Suša u RS agraru zadala udarac

Suša je za samo dvije godine u Srpskoj spalila oko 600. 000 KM, na koliko se procjenjuje direktna šteta koju su pretpjeli domaći zemljoradnici i stočari.

Republika Srpska 20.08.2017 | 15:12
Suša u RS agraru zadala udarac
Naime, posljedice nezapamćenih vrelina u Srpskoj su i u 2015. i u ovoj godini, koje su bile najtoplije godinama unazad, procijenjene na oko 300 miliona KM.

Poljoprivrednici poručuju da se ovi iznosi odnose samo na direktne štete pričinjene na livadama, njivama i u voćnjacima.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da se ukupna šteta kreće oko milijardu KM.

''Indirektne štete odnose se na pad proizvodnje, smanjenje stočnog fonda, gubitak tržišta. Ove dvije godine ćemo dugo pamtiti, jer su nam zadale veliki udarac'', poručuje Marinković.

Najveći udar pretrpjele su žitarice, prije svega kukuruz i uljarice, koji su u pojedinim područjima uništeni i do 80 odsto, a u približnom procentu manji je i ovogodišnji rod voća u Srpskoj.

Marinković dodaje da će, zbog izuzetno loših prinosa, poljoprivrednici u jesenju sjetvu ući dodatno kreditno zaduženi, posljednjim snagama se trudeći da nastave ono čime se decenijama bave.

''Međutim, kako nam neka od narednih godina takođe ne bi zagorčala život, moraćemo da se pozabavimo pravljenjem sistema za navodnjavanje, te proizvodnjom hibridnih kultura karakterističnih za mediteransko-kontinentalno podneblje. Činjenica je, naime, da se klima znatno promijenila, čemu i mi moramo da se prilagođavamo'', kaže Marinković.

Ističe da nema države koja parama iz budžeta može da sanira celokupne štete od elementarnih nepogoda, ali da poljoprivrednici računaju na pomoć Vlade RS, prvenstveno u pogledu nabavke repromaterijala za jesenju setvu.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS saopštili su da će Vlada izdvojiti deset miliona KM, od čega će pet miliona biti usmjereno za kapitalne investicije, prije svega za izgradnju sistema za navodnjavanje. Isti iznos će otići za podršku jesenjoj sjetvi, odnosno zasnivanju novog ciklusa proizvodnje.

Prema procjenama ovog ministarstva, suša je ove godine biljnu proizvodnju u RS umanjila za 40 do 60, a u pojedinim područjima i do 80 odsto, dok se ukupna šteta procjenjuje na oko 270 miliona KM.

Na pragu poskupljenja

Poljoprivrednici ističu da je pitanje dana kada će skočiti cijene voća i povrća, a prije svega žitarica koje su najgore stradale u suši.

Neminovno će poskupiti i stočna hrana, što će dovesti do pada brojnosti stoke i ukupne prizvodnje u peradarstvu, svinjarstvu, govedarstvu i drugim vidovima stočarske proizvodnje.

Sve ovo će pokrenuti lančana poskupljenja hrane u Srpskoj, što znači da nas očekuju gladna jesen i proljeće.

Izvor: Blic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

srbin

20.08.2017 14:51

Sad če vlada aktivirati robne rezerve ne brinite se.

ODGOVORITE
Name

ford fokus

20.08.2017 15:18

Završni udarac i privredi i Republici Srpskoj zadala je vlada, na čelu sa * faktički*.Tu više povratka nema,ko nevidi trebaju mu cvikare malo deblje ili dobar doktor sa instituta * Laza Lazarević*

ODGOVORITE