ЕУ подмлађују возни парк у БиХ

Протјеривање дизелаша из неких европских земаља неће имати лоше посљедице по мање развијене земље, међу којима је и БиХ, већ управо супротно.

Босна и Херцеговина 19.08.2017 | 07:41
ЕУ подмлађују возни парк у БиХ
Стручњаци тврде да ће то подмладити возни парк, који сада просјечно износи скоро 17 година.

"Прије свега, неће то ићи толико брзим темпом. У Србији се могу увести аута 2001. годишта, односно возила са мотором ЕУРО 3, а код нас је минимална норма ЕУРО 4, односно од 2004. годишта.

Тако ће у Србији моћи да се увезу возила стара 17, а код нас до 12 година. То ће утицати и на побољшање нашег возног парка и безбједност, јер су то возила око 2009. годишта, а код нас је тренутна просјечна старост возила неких 16,7 година", рекао је Милан Тешић, виши стручни сарадник на пословима возила Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске.

Читава прича је покренута када је Швајцарска забранила регистрацију дизелаша, док Њемачка жели да забрани вожњу тих возила по великим градовима. Циљ обје земље је заштита животне средине. Након тога бројни стручњаци су изашли са подацима да би на Балкан у наредном периоду могло да дође и до 300.000 аута из ове двије земље.

Тешић додаје да ће велики број тих возила сигурно завршити на бх. тржишту, али далеко је то од приче која је потенцирана претходних дана како ће сав европски отпад завршити код нас. "Чињеница је да ће један дио аута доћи и код нас, али преливаће се то доста и у регион, Румунију и друге земље. Гледајте, немамо ми толико пара да покупујемо сва та возила", каже он.

Џејна С. Мекић, уредник портала мобиле.ба, сличног је мишљења као и Тешић. "Наравно да ће та возила завршити на Балкану, па и у БиХ. Али иста та возила смо увозили и раније и није нам то био проблем. Добар дио тих возила има задовољавајуће ЕУРО норме, ЕУРО 5 и 2010. су годиште. Могуће је да ће бити повољнија возила и да ће ово бити могућност да се старија замјене и онај мали напредак деси", говори Мекићева.

Она додаје да ће се можда возити мало боља возила, али да овакве одлуке треба у ствари да форсирају набавку нових возила. "Проблем је што наша куповна моћ није на нивоу Запада. Док се на Западу набављају електрична возила, код нас је дизел још у предности.

С обзиром на нашу куповну моћ, већина ће се морати задовољити рабљеним возилима са Запада, наравно, то не значи да не треба да мислимо на штетне емисије и здравље својих становника", закључује она.

Пема задњим процјенама свјетских организација које се баве заштитом околине и анализама на глобалном нивоу, сваки становник БиХ емитује 6,1 тону тону угљен-диоксида годишње, што је при врху свјетске листе.

Извор: Независне новине

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

возач

19.08.2017 07:00

Не треба куповати Еуро 4, ЕуРО5, итд дизела. Ти мотори пате од масе проблема. Још кад се на те проблеме дода гориво са овог тржишта које је лоше, онда су ти проблеми још већи. А разлика у потрошњи је 1.5л/100км. Уз скупо одржавање тих возила, јефтијије је возити на бензин, та литра и по ништа не значи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немас појма

19.08.2017 08:14

Не лупетај молим те. Ти не знас ста је дизел ауто док тако лупас.

Name

возац

19.08.2017 09:39

Хало "немас појма", ускоро це бензински мотори бити без свјецица. Дај да те цујем и у вези тога.

Name

возач

20.08.2017 13:46

Ех, баш ми је криво што се ниси јавио, мислио сам да ћу чути још коју твоју паметну. Да будем овај пут мало прецизнији, мотори ће уствари имати уградјене свјећице али оне неће увијек бацати варницу него само кад је потребна то јест кад је у цилиндрима мања компресија а кад је компресија већа онда искра не треба. Јеси ли чуо за бензинске моторе са промјењљивом компресијом? Гарант јеси али нећеш ништа да ми кажеш о томе. Штета. Кад се користи свјећица? Кад старташ мотор или га газиш. а кад фино у шестој идеш 80 или 100 на сат, под повећаном компресијом и уз врло танку смјесу, бензин се пали сам (све исто као дизел гориво, једино што не треба 20 и више бара, довољно је 14 до 15), има се бољи обртни моменат у односу на класичне бензинске са свјећицом, мање се загадјује околина, ефикасност је већа, па ће ти мотори просјечно трошити као и дизелаши, једино неће бити тако прљави...Оно што је проблематично је то да су мотори постали прекомпликовани, није довољно што су им уградјени турбокомпресори, директно, појединачно бризгање у цилиндре, и онај варијабилни тајминг отварања и затварања вентила него сад уз то све иде и промјењљива компресија која се мијења од неких 8 до 15 бара. Не знам како ће то наши мајстори поправљати, мислим они који се разумију а ови као ја што се не разумију могу одмах на Влашић чувати овце. Извоз органског меса у ЕУ ће бити прави посао, хебо аута и све то. Исто тако не знам како ће ти мотори функционисати с нашим горивом јер је јако битно да се има тачна октанска вриједност јер угао паљења код само-запаљења смјесе зависи од односа октанске вриједности и предвидјене компресије. Додуше имаће се у цилиндрима уградјени сензори притиска и од њиховог излаза ће овисити аутоматско подешавање путање клипа од доње до горње мртве тачке. Како год, ипак мислим да та аута неће скоро код нас моћи да се возе. Тесла је прије сто и више година знао да ће СУС мотори постати прекомпликовани, па је измислио једноставне моторе на струју.

Name

Мири

19.08.2017 07:05

ХАЛО НА ТЕХНИЦКИ НАМ ЈОС УВЈЕК ИДЕ ГОЛФ1 И ГОЛФ2 ПА АКО ОНИ ПРОЛАЗЕ ТЕХНИЦКИ МОЗЕ И ЗАПАДНИ ОТПАД МИ И ЈЕСМО НАУЦИЛИ НА ЗАПАДНИ ОТПАД ЈЕР ИСКРЕНО НИСМО БОЉЕ НИ ЗАСЛУЗИЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

£

19.08.2017 07:19

Хоцес реци, јер смо и ми отпад.

Name

Мири

19.08.2017 08:53

НЕ НЕЦУ ТО РЕЦИ АЛИ СМО ПОЛИТИЦАРИМА ДОЗВОЛИЛИ ДА НАС ЗАПАД ТАКО СМАТРА И НАСИ ПОЛИТИЦАРИ НАС СМАТРАЈУ КАО ОТПАД ИНАЦЕ ЗАСТО БИ МИ ЈОС УВЈЕК ВОЗИЛИ СТАРЕ АУТОМОБИЛЕ А НАСИ МИНИСТРИ БЕЛЕ ЛАДЈЕ

Name

Миљевиц М.

19.08.2017 08:17

У БиХ просјецна старост возила у сљедећих 10 година неће пасти испод 15 година. Сиромаство је из године у годину све веће. Онај ко купује половно возило из ЕУ своје још половније продаје неком трећем у БиХ. Умјесто да таква возила заврше на отпад и буду рециклирана она се и даље возе. На техничком прегледу пролазе возила а да их власници возила и не довезу. Док год држава не препозна овај проблем, а вјероватно то неће никада и онима који желе купити ново возило или бар 2 године старо, понуди да откупи старо возило уз услов да буде уништено од подмлађивања возног парка у БиХ нема ништа. БиХ ће и даље бити одлагалиште европског отпада.

ОДГОВОРИТЕ