Сад че влада активирати робне резерве не брините се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

форд фокус

20.08.2017 15:18

Завршни ударац и привреди и Републици Српској задала је влада, на челу са * фактички*.Ту више повратка нема,ко невиди требају му цвикаре мало дебље или добар доктор са института * Лаза Лазаревић*

ОДГОВОРИТЕ